Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - ian. 16 2015
Ştiri pe scurt

Refuz categoric al medicilor de familie

 

Medicii de familie nu se vor implica în distribuirea cardurilor de sănătate rămase nedistribuite prin casele de asigurări judeţene şi nici în acţiunile de distribuire ulterioare. Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta, printr-un comunicat de presă, de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. Printre motivele invocate de cele două organizaţii remarcăm: fiind un document de identificare, cardul trebuie eliberat titularului doar de emitent – CNAS; activitatea de distribuire a cardului nu este una medicală, ci una „birocratică, cronofagă şi inutilă şi nu este în concordanţă cu curriculumul de pregătire în medicina familiei“. Reacţia medicilor de familie vine în urma anunţului făcut de preşedintele CNAS, conform căruia, cardurile returnate la casele de sănătate se vor putea ridica după finalizarea distribuţiei şi de la medicii de familie. (D. D. M.)

 

Terapie nouă pentru hepatita C

 

Administraţia medicamentelor şi alimentelor din America (FDA) a aprobat luna trecută pachetul terapeutic Viekira, destinat pacienţilor cu hepatită C. Viekira Pak conţine patru tipuri de tablete: trei conţin medicamente noi, ombitasvir, paritaprevir şi dasabuvir, iar al patrulea – ritonavir, medicament aprobat anterior, care duce la creşterea nivelului seric de paritaprevir. Viekira Pak poate fi folosit cu sau fără ribavirină şi nu este recomandat pacienţilor cu ciroză decompensată. Eficacitatea lui a fost testată în şase studii clinice care au înrolat 2.308 de participanţi cu HCV cronică, cu sau fără ciroză. Rezultatele au indicat un răspuns virologic susţinut la 91–100% din pacienţii trataţi (adică virusul nu a mai fost detectat în sânge cel puţin 12 luni de la încheierea tratamentului). Doza recomandată este de câte două tablete de ombitasvir de 12,5 mg, paritaprevir de 75 mg şi ritonavir de 50 mg, o dată pe zi şi o tabletă de dasabuvir de 250 mg de două ori pe zi. Cele mai frecvente efecte adverse raportate în studiile clinice au fost oboseala, pruritul, lipsa de energie, greaţa şi tulburările de somn. Viekira Pak este al patrulea tratament aprobat de FDA anul trecut pentru tratamentul pacienţilor cu hepatită virală C cronică. (M. G. M.)

 

Preanunţ pentru propuneri de cercetare

 

Programul Comun al UE de cercetare a bolilor neurodegenerative „Joint Programe – Neurodegenerative Disease Research (JPND)“ lansează la începutul acestei luni o nouă acţiune în comun cu Comisia Europeană, printr-un apel de cercetare transnaţională pe trei domenii prioritare: Cohorte longitudinale; Modele avansate experimentale; Factori de risc şi de protecţie. Este un apel în doi paşi, prima etapă (depunere de prepropunere) având ca termen probabil luna martie 2015. Apelul va avea un buget de peste 30 de milioane de euro, pus la dispoziţie de ţările membre JPND, inclusiv un aport semnificativ suplimentar al Comisiei Europene de până la 30%. În România, Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat un buget de 300.000 de euro, pentru unu–două proiecte de cercetare. Subiectele de apel indicate sunt: Factori de risc şi protectori genetici, epigenetici şi de mediu în bolile neurodegenerative; Cohorte longitudinale în cercetarea bolilor neurodegenerative; Modele experimentale avansate pentru bolile neurodegenerative. Propunerile nu sunt limitate pe fiecare subiect, ci pot acoperi două sau mai multe subiecte. Ţările JPND pot sprijini unul, două sau trei subiecte. JPND este o iniţiativă globală de cercetare care vizează abordarea bolilor neurodegenerative, precum: Boala Alzheimer şi alte demenţe, Boala Parkinson, Boli prionice, Boli ale neuronului motor, Boala Huntington, Ataxia spinocerebeloasă, Atrofia musculară spinală. Scopul final al acesteia este de a găsi remedii şi metode de diagnosticare precoce a acestor afecţiuni. Printre altele, agenda strategică de cercetare urmăreşte dezvoltarea unor strategii naţionale de cercetare în bolile neurodegenerative, precum şi dezvoltarea de parteneriate în vederea atingerii cât mai rapide a obiectivelor stabilite. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe