Newsflash
Știri

Studiile clinice, marele beneficiu pentru pacienţi

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 16 2018
Studiile clinice,  marele beneficiu pentru pacienţi
Majoritatea studiilor clinice efectuate în România şi în Europa Centrală şi de Est sunt de fază III, iar Polonia este liderul de piaţă al regiunii. România ocupă abia locul 6. Ţara noastră are una dintre cele mai mici densităţi a centrelor de studii clinice la un milion de locuitori, cu doar 1,1% din numărul de centre existente la nivel mondial, existând, în medie, 4,9% centre pe un studiu clinic (conform datelor din raportul efectuat de ARPIM în 2016). Este de aşteptat ca piaţa globală a studiilor clinice să crească în perioada următoare.
    La 9 noiembrie, la București, a avut loc ediţia a zecea a Simpozionul Synevo Clinical Trials, care a reunit peste 600 de participanţi, specialiști de marcă în domeniul cercetării și al studiilor clinice. Dr. Cristina Florescu Moraid, director regional Synevo Central Lab România, Moldova, Serbia și Bulgaria, a declarat că își dorește să dezvolte în România o comunitate de profesioniști care să aducă cât mai multe studii clinice. Dincolo de problemele financiare întâmpinate de cercetătorii din România (dar și cei din Serbia, Republica Moldova și Ucraina), există și o birocraţie stufoasă. Costurile nu ar trebui să fie prioritare când se decide efectuarea unui studiu clinic, ci calitatea datelor ce rezultă în urma cercetării. De remarcat că în cadrul unui panel referitor la reglementările procesului de aprobare a studiilor clinice în Europa de Est, unde au fost prezenţi și reprezentanţi ai Serbiei, Turciei, Bulgariei, Ucrainei și Ungariei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe