Newsflash
Știri

Strategie nouă de eradicare a tuberculozei

de Dr. Alina SIMACHE - sept. 21 2018
Strategie nouă  de eradicare a tuberculozei
SUA raportează identificarea infecției cu tulpina H7N3 a virusului gripei aviare în cadrul unei ferme de curcani din California, informează World Organization for Animal Health. După descoperirea virusului, toate cele 26.250 de păsări infectate au fost sacrificate și izolate, în conformitate cu procedurile legale standardizate.

    New York Times anunță că a fost descoperită cauza decesului turiștilor britanici aflați în vacanță într-o stațiune din Egipt, Hurghada. Procurorii locali precizează că bacteria Escherichia coli a reprezentat un factor esențial în moartea neașteptată a celor două persoane. John Cooper, în vârstă de 69 de ani, avea multiple comorbidități, însă s-a dovedit că gastroenterita cauzată de E. coli a fost cea care i-a adus sfârșitul. Soția acestuia, în vârstă de 63 de ani, a decedat, cel mai probabil, din aceeași cauză.

    Statele membre ale Organizației națiunilor unite au decis vineri, 14 septembrie, să elaboreze un nou plan global de eradicare a tuberculozei, boală aflată pe primul loc în topul bolilor infecțioase cu mortalitate înaltă. După câteva săptămâni de negocieri stricte, s-a stabilit varianta finală a declarației care va fi prezentată și adoptată la summitul de tuberculoză organizat pe 26 septembrie la New York. În cadrul întâlnirii, lideri mondiali vor confirma adoptarea noilor abordări pentru eradicarea infecției tuberculoase până în anul 2030, fiind investite aproximativ 13 miliarde de dolari anual pentru această cauză. De asemenea, cercetările în acest domeniu vor fi finanțate suplimentar, de la 700 de milioane de dolari ajungându-se la investiții de două miliarde de dolari. În anul precedent, Organizația mondială a sănătății (OMS) a informat populația că tuberculoza a depășit infecția HIV/SIDA, devenind lider mondial în topul bolilor infecțioase. Aproximativ 1,7 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei în anul 2016, potrivit OMS.

    Un simplu test de sânge ne-ar putea desluși „ceasul biologic”, aflăm din revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Pentru cei care simt frecvent că în loc de ora nouă dimineața ar fi ora șapte, trezitul fiind o corvoadă, cercetătorii de la Universitatea Northwestern confirmă că această stare este veridică și, mai mult, poate fi analizată și cuantificată. Ritmul circadian guvernează activitatea din celulele organismului, reglând principalele procese biologice. În cazurile în care funcționarea „ceasului biologic” este inadecvată, s-a remarcat apariția diferitelor boli cardiovasculare, a diabetului zaharat sau a bolii Alzheimer. În plus, anumite intervenții medicale (precum tratamentul chimioterapic sau cel antihipertensiv) ar putea fi mai eficiente dacă ar fi administrate personalizat, în anumite momente ale zilei, conform rezultatului analizelor. Totuși, cercetări suplimentare sunt necesare pentru dezvoltarea și utilizarea pe scară largă a testului pentru ritmul circadian.

    Cercetătorii din industria farmaceutică din Europa și America de Nord au descoperit o nouă toxină cu potențial carcinogen într-un medicament antihipertensiv comun produs de compania chineză Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, informează Reuters. În produsele medicamentoase conținând substanța activă valsartan s-au evidențiat și urme de NDMA (N – nitrosodimethylamine), considerat cu potențial carcinogen. În plus, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA – European Medicines Agency) a anunțat că în medicamentele produse înainte de anul 2012 s-a evidențiat o altă substanță toxică, numită NDEA (N–nitrosodiethylamine), fapt confirmat și de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA – Food and Drugs Administration). Valsartanul este un medicament antihipertensiv generic ce a avut vânzări de aproximativ 10,4 miliarde de comprimate în cursul anului precedent. Luând în considerare impuritatea NDMA, de 60 părți la un milion (ppm) detectat de Huahai, EMA menționează că ar putea să apară un caz nou de cancer la 5.000 de persoane care au primit medicamentul în doză maximă timp de minimum șapte ani. FDA și EMA promit că vor continua testarea tuturor produselor ce conțin valsartan pentru NDMA și NDEA, asigurând populația generală că vor elimina de pe piață toate produsele toxice.

    Poliția din Zimbabwe interzice adunările publice și comercializarea ilegală de produse alimentare în capitală, în scopul prevenirii răspândirii holerei, anunță Reuters. Această boală necruțătoare a luat deja 21 de vieți în capitala Harare. Interdicția a fost anunțată la numai o zi după ce guvernul a declarat epidemia ca fiind urgență națională. Peste 3.000 de persoane au fost infectate de holeră, boala răspândindu-se și în afara capitalei, a specificat ministrul sănătății, Obadiah Moyo. Aceasta este cea mai importantă epidemie de holeră din ultimii zece ani, fiind comparată cu dezastrul epidemiologic din 2008, când au fost înregistrate aproximativ 4.000 de decese și 40.000 de cazuri de holeră.

    Coca-Cola a început negocierile cu producătorul canadian de marijuana Aurora Cannabis Inc. pentru crearea unei noi băuturi cu infuzie de canabis, raportează BNN Bloomberg. Compania dorește să își concentreze atenția pe produsele naturale, precum cafeaua sau marijuana, încercând să elimine excesul de zahăr adăugat în produsele specifice. Industria canabisului capătă din ce în ce mai multă atenție publică în ultima vreme, demersuri cu privire la legalizarea consumului recreațional fiind inițiate în Canada și în anumite state din SUA. Coca-Cola și Aurora au anunțat că sunt interesate să producă băuturi inovatoare care ar putea ameliora durerea și inflamația.

    Nestle menționează că va elimina stabilizatorii din laptele produs și comercializat în Brazilia. Într-un efort de a-și transforma produsele pentru a fi cât mai sănătoase și naturale, Ninho și Molico, două dintre cele mai cunoscute firme producătoare de lapte ale Nestle Brazilia, vor elimina conservanții din produsele proprii începând cu această lună. Prin utilizarea unor tehnologii de tip ultra-high temperature, laptele poate fi depozitat pentru perioade îndelungate la temperatura camerei, fără a fi necesară adăugarea stabilizatorilor.

    Lipsa îngrijirilor medicale adecvate în penitenciare produce daune inestimabile. Revista JAMA Surgery prezintă rezultatele unui studiu realizat prin analizarea rapoartelor de autopsie provenite de la o închisoare din Florida. S-a observat că două treimi din decesele celor care necesitau intervenții chirurgicale de urgență ar fi putut fi prevenite prin asistență medicală corespunzătoare. Din cele 301 autopsii analizate, 18 dintre decese au fost cauzate de traumatisme (spânzurare sau traumatisme cranio-cerebrale), iar 51 din ele ar fi putut fi evitate prin intervenție chirurgicală. „Rezultatele sunt șocante și deranjante”, menționează dr. Albert W. Wu, internist de la Johns Hopkins School of Public Health, din Baltimore. Penitenciarele sunt instituții de corecție renumite pentru violența și agresivitatea din interiorul zidurilor. Cu toate acestea, accesul limitat la îngrijiri medicale de calitate încalcă drepturile umane de bază ale deținuților, aceștia ajungând să moară din cauza unei simple apendicite în perioada executării pedepsei, chiar în secolul XXI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe