Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 30 2015
Ştiri pe scurt

Antidotul dabigatranului

 

EMA, FDA şi Health Canada au primit cereri de aprobare accelerată a idarucizumab, agentul specific de neutralizare a dabigatran etexilat. Este prima cerere de aprobare pentru un agent specific de neutralizare a unui anticoagulant oral de nouă generaţie, aflat în stadiu de cercetare. Cererile de aprobare se referă la pacienţii care au nevoie de neutralizarea rapidă a efectului anticoagulant al dabigatran. Ele se bazează pe rezultatele studiilor clinice – cele de fază I au demonstrat o neutralizare imediată, completă şi susţinută a efectului anticoagulant al dabigatran, precum şi absenţa unui efect pro-trombotic, în urma administrării idarucizumab, anunţă compania farmaceutică Boehringer Ingelheim. Înregistrările includ şi primele date temporare dintr-un studiu global de fază III, aflat în desfăşurare, REVERSE ADTM. În acest studiu, producătorul continuă să evalueze efectul idarucizumab asupra pacienţilor care folosesc dabigatran şi care au nevoie de intervenţii de urgenţă sau experimentează un eveniment hemoragic necontrolat sau potenţial fatal. Idarucizumab a primit titulatura de terapie inovatoare din partea Administraţiei alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite ale Americii. (M. G. M.)

 

O săptămână fără Ebola

 

Beatrice Yardolo, ultima pacientă diagnosticată cu Ebola din Liberia, a fost externată la 6 martie din unitatea de tratament, după ce şi-a revenit. Dacă nu va mai fi înregistrată nicio infecţie, Liberia va putea declara sfârşitul epidemiei pe teritoriul acestei ţări la 4 aprilie, când trec 42 de zile de la ultimul test pozitiv. Un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii arată că este nevoie de 1,6 miliarde de dolari pentru a aduce sistemele de sănătate din Guineea, Liberia şi Sierra Leone la standardele minime de funcţionare. Dacă asta s-ar fi întâmplat înainte de izbucnirea epidemiei, ar fi putut fi evitate costurile de 4 miliarde de dolari pe care le-a implicat până acum răspunsul la criza de sănătate. OMS a stabilit componenţa panelului de experţi independenţi care se va ocupa de evaluarea răspunsului organizaţiei la epidemia de Ebola. Decizia de a organiza acest panel a fost luată în cadrul sesiunii speciale dedicate Ebola la întâlnirea boardului executiv din ianuarie. Preşedintele panelului va fi Barbara Stocking, fost director executiv al Oxfam GB (2001–2013), mandat în care a coordonat acţiuni internaţionale umanitare majore. Peste 24.200 de cazuri au fost înregistrate în cea mai mare epidemie de Ebola din istorie. Aproape jumătate au fost raportate de Sierra Leone (11.619).(A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe