Newsflash
Știri

Studenții și rezidenții, consultați înainte de înlocuirea bibliografiei pentru rezidențiat

de Florentina Ionescu - iun. 25 2020
Studenții și rezidenții, consultați înainte de înlocuirea bibliografiei pentru rezidențiat

Ieri, un comunicat al Ministerului Sănătății confirma modificările aduse bibliografiei examenului de rezidențiat pentru promoția 2021.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) evidențiază modificările care au fost aprobate în urma solicitărilor, în ceea ce privește reevaluarea și actualizarea bibliografiei Examenului de Rezidențiat.

V-ar putea interesa și: Propunere: Actualizarea bibliografiei examenului de intrare în Rezidențiat

În perioada 1-10 mai 2020, FASFR a desfășurat o consultare publică a studenților și rezidenților farmaciști. Scopul consultării a fost prezentarea dorințelor colective referitoare la bibliografia din structura examenului de rezidențiat din România către factorii decizionali.

modificarea bibliografiei rezidentiat

La realizarea acestei statistici, se arată într-un comunicat al FASFR remis redacției, au contribuit 363 de studenți farmaciști care vor susține examenul de rezidențiat în perioada 2020-2022, precum și farmaciști rezidenți din toți anii și din toate specialitățile domeniului farmaceutic.

„În timp ce răspunsurile studenților reflectă parcursul de învățare, cele ale farmaciștilor rezidenți reprezintă o perspectivă valoroasă asupra utilității viitoare a examenului de rezidențiat”, se arată în același comunicat. Rezultatele provin din toate cele opt centre universitare din România.

În urma analizei generale a datelor, s-au identificat probleme referitoare la Curricula examenului de rezidențiat. Mai precis, o problemă era utilizarea nejustificată a surselor bibliografice neactualizate și neconforme Spațiului European Occidental și a Standardelor europene.

„Forma actuală a examenului de rezidențiat reprezintă un impediment major pentru studenții din an terminal și viitoarele generații care iau în considerare continuarea specialităților din domeniul farmaceutic, din cauza unei strategii bazate pe conceptul de memorare și utilizarea unor resurse de învățare care nu sunt raportate la nevoile actuale din sistemul de sănătate”, arată reprezentanții FASFR.

Ca rezultat al demersurilor FASFR, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în 24 iunie implementarea unei noi bibliografii. Pe baza opiniilor studenților, rezidenților și ca urmare a consultării cadrelor didactice implicate în organizarea concursului de rezidențiat, rectorii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este înlocuirea bibliografiei folosite în prezent cu un material bibliografic internațional, tradus profesionist în limba română.

Acest material va intra în vigoare în anul 2021, începând cu generația care se află în prezent în anul IV de studiu. Avantajele utilizării lucrărilor de referință internaționale sunt reprezentate de o aliniere la standardele medicale actuale și o actualizare mai facilă în viitor, se precizează în comunicatul semnat de Ana-Iuliana Buzatu, președintele Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.

Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii și a bibliografiei cu următoarele titluri:

  1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialiști din țară a cărții: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia;
  2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiți profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iași, UMF Carol Davila București;
  3. Farmacopeea Română, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993-Selecție de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004;
  4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecție de monografii.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România va susține în continuare acest demers, se subliniază în comunicat.

„Insistăm ca noile materiale bibliografice să fie traduse cât mai corect, pentru o relevantă înțelegere și asimilare a informațiilor prezentate. Totodată, încurajăm ca examinarea să fie realizată pe baza conexiunilor logice, în detrimentul testării capacității de memorare”, spun reprezentanții FASFR în document.

Un proces gradual

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România este o structură națională care reunește opt organizații studențești și reprezintă în total peste 4.000 de studenți ai facultăților de farmacie. Reprezentanții ei susțin că în forma actuală, examenul de rezidențiat nu reflectă întreaga competență a studenților din domeniul farmaceutic.

„Examenul de Rezidențiat reprezintă nu doar culminația unui lung parcurs de studiu, ci și o etapă crucială în cariera farmaceutică. În forma sa actuală, examenul nu reflectă întreaga competență obținută de studenții din domeniul farmaceutic, ci poate doar determinarea și perseverența viitorilor farmaciști de a trece cu bine de acest moment decisiv în cariera lor. Dorința tuturor studenților, de care întregul sistem farmaceutic va beneficia, este ca Examenul de Rezidențiat să devină un proces gradual și bine fundamentat printr-un proces de învățare activ și nu doar un moment de trecere către o nouă etapă în pregătirea farmaceutică continuă”, a declarat Ana Buzatu, președinte FASFR.


Notă autor:

Sursa foto: FASFR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe