Newsflash
Știri

Studiu: 29,5% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii și-au întrerupt tratamentul

de Dorina Novac - oct. 28 2020
Studiu: 29,5% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii și-au întrerupt tratamentul

Peste 60% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă cu mari probleme pe perioada pandemiei, arată o cercetare ce se desfășoară online, în perioada 28-30 octombrie.

Potrivit unui studiu derulat de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii și de COPAC, 36,1% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale.

boli reumatismale
Sursă imagine: Pixabay

Pentru 20,2% dintre participanți problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului și pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament.

De asemenea, pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS-CoV-2.

Reprezentanții COPAC subliniază că 62% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă cu mari probleme pe perioada pandemiei.

Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eșantion de 224 de pacienți cu boli reumatismale inflamatorii (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus și alte afecțiuni din gama artritelor).

„Un procent de 35,9% dintre pacienți au răspuns că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în 2020, iar 21,5% dintre ei au fost de doar trei ori. Doar 33,5% dintre cei chestionați au răspuns că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie”, transmite sursa citată.

Conform studiului, 29,5% dintre pacienți și-au întrerupt tratamentul, menționând motive precum:

  • Lipsa accesului la medicul curant, Spitalul în cauză nefiind accesibil și bolnavilor cronici;
  • Perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar;
  • Lipsa accesului la controlul periodic;
  • Imposibilitatea schimbării medicației în situațiile în care acest lucru se impunea, din cauză că a lipsit accesul la medicul curant;
  • Necunoașterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul.

Pacienții spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite și pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID-19, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost tratați și înainte.

„29% dintre respondenți spun că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru din cauze precum: frica de contaminare, spital devenit COVID, așteptare lungă pentru a ajunge la programare, lipsa locurilor în spital”, se arată în studiu.

De asemenea, 23,6% dintre pacienți afirmă și că au avut dificultăți la locul de muncă din cauza bolii.

Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate dar și a temerii de a merge cu transportul în comun, precum și acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă.

Cercetarea este realizată de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe