Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu: 31% din populația României nu a fost deloc la medic în ultimul an

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 25 septembrie 2019, ora 14:50

Un studiu realizat în 2017 arată statistici îngrijorătoare în ceea ce privește rata de utilizare a serviciilor medicale în țara noastră: românii merg rar la controale medicale, iar o mare parte a populației nu a fost deloc la medic în ultimul an.

Chiar dacă autoritățile și experții din sănătate subliniază cât de importantă este prevenția medicală, statisticile arată că mulți români nu sunt conștienți că, de fapt, prevenția reprezintă primul pas spre o stare optimă de sănătate.

Din păcate, în România, nivelul de educație medicală este foarte scăzut, inclusiv în rândul populației educate, este de părere Fady Chreih, CEO „Regina Maria”, care a fost prezent, ieri, la conferința națională „Rolul prevenției medicale în modernizarea sistemelor de sănătate”, de la Palatul Parlamentului.

5A2A6172

Acesta a prezentat în cadrul conferinței datele obținute în cadrul unui studiu care a avut ca temă principală rata de utilizare a serviciilor medicale în România: „Am făcut un studiu la nivel național în 2017 și mă bucur să vi-l pot prezenta acum. El arată că în anul martie 2017 – martie 2018, 31% din populația României nu a fost niciodată la medic în această perioadă, nici la medicul de familie, la absolut niciun medic. Dintre cei care au fost cel puțin o dată la medic, 62% au folosit un sistem privat de sănătate. Dintre acești 62%, care au fost cel puțin o dată la medic, 31% aveau un abonament medical privat”. Rezultatele acestei cercetări de la nivel național arată și că persoanele care posedă abonamente medicale vin la medic de două ori mai frecvent decât pacienții care nu au un abonament.

Pe scurt, datele acestui studiu arată că: 31% din populația României nu a fost deloc la medic în ultimul an; 41% dintre cei care nu au abonament medical nu au făcut nicio analiză sau investigație medicală, în ultimul an; iar 61% dintre cei care au apelat exclusiv la sistemul privat de sănătate au abonament medical.

Totodată, într-un an, 71% dintre abonați vin la medic pentru controalele medicale de rutină sau preventive (pentru a preveni anumite boli), comparativ cu doar 54% dintre persoanele care nu dețin un abonament medical. Studiul arată că abonații vin la medic, în medie, de aproape cinci ori pe an, ceea ce înseamnă de două ori mai des decât pacienții care nu au un abonament medical. „Rata de utilizare a serviciilor medicale este extrem de mică, foarte mică în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană”, a conchis Fady Chreih.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.