Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 6 2014
Ştiri pe scurt

Sistem integrat pentru marile urgenţe

 

Ministerul Sănătăţii a lansat săptămâna aceasta Sis­te­mul naţional integrat al marilor urgenţe, desti­nat pacientului critic, pentru care a alocat 200 de milioane de lei. Potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu, acest program are menirea de a acoperi deficitul de finanţare din partea Casei de Asi­gurări de Sănătate în asigurarea „unui tra­tament adecvat pacientului de-a lungul întregului circuit: pre- şi intraspital“. Pentru aceasta, au fost puse la punct cinci acţiuni prioritare care, anual, vor acoperi următoarele segmente de activitate sau patologii: anestezie-terapie intensivă, infarct miocardic acut, moarte subită, accident vascular cere­bral acut şi traumă. Ministerul Sănătăţii estimează că peste 100.000 de pacienţi vor beneficia în fiecare an de aceste cinci acţiuni prioritare. (D. D. M.)

 

Controlul tutunului, în lume şi la noi

 

La a şasea conferinţă a celor 179 de state-părţi ale Convenţiei-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC), desfăşurată recent la Moscova, au fost adoptate decizii importante în domeniu. Una din ele priveşte taxarea, un instrument eficient pentru influenţarea preţurilor tutunului; alta este în legătură cu sistemele electronice de eliberare a nicotinei (ţigările electronice); decizia permite statelor să interzică sau să reglementeze aceste produse. La reuniune au mai fost dis­cutate: propuneri pentru reglementarea tutunului fără fum şi a narghilelei; recomandări pentru apli­carea protocolului de eliminare a comerţului ilicit al produselor din tutun; evaluarea impactului Con­ven­ţiei asupra epidemiei consumului de tutun.  Fun­daţia medicală Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”  şi Reţeaua europeană pentru prevenirea fumatului (ENSP) au  lansat iniţiativa „Carta albă a consumului de tutun în România – context şi soluţii 2014–2020“, care va stabili un plan de acţiune pentru controlul tutunului în ţara noastră. De asemenea, au prezentat primul studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate din România. Acesta a evaluat cheltuielile pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor asociate consumului de tutun: afecţiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, respiratorii, cancere. În 2012, fumatul a costat 1,2 miliarde de lei, adică 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sănătate. (Dr. M. D.)

Lecţii de prim ajutor pentru bucureşteni

 

Peste 300 de bucureşteni, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 85 de ani, au învăţat tehnici de resus­ci­tare de la profesioniştii Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB). Acţiunea a avut loc în Centrul vechi al Capitalei şi în Parcul Cişmigiu, în organi­zarea SSB, cu ocazia Zilei europene a resusci­tării, marcată la 16 octombrie. Principalul scop: creşterea numărului de supravieţuitori în cazul unui stop cardio-respi­rator. Dr. Cristian Grasu, preşedin­tele Societăţii, spune că, în România, numărul persoanelor care ştiu să facă manevre de resuscitare în caz de stop cardiac este foarte mic, acesta fiind şi motivul pentru care rata de supravieţuire în cazul unui stop cardiac este destul de scăzută – doar 3% din cei care suferă un stop cardiac în afara spitalului supravieţuiesc. Pentru reducerea timpu­lui de ajungere la urgenţele de grad zero şi unu, SSB a dezvoltat un program – Există un erou în fiecare dintre voi – prin care îi instruieşte în tehnici de prim ajutor pe voluntarii care se înscriu în program. (D. D. M.)

 

Secrete dezvăluite

 

Prof. dr. Radu Negoescu a ales să lanseze cartea „Secrete ale tinereţii fără bătrâneţe. Variaţiuni pe teme de sănătate publică“ – pe care a scris-o împreună cu colaboratorii săi dr. Andreea Meruţă, dr. Carmen Ungureanu, dr. Maria Bunea, psih. Cristian Bălan, psih. Mirela Bănăţeanu, as. med. Doina Niţulescu, as. Med. Teodora Goran –  în mijlocul colegilor, la Institutul Naţional de Sănătate Publică. La eveniment au vorbit despre carte şi activitatea autorilor conf. dr. Alexandra Cucu, director general al INSP, prof. dr. Dana Mincă şi dr. Carmen Ungureanu, de la Centrul regional de sănătate publică, Mădălina Teişanu, din partea Editurii Viaţă & Sănătate, reprezentanţi ai presei, prieteni şi apropiaţi ai autorului principal al volumului. Prof. dr. Radu Negoescu, coordonatorul Compartimentului Promovarea sănătăţii de la Centrul regional de sănătate publică Bucureşti, a subliniat utilitatea unor astfel de cărţi în educaţia pentru sănătate a publicului larg şi şi-a anunţat intenţia de a continua activitatea în domeniul publicistic. (Dr. M. D.)

 

Zilele Institutului Clinic Fundeni

 

Institutul Clinic Fundeni a aniversat, recent, 55 de ani de funcţionare.. Cu această ocazie, au fost inaugurat Punctul de transfuzii din cadrul Institutului, redeschis după şapte ani de inactivitate, şi Laboratorul de citogenetică şi de imunofenotipare. Din seria proiectelor dezvoltate de unitatea medicală de la Fundeni, conducerea acesteia a anunţat că anul acesta au început şi lucrările de construcţie laCentrul de excelenţă în medicina translaţională, realizat în parteneriat cu Asociaţia „Dăruieşte Viaţă“ şi un distribuitor ener­getic din România. „Zilele Institutului Clinic Fundeni 2014 reprezintă un prilej de a celebra experienţa şi rutina în transplant medular – linie continuă, precum şi marcarea a 20 de ani de dializă în Institutul Clinic Fundeni“, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul institutului. (D. D. M.)

 

Tuberculoza în cifre

 

Conform Global Tuberculosis Report 2014, dat publicităţii miercuri, 22 octombrie a.c., de Organi­zaţia Mondială a Sănătăţii, 9.000.000 de per­soane au avut tuberculoză anul trecut (din care 1.100.000 cu HIV) şi 1.500.000 au murit de această boală (360.000 HIV+). Veştile bune sunt că rata mortalităţii prin TB a scăzut cu 45% din 1990, iar numărul persoanelor care dezvoltă boa­la a scăzut cu 1,5% pe an. Din 2000, 37.000.000 de vieţi au fot salvate prin diagnostic şi tratament efi­ciente. Din păcate, anual, aproximativ 3.000.000 de persoane bolnave de TB rămân „pierdute“ de sistemele sanitare din cauză că sunt nediagnosticate sau neraportate. Criza tuberculozei multidrog-rezistente continuă, cu 480.000 de cazuri noi în 2013. O altă provocare importantă este coepidemia TB-HIV. Cercetarea are un rol crucial în stoparea epidemiei mondiale de TB, după cum arată raportul, iar eforturile privind dezvoltarea de instrumente noi pentru combaterea bolii s-au intensificat în ultimul deceniu. Astfel, au fost produse noi teste diagnostice, precum Xpert MTB-RIF, şi două medicamente noi, bedaquilina şi delamanid. Raportul va fi prezentat şi discutat săptămâna viitoare, la Barcelona, în cadrul Union World Conference on Lung Health. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe