Newsflash
Știri

Studiu: 23% din părinți nu și-au dus copilul la stomatolog în ultimii doi ani

de L. Budin - iun. 10 2022
Studiu: 23% din părinți nu și-au dus copilul la stomatolog în ultimii doi ani

Un studiu realizat de o rețea de clinici dentare din țară arată că, în ultimii doi ani, 23% din părinți nu și-au dus copilul la stomatolog.

Părinții din orașele mici au devenit mai educați în legătură cu sănătatea orală a copiilor și necesitatea vizitelor periodice la medicul dentist, se arată într-un comunicat. Ei consideră că este important să își ducă copilul la stomatolog de la o vârstă fragedă, între 3 - 5 ani și să îl obișnuiască pe cel mic cu rutina periajului dentar de la vârsta de 2-3 ani pentru a-i asigura o igienă dentară corespunzătoare.

Cabinet copii

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu, care a analizat modul în care părinții abordează sănătatea orală a copiilor. Studiul s-a desfășurat în clinicile Dr. Ardeleanu din Giurgiu și Oltenița, în perioada 11 aprilie – 24 mai.  

Întrebați când au fost ultima dată la medicul stomatolog cu copilul, 55% din părinți au răspuns că au avut ultima vizită anul acesta, în timp ce 22% și-au dus ultima dată copilul la stomatolog în 2021.

În schimb, un procent de 23% dintre părinți au afirmat că au trecut peste 2 ani de la ultima vizită a copilului la cabinetul dentar. Aceștia au motivat amânarea programării la medic prin faptul că cel mic nu s-a plâns de dureri de dinți, nu a avut carii sau alte probleme stomatologice.

Majoritatea părinților consideră ca este important să își ducă copilul la stomatolog de la vârste fragede, 84% din respondenți afirmând că au fost pentru prima dată cu copilul la medicul stomatolog pedodont când acesta avea între 3 – 5 ani. Pe de altă parte, specialiștii recomandă ca vizitele să aibă loc odată cu apariția dinților de lapte, în jurul vârstei de 6 luni, acest obicei fiind adoptat doar de 8% din părinți.

Încă mai circulă concepția eronată, conform căreia dinții temporari nu merită să fie trataț - , iar, ca urma a acestei percepții, 6% din părinți au programat prima consultație când copilului au început să îi cadă dinții de lapte, în jurul vârstei de 6-7 ani. 

Unul dintre principalele motive care îi determină pe părinți să vină cu copilul la stomatolog este apariția cariilor. Astfel, un procent de 38% din cei chestionați s-au adresat stomatologului pentru a trata cariile dinților de lapte sau permanenți ai copiilor. Totodată, chiar dacă cel mic nu prezenta probleme dentare evidente, 32% din părinți au venit cu acesta la un control de rutină, pentru ca medicul pedodont să vadă evoluția dinților și să identifice o eventuală afecțiune dentară în stadiu incipient, când aceasta poate fi rezolvată mult mai ușor.

Un alt motiv pentru care copiii au nevoie de stomatolog este corectarea poziției dinților: 9% din părinți au programat copilul la medicul stomatolog ortodont pentru aplicarea/fixarea aparatului dentar.

În privința rutinei periajului dentar, majoritatea părinților consideră că este important să integreze periajul dentar în rutina zilnică a copilului, cât mai timpuriu. Rezultatele studiului arată că 74% din copiii celor chestionați au învățat să se spele pe dinți de la 2-3 ani, 21% s-au obișnuit cu rutina periajul dentar de la 4-5 ani, în timp ce 5% au integrat acest obicei în jurul vârstei de 6-7 ani.

În ceea ce privește frecvența igienizărilor orale, 55% din copii respectă indicațiile stomatologilor, prin curățarea dinților de 2 ori pe zi, 40% se spală pe dinți doar o dată pe zi, iar restul de 5% o dată la câteva zile.

Copilul de astăzi este adultul de mâine, iar o dantură sănătoasă creează bazele unei dezvoltări armonioase de-a lungul vieții. Rolul părinților este să ofere copiilor un început corect privind sănătatea orală, atât prin sprijinul oferit în deprinderea periajului dentar corect, cât și prin mersul periodic la medicul stomatolog”, spune dr. Virginia Ardeleanu, fondator și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.

Activitatea medicilor cu cabinete proprii, recunoscută ca vechime în muncă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe