Newsflash
Internaționale

Strategie nouă de diagnostic al TB

de Dr. Diana Andronache - ian. 7 2022
Strategie nouă de  diagnostic al TB

O nouă strategie de diagnosticare a tuberculozei pulmonare a fost asociată cu un număr mai mare de pacienţi testaţi, diagnosticaţi și trataţi.

p1

Tuberculoza (TB) este una dintre cele mai frecvente boli infecţioase din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică. Diagnosticul și tratamentul prompt al tuberculozei pulmonare sunt esenţiale în lupta pentru eradicarea acestei infecţii. O revizuire sistematică a studiilor publicate arată că aproximativ 13-18% dintre pacienţii cu rezultate pozitive la examinarea microscopică a frotiului de spută sunt pierduţi în procesul de urmărire înainte de iniţierea tratamentului. Pacienţii cu tuberculoză cu frotiu negativ au și mai puţine șanse să finalizeze cascada diagnosticului și să primească tratament.

Deși noile platforme de diagnostic molecular ajută la depășirea anumitor bariere, cum ar fi acurateţea și viteza testării, totuși unele tehnologii noi nu pot fi utilizate din cauza sistemelor de sănătate deficitare. În New England Journal of Medicine au fost publicate rezultatele studiului XPEL-TB efectuat în Uganda, care a avut ca obiectiv evaluarea eficacităţii unei noi strategii de diagnostic.

Rezultate favorabile

Strategia de diagnostic propusă presupune testarea moleculară la faţa locului cu un dispozitiv GeneXpert Edge. Pentru facilitarea testării moleculare și iniţierea tratamentului în aceeași zi a fost necesară restructurarea centrelor de sănătate pentru a eficientiza fluxul de lucru din clinică, laborator și farmacie. În plus, a fost furnizat un buletin lunar cu indicatori de performanţă legaţi de evaluarea diagnosticului de tuberculoză. Această strategie a fost efectuată comparativ cu îngrijirea de rutină (examen de spută, microscopic și testare moleculară ulterioară).

Strategia XPEL-TB a condus la o rată cu 56% mai mare de administrare a tratamentului pentru tuberculoză confirmată în decurs de 14 zile de la prezentare, comparativ cu strategia de control. În grupul de intervenţie, două treimi dintre pacienţii cu tuberculoză confirmată au primit tratament la vizita iniţială, iar proporţia de pacienţi care au primit tratament rapid, adică în decurs de 14 zile, a fost de două ori mai mare comparativ cu proporţia pacienţilor din grupul control. Datele obţinute susţin implementarea acestei strategii în centrele comunitare din ţările cu o prevalenţă ridicată a tuberculozei.

 

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2105470

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe