Newsflash
Știri

Studenții sunt nemulțumiți de mărirea taxei de participare la rezidenţiat

de Florentina Ionescu - oct. 6 2020
Studenții sunt nemulțumiți de mărirea taxei de participare la rezidenţiat

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății a trimis astăzi către Ministerul Sănătății o adresă privind mărirea cu 25% a cuantumului taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat din sesiunea din 15 noiembrie 2020.

Din Alianța Studenților din Domeniul Sănătății fac parte: Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România - FASMR, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România- FASFR și Federația Studenților la Medicină Dentară din România – FSMDR.

cuantum taxa examen rezidentiat studenti nemultumiri

Studenții în medicină și farmacie cer detalii cu privire la mărirea cuantumului taxei și din acest motiv au trimis o scrisoare către Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Horațiu Moldovan, Secretar de Stat.

Studenții, potrivit unui comunicat de presă remis redacției, amintesc că în 5 octombrie 2020, Ministerul Sănătății a emis ordinul nr. 1697/2020 privind stabilirea cuantumului taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020.

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății a precizat că articolul 1, alineatul 1 care precizează mărirea taxei de participare la concursul de rezidențiat de la 400 lei (taxa din anul precedent) la 500 lei, este următorul:

„Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020, se stabileşte la suma de 500 lei/participant.”

Nu există o motivație pentru majorarea taxei, spun studenții

În adresa înaintată reprezentanților din Ministerul Sănătății, se arată că această decizie nu este una motivată.

„Majorarea cu 25% a taxei de participare la concursul de rezidențiat din acest an nu este motivată, intenția de a o modifica nu a fost anunțată anterior și apare într-un context nefavorabil, lipsit de transparență privind factorii care au dus la această decizie, fapt ce ne îngrijorează”, scrie Alianța Studenților din Domeniul Sănătății.

Totodată, spun reprezentanții alianței studenților, schimbarea acestei taxe vine într-un context pandemic, pe un fond de instabilitate financiară și lipsă de predictibilitate, context în care ar trebui încurajați și susținuți viitorii profesioniști din domeniul sănătății.

„Modificarea taxei de participare cu numai 40 de zile înainte de susținerea examenului de rezidențiat, duce la accentuarea instabilității prezente și de asemenea, la demotivarea viitorilor specialiști. În același timp, diferența este una considerabilă pentru un absolvent, fără venituri proprii, ce dorește să devină un specialist necesar în sistemul românesc de sănătate”, se mai arată în documentul remis redacției.

Lipsă de transparență

Semnatarii acestei adrese trimise Ministerului Sănătății mai spun că se arată îngrijorați de acest Ordin și de lipsa de transparență care, „(duce la accentuarea instabilității și demotivarea viitorilor specialiști din domeniul sănătății”.

Referitor la Ordinul menționat anterior, Alianța Studenților din Domeniul Sănătății (din care fac parte: FASMR, FASFR și FSMDR) solicită respectuos Ministerului Sănătății explicații suplimentare cu privire la Ordinul nr. 1697 emis în data de 5 octombrie.

fasmr1

fasmr2


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe