Newsflash
Știri

Stresul la muncă – în creştere

de Dr. D. M. - apr. 27 2012
Stresul la muncă – în creştere
   Stresul legat de muncă este dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate în Europa, reprezentând costuri enorme în termeni de probleme umane şi performanţă  economică. Un sondaj de opinie privind securitatea şi sănătatea în muncă, efectuat de Ipsos MORI pentru Agenţia Europeană de Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), a intervievat peste 35.000 de persoane din 36 de ţări, privind aspecte legate de muncă (inclusiv stresul şi importanţa secu­rităţii şi sănătăţii) pentru competiti­vitatea economică şi în contextul prelungirii vieţii active.
   Rezultatele arată că 80% din populaţia activă europeană consideră că numărul persoanelor afectate de stresul la muncă va creşte în următorii cinci ani, 52% din această categorie preconizând că „va creşte foarte mult“.
   Există variaţii la nivel naţional, norvegienii fiind cel mai puţin îngrijoraţi (16%), de exemplu, iar grecii fiind cei mai îngrijoraţi cu privire la creşterea nivelului de stres (83%). Situaţia reflectă constatările sondajului european în rândul întreprinderilor privind riscurile noi şi emergente la locul de muncă (ESENER), realizat de EU-OSHA în 2009, potrivit căruia 79% din directori consideră că stresul reprezintă o problemă în întreprinderilor lor, la fel de importantă ca accidentele de muncă.
   În recentul sondaj, 86% din reprezentanţi sunt de acord că respectarea de practici adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă este necesară pentru competitivitatea economică a unei ţări, din această categorie 56% fiind pe deplin de acord. Opiniile sunt similare în rândul lucrătorilor şi al persoanelor care nu lucrează (86% şi, respectiv, 85% sunt de acord).
   Estimările arată că, şi în România, stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani. Efectele crizei economice constituie una din cauze, prin incertitudinea păstrării locului de muncă, găsirea unui loc de muncă adecvat pentru tinerii absolvenţi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustări salariale, creşterea sarcinii de muncă prin reduceri de personal, diminuarea volumului investiţional.
   87% din populaţia europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă sunt importante pentru contribuţia la prelungirea vieţii active a persoanelor înainte de pensionare (56% afirmând că aceste practici sunt „foarte importante“). Un sondaj recent Eurobarometru arată că mulţi europeni sunt pregătiţi pentru îmbătrânirea activă, însă este posibil ca situaţia actuală cu care se confruntă în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă să nu le permită să lucreze până la o vârstă mai înaintată. Deşi, în general, vârsta de pensionare în Europa, este de 65 de ani, vârsta medie a ieşirii de pe piaţa muncii în 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani, potrivit Eurostat. În sondajul Eurobarometru, 42% din europeni consideră că vor fi în măsură să îndeplinească sarcinile de lucru din prezent până la vârsta de cel puţin 65 de ani, în timp ce 17% preconizează că nu-şi vor putea continua activitatea la actualul loc de muncă după vârsta de 59 de ani.
   EU-OSHA participă activ la promovarea Anului european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii 2012, pentru a sublinia necesitatea securităţii şi sănătăţii adecvate în muncă în toate etapele vieţii profesionale. Abordarea riscurilor psihosociale este o preocupare importantă în cadrul activităţii sale, în vederea îmbunătăţirii vieţii lurătorilor de pe continent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe