Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - dec. 9 2014
Ştiri pe scurt

Ambasadori europeni în vizită la Institutul „Victor Babeş“

 

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene au lansat campania „Yes, we care“, ce urmăreşte familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la Bucureşti cu proiectele finanţate din fonduri europene. Prima acţiune a avut ca temă cercetarea de vârf şi a constat în vizita la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeş“. La conferinţa desfăşurată cu acest prilej au participat acad. Laurenţiu M. Popescu, directorul general al INCD „Victor Babeş“, Angela Filote, şefa reprezentanţei CE în ţara noastră, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, ambasadori din ţări ale UE. Oaspeţii au aflat informaţii despre proiectul PersoTher de la prof. dr. Gianni Bussolati, manager de proiect. Desfăşurat în institut între 2010 şi 2013, acesta s-a axat pe implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer şi cercetarea privind terapia oncologică personalizată. (Dr. M. D.)

 

Testare rapidă HIV

 

Asociaţia română anti-SIDA (ARAS) oferă servicii de testare rapidă HIV şi consiliere, gratuit şi confidenţial, pentru toate grupele populaţionale. Campania se derulează în perioada 21–28 noiembrie, la Bucureşti, Constanţa şi Târgu-Jiu, alăturându-se acţiunilor altor 476 de asociaţii europene, în cadrul Săptămânii europene a testării HIV. Altfel, în România, testul HIV este gratuit doar pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri, deţinuţi şi se poate realiza doar în spitale, la direcţiile de sănătate publică sau în cadrul unor ONG specializate. La cerere, contra cost, testul poate fi efectuat la orice laborator de analize sau la domiciliul propriu, prin achiziţionare de la farmacii. Totodată, ARAS derulează şi o campanie de comunicare, adresată nu numai populaţiei generale, ci şi profesioniştilor din sănătate, în scopul conştientizării pericolului de răspândire a virusului. Statisticile Minis­terului Sănătăţii arată că în România au fost diagnosticate peste 19.500 de persoane, dintre care mai mult de 12.500 sunt în viaţă, aproape 9.000 dintre acestea primind tratament antiretro­viral. 1 decembrie este desemnată ca zi internaţională de luptă împotriva SIDA, me­sajul de anul acesta fiind Closing the gap (Să reducem decalajul între prevenţie şi tratament). (M. G. M.)

 

Practica pediatrică în medicina de familie

 

Cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului, la 20 noiembrie a.c., a avut loc lansarea, la Bucureşti şi Cluj-Napoca, a Asociaţiei române pentru educaţie pediatrică în medicina de familie (AREPMF). La conferinţa de presă din Capitală au participat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedintă a Societăţii Române de Pediatrie, conf. dr. Monica Luminos şi conf. dr. Alexandru Rafila, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, conf. univ. Dumitru Borţun, de la Facultatea de Comunicare SNSPA, şi dr. Valeria Herdea, preşedinta noii asociaţii. AREPMF este dedicată promovării şi dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialităţii medicină de familie şi are ca scop educaţia populaţiei pentru prevenţie, în contextul scăderii ratei vaccinale sub nivelul suboptimal, a scăderii natalităţii, creşterii prematurităţii, reducerii numărului de medici de familie cu practică pediatrică ce preiau nou-născuţi pe liste.
Printre direcţiile de acţiune se numără: puericultura, imunoprofilaxia, rolul familiei în dezvoltarea personalităţii copiilor, depistarea precoce şi managementul factorilor de risc al bolilor cronice. Asociaţia va organiza programe, proiecte, conferinţe, cursuri, ateliere în cadrul proiectului naţional „Şcoala familiei mele“. Vorbitorii au recunoscut importanţa comunicării, ce face parte din terapie şi totodată a fost subliniată necesitatea existenţei unor cursuri speciale pe această temă în curricula de la Medicină. De asemenea, se impune crearea unui modul de pediatrie de un an în rezidenţiatul de medicină de familie.
(Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe