Newsflash
Știri

Stomatologii, nemulțumiți că statul nu-i susține

de Dorina Novac - feb. 8 2023
Stomatologii, nemulțumiți că statul nu-i susține

PMSR semnalează că statul român nu-i susține pe stomatologi, ci dimpotrivă pune din ce în ce mai multe poveri fiscale și birocratice prin măsuri de ordin legislativ, care nu reflectă realitățile și nevoile societății noastre.

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) atrage atenția, în contextul Zilei Internaționale a Stomatologului, marcată la 9 februarie, asupra unor probleme cu care se confruntă medicii stomatologi din România.

stomatologi

Aceștia susțin că dacă nu vor fi soluționate cât mai curând vor avea repercusiuni asupra sănătății pacienților în viitorul apropiat și asupra sistemului medical.

Citește și: Medicii stomatologi și reţelele de socializare

Numărul medicilor stomatologi crește de la an la an, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, PMSR menționează că în câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi.

Taxele împovărătoare către stat și peste cele 20 de contracte și avize pe care medicii stomatologi, proprietari ai cabinetelor sunt obligați să le suporte pentru a-și desfășura activitatea profesională și care se adaugă investiției inițiale în cabinete, deloc neglijabilă, îi descurajează pe tinerii la început de drum să practice această profesie liberală.

De asemenea, mulți stomatologi obosiți de birocrație îi determină să renunțe la profesie sau să plece la muncă în străinătate.

„România în fiecare an scoate pe piață în plus față de nevoile existente, peste 1000 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să-și desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și satelor. Populația României și posibilitățile financiare ale românilor sunt în scădere ceea ce duce la o adresabilitate scăzută în condițiile în care numărul medicilor stomatologi crește anual. Este necesară o legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistența stomatologică și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele PMSR, medic stomatolog în Timișoara.

Aproximativ 80% dintre medicii stomatologi din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților.

PMSR semnalează că statul român nu susține deloc această ramură medicală, dimpotrivă pune din ce în ce mai multe poveri fiscale și birocratice prin măsuri de ordin legislativ, care nu reflectă realitățile și nevoile societății noastre.

Birocrația și taxele se răsfrâng asupra pacienților prin tarifele practicate de medicii stomatologi, nevoiți să-și acopere astfel cheltuielile și prin timp mai puțin alocat profesiei pentru a completa avizele și actele cerute de diverse instituții ale statului.

În România, tarifele practicate în cabinetele stomatologice sunt extrem de variate, tocmai din cauza problemelor cu care se confruntă medicii stomatologi din România.

Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS.

„În mare parte, tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor utilizate în tratament. În prezent, plafonul lunar stabilit de CNAS este insuficient pentru a oferi servicii stomatologice adecvate. Suma contractată de cabinetele stomatologice este mult sub nivelul sumelor contractate de alte specialități medicale, dar taxele de evaluare sunt aceleași și pentru un cabinet de stomatologie cu un decont lunar de 4000 lei (maxim posibil pentru un medic specialist în mediul urban) și pentru alte specialități medicale”, a menționat dr. Anda Tiron, secretar general al PMSR, medic stomatolog în București.

În acest context, Patronatul Medicilor Stomatologi din România propune autorităților române:

 1. Simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice
 2. Stabilirea anuală a numărului de studenți la facultățile de profil în concordanță cu statistica reală de medici stomatologi cu liberă practică avizați și cu cerințele de pe piața muncii.
 3. Instituirea de programe naționale de sănătate orală de către Ministerul Sănătății, în special de prevenție.
 4. Alinierea tarifelor decontate de CNAS la nivelul prețurilor actuale ale materialelor și aparaturii minime obligatorii din dotare.
 5. Stabilirea unor plafoane care să ajute pacienții care contribuie la sistemul național de asigurări de sănătate să-și rezolve problemele de sănătate orală.
 6. Reducerea taxelor de avizare la CNAS proporțional cu valoarea plafonului și cu a deconturilor pentru celelalte specialități
 7. Programe de finanțare și stimulare a instalării medicilor stomatologi și de alte specialități către zone în care serviciile medicale și stomatologice nu sunt accesibile unui număr mare de cetățeni.

În România sunt, în momentul de față, 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private.

Cei mai mulți dintre medicii stomatologi sunt în București – 6557, iar cei mai puțini în județul Călărași – 94, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe