Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 16 2014
Ştiri pe scurt

Atacuri asupra îngrijirii sănătăţii
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oprirea atacurilor asupra profesioniştilor în sănătate angajaţi în zone de conflict sau în care se petrec crize umanitare. OMS consideră aceste atacuri o încălcare a dreptului fundamental la sănătate. Cu prilejul Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară, marcată anual la 19 august, OMS a atras atenţia asupra violenţelor necontenite îndreptate asupra angajaţilor din sănătate, a spitalelor, clinicilor şi ambulanţelor din zone ca Siria, Gaza, Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud. Ameninţarea şi hărţuirea personalului medical din ţările din vestul Africii, în contextul epidemiei cu virusul febrei hemoragice Ebola, reprezintă, de asemenea, un element alarmant din perspectiva OMS. Deşi impactul negativ al acestor atacuri asupra îngrijrii sănătăţii a fost bine documentat în conflicte precum cele din Siria, Sudanul de Sud, Gaza, şi în afara zonelor de război sunt înregistrate situaţii în care personalul medical este împiedicat să îşi facă datoria. În Pakistan şi Nigeria, afectaţi au fost cei care vaccinează împotriva poliomielitei, majoritatea femei. Din perspectiva rolului central pe care îl joacă în urgenţele internaţionale de sănătate, OMS spune că va încerca, alături de partenerii săi, să documenteze, să prevină şi să răspundă mai bine la astfel de incidente. (A. N.)
 

Donaţii pentru copiii bolnavi de cancer

 

În mai puţin de două săptămâni, un apel lansat pe Facebook de asociaţia Dăruieşte Viaţă a strâns 26 de televizoare noi, 23 dintre acestea fiind deja instalate în saloanele secţiei de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni. Campania a mobilizat 12.000 de persoane fizice, precum şi companii care au donat o mare parte din aparatură. O parte din banii strânşi din donaţiile făcute de persoane fizice şi companii în contul asociaţiei a fost folosită pentru montarea televizoarelor în saloane. Asociaţia Dăruieşte Viaţă reaminteşte companiilor că pot alege să redirecţioneze trimestrial 20% din impozitul pe profit către o cauză. Până acum, asciaţia a realizat investiţii în spitalele de stat, din donaţii, în valoare de peste patru milioane de euro, ce au condus, printre altele, la construcţia şi dotarea a 18 camere sterile în spitalele din România şi la realizarea a două centre regionale de diagnosticare în profunzime a cancerului, în sud şi în vest. (M. G. M.)

 

Fonduri pentru HIV/SIDA

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat suplimentarea bugetului Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control HIV/SIDA cu peste 87.000.000 de lei. Bugetul pe 2014 ajunge astfel la 214.144.000 de lei. Potrivit ministrului Sănătăţii, fondurile vor ajunge până în luna decembrie, iar ministerul pregăşte, în toamnă, încă o suplimentare bugetară pentru lunile decembrie-ianuarie. Începând din 2015, ministerul intenţionează să organizeze licitaţii naţionale centralizate pentru achiziţionarea de medica­mente şi materiale sanitare pentru o serie de programe naţionale, inclusiv Programul Naţional HIV/SIDA. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe