Newsflash
Știri

Strategie OMS pentru acoperire medicală universală

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 28 2018
Strategie OMS pentru acoperire medicală universală
    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent primul program de investiții ce își propune salvarea a 30 de milioane de vieți. Prin acest program se susține acoperirea medicală universală, indiferent de țara de proveniență sau tipul de sistem sanitar existent, promovând egalitatea și dreptul la servicii de sănătate. Este nevoie de o investiție de 14,1 miliarde de dolari în perioada 2019–2023, ceea ce înseamnă o creștere cu 14%  a bugetului de bază al OMS alocat pentru perioada respectivă. „Triple bilion target” reprezintă strategia OMS, investițiile mai sus menționate putând oferi asigurare medicală universală pentru un miliard de oameni, iar încă un miliard de persoane ar putea fi acoperite în cazul unei urgențe medicale și, nu în ultimul rând, viața a unui miliard de oameni ar putea fi îmbunătățită semnificativ. Estimările OMS reflectă importanța implementării acestui program: 30 de milioane de vieți ar putea fi salvate, 100 de milioane de ani sănătoși de viață ar putea fi câștigați, iar în țările aflate în curs de dezvoltare creșterea economică ar putea fi majorată la 2–4% până în 2023. Din cele 14,1 miliarde de dolari estimate, OMS va utiliza 10 miliarde ca buget de bază, 1,6 miliarde dorind a fi utilizate doar pentru eradicarea poliomielitei. 
    Cancelarul Angela Merkel este de părere că „OMS este unica organizație internațională care se bucură de o legitimitate politică universală asupra problemelor de sănătate”, iar directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, declară că „aceasta este prima dată când au fost estimate rezultatele pe care le-am putea obține și impactul pe care l-am putea avea, cu resursele corespunzătoare (...) nu este doar o investiție într-o instituție, ci este o investiție în oameni și într-o lume mai sănătoasă, mai sigură”. De asemenea, acesta susține că includerea acoperirii medicale universale în țintele sustenabile de dezvoltare (SDGs) este și o oportunitate guvernamentală pentru a înlătura stigmatele precum lipsa accesului la servicii medicale a persoanelor cu o situație financiară precară. De altfel, conceptul de bază al OMS este menținerea sănătății populației la un nivel cât mai înalt.
    OMS oferă recomandări concrete pentru îndeplinirea țintelor propuse. Printre acestea se numără dezvoltatea tehnologiilor medicale, înlesnirea accesului la serviciile de sănătate și creșterea calității actului medical, îmbunătățirea serviciilor de medicină primară, instruirea personalului medical, susținerea populației de a se implica în programele naționale de sănătate și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea monitorizării și înregistrarea datelor și a informațiilor legate de starea de sănătate. De asemenea, se vorbește despre liste cu medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale recomadate fiecărei țări în parte. În privința urgențelor medicale, majoritatea fiind prevenibile, sunt susținute în primul rând prevenția, diagnosticul precoce și mobilizarea rapidă. Estimările arată că investițiile în serviciile medicale de urgență în perioada 2019–2023 ar salva 1,5 milioane de oameni. Iar pentru fiecare dolar investit se întorc 8,3 dolari, realizându-se astfel economii considerabile.
    Provocările programului sunt multiple, iar OMS planifică a se concentra pe următoarele sectoare: îmbunătățirea capitalului uman în cursul vieții (însemnând asigurarea dezvoltării maxime a populației), susținerea prevenției bolilor netransmisibile și promovarea sănătății mintale, accelerarea eradicării bolilor transmisibile cu un impact major asupra populației (HIV/SIDA, tuberculoză, malarie, hepatită virală, boli tropicale neglijate etc., iar eliminarea poliomielitei și a dracunculozei – guinea worm disease – rămâne prioritară), combaterea rezistenței antimicrobiene și, nu în ultimul rând, protejarea mediului înconjurător (prevenind bolile legate de poluanții atmosferici).
    Intervențiile OMS de până acum au fost numeroase și au avut un impact covârșitor în diferite zone ale lumii. Un exemplu ar fi intervențiile efectuate în Republica Congo în cazul răspândirii virusului Ebola – aceasta fiind o urgență medicală. O altă intervenție OMS a fost cea privind promovarea și menținerea sănătății mintale în diferite țări ale Orientului Mijlociu, în anul 2017 fiind înregistrată o medie lunară de 3.500 de consultații psihologice pentru refugiați.
    Dintre colaboratorii organizației, dr. Jim Kim (președintele Grupului Băncii Mondiale) salută noul plan, susținând că prin „îmbunătățirea capitalului uman acoperirea medicală universală este un pilon principal către stoparea sărăciei (...) OMS este esențială pentru plasarea acoperirii medicale universale pe agenda dezvoltării globale”.
    De asemenea, OMS a mai lansat recent un raport global privind consumul de alcool și impactul asupra sănătății, peste trei milioane de oameni decedând ca urmare a consumului de alcool în 2016, adică unul din 20 de decese. Reducerea consumului de alcool se află pe lista SDGs, dorindu-se o scădere cu 10% a consumului de alcool la nivel mondial între 2010 și 2025.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe