Newsflash
Știri

Strategia în turismul medical: sublimă, dar lipseşte

de Alexandra NISTOROIU - iun. 12 2014
Strategia în turismul medical: sublimă, dar lipseşte
   România ar avea potenţial pentru a câştiga din turismul medical, dar discuţiile despre exploatarea strategică, integrată a acestui potenţial abia acum încep şi scapă momentan din vedere aspecte esenţiale. Acest lucru a fost arătat încă o dată la dezbaterea cu tema „Turismul medical – pilon pentru dezvoltarea durabilă a României“, organizată la Palatul Parlamentului, la 3 iunie 2014, de Iniţiativa civică de centru-dreapta (ICCD) şi Comisia de Sănătate publică din Senat. Conferinţa a fost deschisă de Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedinte ICCD, care vede în Directiva europeană 24 pentru asistenţa medicală transfrontalieră, intrată în vigoare la octombrie 2013, o oportunitate în plus de a promova peste hotare serviciile medicale din ţara noastră, dar recunoaşte că trebuie construită o strategie naţională în acest sens.
   Dr. Nicolae Cazacu, fost secretar general al Colegiului Medicilor Dentişti din România, a prezentat situaţia actuală a turismului medical în România din perspectiva serviciilor stomatologice. Atuurile competitive ale sistemului autohton menţionate sunt: raportul calitate-preţ (preţurile avantajoase oferite de medicii români), profesionalismul cadrelor medicale şi dotările cabinetelor în mediul privat, la care se adaugă potenţialul turistic al României ca destinaţie exotică. Printre obstacolele întâmpinate de medici în atragerea pacienţilor de peste hotare au fost menţionate: birocraţia exagerată, redundanţa reglementărilor, insuficienta dezvoltare a infrastructurii, prevederi legale discriminatorii pentru sistemul privat în raport cu sistemul public.
    Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, a enunţat un punct de vedere ceva mai critic, amintind că, înainte de a vorbi de turismul medical, ar trebui să avem un sistem medical funcţional şi capabil să facă faţă exigenţelor europene. În ceea ce priveşte chirurgia de transplant, prof. dr. Irinel Popescu şi-a exprimat reţinerea personală faţă de includerea pacienţilor străini pe listele de aşteptare ale centrelor de transplant din ţară.
    Vlad Mixich a scos în evidenţă o serie de aspecte delicate ale promovării turismului medical în contextul Directivei 24, amintind că, potrivit acestei directive, pacientului îi sunt rambursate costurile serviciilor medicale efectuate în alt stat UE la preţul practicat în ţara lui de origine, dar nu mai mult decât costurile efective ale serviciului medical în statul în care acesta a fost acordat. În condiţiile în care pentru cele mai multe servicii medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate oferă o grilă de costuri mult sub nivelul pieţei, avantajul preţurilor avantajoase practicate în România dispare, deoarece, la întoarcerea în ţara de origine, pacientul european va primi o sumă foarte mică.  O posibilă soluţie ar fi ca pentru anumite patologii, cu potenţial de a fi ţinta turismului medical, Casa să crească preţul, aducându-l aproape de valoarea reală, a adăugat Vlad Mixich. Nu poate fi trecută cu vederea nici problema standardelor de calitate din spitalele româneşti, informaţii pe care un pacient străin le va primi prin punctul naţional de contact (organizat la noi prin CNAS). În prezent, în România, nu mai puţin de trei instituţii se ocupă de acreditarea spitalelor: Ministerul Sănătăţii, CNAS şi CONAS. Singura care poate oferi standarde de calitate conforme cu normele internaţionale este CONAS, care însă  a rămas foarte mult în urmă cu procesul de acreditare a spitalelor (preconizat să se încheie la sfârşitul lui 2015).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe