Newsflash
Știri

Stocurile de imunoglobuline, la risc de discontinuitate

de Dorina Novac - sept. 3 2021
Stocurile de imunoglobuline, la risc de discontinuitate

România se confruntă cu probleme sistemice, de la lipsa centralizării necesarului de medicamente derivate din plasmă pentru pacienţi, până la lipsa spaţiilor de depozitare și a infrastructurii de valorificare.

sange

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) şi Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID) au trimis Ministerului Sănătăţii, în 10 august, un memoriu cu privire la riscul major de discontinuitate, pentru ţara noastră, în ceea ce privește imunoglobulinele. Până la 30 august, asociaţiile de pacienţi nu au primit niciun răspuns. Potrivit reprezentanţilor APAA și ARPID, pandemia de COVID-19 a afectat grav colectarea de plasmă umană (materia primă din care se fabrică imunoglobulinele) la nivel global, iar cererea este în continuă creștere în lume.

        Recent, în România a fost aprobată lista medicamentelor esenţiale, în care este inclusă și categoria imunoglobulinelor. Ţara noastră, însă, nu dispune de posibilitatea de a fracţiona plasma, cu toate că la finalul anului 2019, Comisia Naţională pentru Strategie și Prognoză a publicat un studiu de fundamentare pentru construirea și operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană și celule stem. „România nu are centre de colectare a plasmei pentru fracţionare, însă consumă anual produse derivate, echivalentul a 200.000 litri de plasmă, care provin exclusiv din import”, explică reprezentanţii celor două asociaţii de pacienţi într-un comunicat de presă.

Pacienţii români, vulnerabili

        Cele două asociaţii de pacienţi atrag atenţia că, ţinând cont de specificităţile colectării de plasmă, se așteaptă ca o eventuală scădere a donării în perioada următoare, pe fondul noului val al pandemiei de COVID-19, să genereze o presiune suplimentară pe termen mediu asupra volumelor disponibile de imunoglobuline. Acest lucru ar urma să aibă consecinţe grave asupra sănătăţii pacienţilor români: „Pe fondul scăderii donării, care a generat un deficit global de plasmă, și în condiţiile unei creșteri continue a cererii la nivel mondial, România riscă să nu mai poată asigura necesarul de tratament și să achiziţioneze cantităţi insuficiente pentru pacienţii români”.

        Riscul de a nu avea cantităţi suficiente de imunoglobuline pentru acești pacienţi este alimentat și de faptul că, „prin politica de preţuri, România aplică pentru imunoglobuline media celor mai mici trei preţuri din Uniunea Europeană, fapt care descurajează livrările în România”. În contextul semnalelor de alarmă transmise în ultima perioadă cu privire la riscurile unei noi crize a imunoglobulinelor, care ar putea-o depăși ca intensitate pe cea din perioada 2017-2018, pe fondul unui deficit global de imunoglobuline, APAA și ARPID cer autorităţilor să ia măsuri imediate, începând din această toamnă, care să prevină o eventuală criză a stocurilor de imunoglobuline.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe