Newsflash
Știri

Streinu-Cercel: „Trebuie să vaccinăm mai mult și mai repede”

de Cristina GHIOCA - feb. 19 2021
Streinu-Cercel: „Trebuie să vaccinăm mai mult și mai repede”

Pe măsură ce timpul trece, probabilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să sufere mutaţii crește a avertizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în cadrul unui eveniment organizat recent în mediul online. În opinia sa, pentru prevenirea acestui lucru este necesară grăbirea procesului de imunizare a populaţiei.

Când virusul se transmite de la o persoană la alta au loc erori de copiere care se pot traduce prin mutaţii, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel în cadrul unei dezbateri online organizate de Asociaţia Medicilor Independenţi. „Deja avem trei mutaţii – UK, Brazilia și Africa de Sud –, iar cea din Africa poate ridica probleme și posibil chiar și cea din Brazilia. Pentru mutaţia din UK se știe că vaccinurile au efect”, a completat specialistul.

Screenshot conferinta AMI

        În opinia sa, România trebuie să vaccineze cât mai mult și cât mai repede, iar vaccinurile anti-COVID „trebuie francizate cât mai curând, ca să nu lăsăm loc și pentru alte mutaţii”. Profesorul Streinu-Cercel a explicat că în prezent există două arme care împiedică producerea unor forme grave de COVID-19: vaccinarea și tratamentul cu anticorpi monoclonali. Despre anticorpii monoclonali, acesta a spus că trebuie administraţi încă din primele clipe ale infecţiei: „Sunt studii care au demonstrat că intervenţia cu ei a avut efecte foarte bune în 24 de ore de la administrare. (...) Anticorpii monoclonali (...) trebuie administraţi din camera de gardă, când o persoană vine cu un test COVID pozitiv”.

Scut doar pe interior

        Referitor la vaccinare, Adrian Streinu-Cercel a spus că aceasta nu ne va scăpa de purtatul măștii, deoarece vaccinul nu elimină virusul, „ci doar ne protejează pe dinăuntru”. O persoană vaccinată poate în continuare să se îmbolnăvească, să ia virusul și să îl transmită mai departe. De aceea, la mască se va putea renunţa abia după obţinerea imunizării în masă. În ceea ce privește protocolul de vaccinare în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală, specialistul a spus că, în opinia sa, o persoană se poate vaccina imediat după ce s-a vindecat de COVID-19, deoarece cele două mecanisme nu sunt competitive, ci aditive. El a explicat că vaccinarea nu face altceva decât să amplifice răspunsul imun și mai ales pe cel celular. „Titrul de anticorpi în urma infecţiei cu virus sălbatic nu este stabil. Memoria celulară pe care o induce infecţia nativă nu este una foarte consolidată. Am avut colegi care după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 au făcut a doua, și chiar a treia recădere. Or, vaccinarea tocmai asta aduce în plus, o calitate a răspunsului imun de mai lungă durată”. Totodată, medicul s-a arătat încrezător în succesul campaniei de vaccinare, atât timp cât vor exista vaccinuri suficiente în stoc.

Despre importanţa stocurilor a vorbit și prof. dr. Răzvan Cherecheș: „România vaccinează la viteza stocurilor disponibile, chiar dacă am vrea să vaccinăm mai mult, nu avem cum”.

„Influencerii” vaccinării

        Campaniile de vaccinare ar trebui să aibă în centrul lor medicii de familie și apropiaţii din familie, crede dr. Vlad Mixich: „Cel mai important influencer privind vaccinarea este medicul de familie, apoi rudele apropiate sau soacrele și nu glumesc când spun despre ele”. Specialistul a explicat că în Statele Unite soacrele au fost folosite de multe ori în campanii publice, inclusiv în cele de vaccinare, iar efectele au fost impresionante. El s-a arătat totuși convins de faptul că numărul celor care se vor vaccina va crește pe măsură ce vom vedea tot mai multe categorii profesionale vaccinând-se și pe măsură ce se va observa că nu există efecte adverse semnificative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe