Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - dec. 19 2014
Ştiri pe scurt

Embolizare cerebrală prin dublu abord vascular

 

   O pacientă de 41 de ani, diagnosticată cu fistulă durală complexă de sinus sigmoid stâng, a fost supusă unei intervenţii miniminvazive de embolizare cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular (arterial şi venos). Intervenţia a fost realizată, în premieră naţională, la spitalul Sanador, de o echipă condusă de dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie-imagistică medicală, dr. Cristina Spînu, medic primar medicină internă, specialist cardiologie intervenţională şi dr. Cristian Nicolae Mihalea, medic specialist radiologie-imagistică medicală, care operează în Franţa. Particularitatea tehnică a acestei intervenţii constă în faptul că abordul vascular folosit a permis la sfârşitul procedurii atât embolizarea completă a întregului pat vascular fistulos, cât mai ales prezervarea permeabilităţii sinusului sigmoidian stâng afectat. Un important avantaj al acestei tehnici este dat de utilizarea unei cantităţi minime de material embolic cerebral şi, implicit, un cost mai redus al intervenţiei. Procedura a durat aproximativ cinci ore, iar pacienta a fost externată în 48 de ore. (D. D. M.)

 

Campanie de informare

 

   În cadrul unei mese rotunde dedicate problematicii cancerului de sân în ţara noastră, la care au participat reprezentanţi ai CNAS, ai comisiei pentru sănătate din Senat, ai medicilor oncologi, asociaţiilor de pacienţi şi presei, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei asociaţiilor bolnavilor de cancer din România, a anunţat rezultatele campaniei de informare pe această temă, intitulată „Nu am făcut destul!“. În perioada octombrie-decembrie a.c., au fost distribuite 3.000 de materiale informative privind autoexaminarea sânilor, necesitatea controalelor medicale periodice şi importanţa prevenirii cancerului de sân, iar 1.012 femei din mediul rural, din judeţele Argeş, Prahova, Galaţi, Teleorman şi Ialomiţa au efectuat controale medicale gratuite pentru depistarea acestei afecţiuni. Cei prezenţi au subliniat importanţa campaniilor ample de informare şi conştientizare a populaţiei, sprijinite de mass-media, şi a iniţierii unui program naţional de prevenire a cancerului de sân, care să includă screeningul pentru depistarea afecţiunii. (Dr. M. D.) 

 

Tumor board la Spitalul „Sf. Ioan“

 

   Două rezerve din cadrul Secţiei de oncologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti au fost renovate printr-o finanţare în parteneriat a spitalului „Sf. Ioan“ şi reţelei europene Amethyst Radiotherapy. Finanţarea este parte a unei colaborări mai largi a celor două instituţii medicale, care mai include implementarea unui parteneriat medical constant prin realizarea săptămânală a unui „tumor board“ comun pentru analizarea multidisciplinară a cazurilor oncologice din Spitalul „Sf. Ioan“. Pacienţii oncologici ai spitalului beneficiază încă de la începutul anului 2014 de această abordare în tratarea cancerului („tumor board“), implementată împreună cu Amethyst Radiotherapy România.(D. D. M.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe