Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iun. 5 2014
Ştiri pe scurt

Psihoterapia conexă actului medical, decontată de la 1 iunie

 

Normele de aplicare a contractului-cadru pentru pachetul de servicii medicale de bază prevăd, în premieră, decontarea serviciilor psihologice de sănătate conexe actului medical, altul decât cel psihiatric. Publicat sâmbătă, 24 mai, pe site-ul CNAS, documentul menţionează că serviciile de sănătate conexe actului medical pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate cu următoarele specialităţi clinice: neurologie şi neurologie pediatrică; otorinolaringologie; psihiatrie şi psihiatrie pediatrică; ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică; reumatologie; oncologie medicală; diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; hematologie; nefrologie. Aceste servicii sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială – logopezi şi kinetoterapeuţi. Pacienţii îşi pot deconta serviciile psihologice dacă au trimitere de la medici către psihologii cu care au contract.
Referitor la pacienţii psihiatrici, aceştia pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrică nespecifică individuală şi familială, psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii, tulburări din spectrul autist), psihiatrie (terapie cognitiv-comportamentală). Încă nu este stabilit cuantumul acestor servicii.  (Dr. M. G. M.)

 

Screening pentru autism, de la două luni – inclus în pachetul de bază

 

Începând cu 1 iunie, pachetul de bază va include screeningul pentru identificarea eventualelor deficienţe de dezvoltare psiho-motorii ale copilului cu vârstă de cel puţin două luni. Potrivit normelor de aplicare sus-menţionate, screeningul se va face de medicii de familie, prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii ce ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Exemple de întrebări: Copilul dv. vă priveşte în ochi atunci când vorbiţi cu el? Participă la jocul „cucu-bau“? După cum se menţionează în document, în cazul în care copilul evidenţiază un risc mediu sau sever, „medicul explică părintelui/aparţinătorului/tutorelui legal necesitatea prezentării la medicul de specialitate psihiatrie pediatrică pentru evaluare complexă şi stabilirea terapiei comportamentale şi/sau medicamentoase“. (Dr. M. G. M.)

 

Rezoluţii pentru sănătate

 

A 67-a Adunare mondială a sănătăţii, desfăşurată la Geneva în perioada 19–24 mai, a adoptat peste 20 de rezoluţii pe probleme de sănătate publică de importanţă globală. Printre ele se numără cele privind: rezistenţa la medicamentele antimicrobiene; efectele expunerii la mercur şi compuşi cu mercur pentru sănătatea publică; abordarea violenţei, în special cea îndreptată împotriva persoanelor de sex feminin şi copiilor; accesul la medicamente esenţiale; evaluarea tehnologiilor din sănătate; întărirea sistemelor de reglementare a medicamentelor. De asemenea, statele membre au aprobat rezoluţia privind sănătatea în agenda post-2015: sănătatea nou-născuţilor, concentrarea crescută pe bolile netransmisibile, sănătatea mintală, bolile tropicale neglijate, întărirea sistemelor sanitare. (Dr. M. D.)

 

Verdict în războiul embrionilor

 

Comisia Europeană a decis să nu înainteze o propunere legislativă ca răspuns la iniţiativa cetăţenească europeană intitulată „Unul dintre noi“. Peste un milion de persoane din cel puţin şapte ţări europene au solicitat Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care presupun distrugerea de embrioni umani, în particular în domeniile cercetare, ajutoare pentru dezvoltare şi sănătate publică. Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, a declarat: „Am examinat această iniţiativă cetăţenească şi i-am acordat întreaga atenţie cuvenită. Cu toate acestea, statele membre şi Parlamentul European au convenit să continue finanţarea cercetării în acest domeniu în mod justificat. Celulele stem embrionare au caracteristici unice şi ar putea fi la originea unor tratamente prin care se salvează vieţi, ceea ce în prezent se studiază deja în cadrul unor studii clinice. Comisia va continua să aplice cercetării finanţate de UE normele şi restricţiile etice stricte aflate în vigoare“. (M. G. M.)

 

Ziua europeană a melanomului

 

Societatea română de Dermatologie marchează pentru a noua oară EuroMelanoma Day, derulând o campanie pe tema depistării precoce şi prevenirii cancerului cutanat. În sezonul estival, medicii dermatologi vor oferi informaţii şi consultaţii gratuite în licee din Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Oradea, Timişoara, Sibiu şi Craiova, precum şi turiştilor care vor vizita staţiunile Eforie Nord, Neptun şi Jupiter.
Desfăşurată sub egida Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie şi a Academiei Europene de Dermatologie şi Oncologie, „EuroMelanoma“ este o campanie pan-europeană de prevenţie a cancerului de piele, având şi componente de informare şi de screening pentru promovarea diagnosticării şi tratării precoce a acestei afecţiuni. Proiectul a pornit în Belgia în 1999 şi s-a extins ulterior în alte 29 de ţări europene. Iniţiativa este implementată de o reţea de dermatologi europeni care fac voluntariat în scopul campaniei. Potrivit datelor furnizate de Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie pe site-ul oficial al campaniei, anual sunt diagnosticate la nivel mondial 200.000 de cazuri de melanom, iar afecţiunea cauzează 46.000 de decese. Aproape jumătate din povara globală de melanom este întâlnită în Europa (86.000 de cazuri noi pe an). (A. N.)

 

Alegeri la SRDNBM

 

Conf. dr. Cristian Serafinceanu a fost ales viitor preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRNDBM), în urma votului participanţilor la adunarea generală programată în cadrul celui de-al 40-lea Congres naţional al SRNDBM (Sibiu, 21–24 mai). Conf. dr. Serafinceanu va prelua această funcţie de la prof. dr. Maria Moţa, în 2015. Vicepreşedinţi la momentul actual sunt dr. Cristian Guja  – vicepreşedinte pe probleme cu publicaţiile – şi conf. dr. Romulus Timar – vicepreşedinte pe probleme organizatorice. (M.G.M.)

 

CFMSR are o nouă conducere

 

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti, noua conducere a confederaţiei, aleasă la cel de-al optulea congres al său, desfăşurat la finele lunii martie a.c., la Predeal. Preşedinte a fost ales dr. Victor Eşanu (Cluj-Napoca), prim-vicepreşedinte, dr. biol. Elena Lixandru (Bucureşti), iar vicepreşedinţi: dr. Eufrosina Brătoi (Slatina), dr. Zagyva Piroska (Maramureş) şi dr. Mircea Faur (Arad). Reprezentanţii CFMSR consideră că singura soluţie pentru a-i proteja pe medici faţa de situaţii precum cele din ultima vreme, cu medici anchetaţi, o reprezintă asigurarea unor salarii decente, care să fie negociate de sindicatele medicilor, şi nu de alte categorii profesionale din sistemul de sănătate. Nici măcar de Colegiul Medicilor din România. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe