Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mai 30 2014
Ştiri pe scurt

Lovitură dată unei reţele de falsificat reţete

 

 Nouă persoane au fost reţinute marţi seara sub acuzaţia că ar fi eliberat reţete unor bolnavi de cancer şi bolnavi cu probleme hematologice, care nu au beneficiat niciodată de medica­mentele prescrise. Este vorba de trei medici de la Spitalul Clinic Fundeni, trei farmacişti, directoarea unui important lanţ farmaceutic, precum şi o femeie de afaceri din Sibiu, care ar fi intermediat o parte din tranzacţiile ilegale cu medicamente. Cei trei medici sunt suspectaţi că au eliberat 1.100 de reţete cu medicamente scumpe, pentru pacienţi fictivi, iar farmaciştii că ar fi înregistrat în acte eliberarea medicamen­telor respective. Frauda, potrivit anchetatorilor, se ridică la 3,5 milioane de euro, bani decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB). Anchetatorii vorbesc despre o adevărată reţea de falsificare a unor reţete, care apoi erau decontate de CASMB. În opinia ministrului sănătăţii, asemenea situaţii sunt posibile şi din cauza sistemului, dar nu vor mai exista după implementarea dosarului electronic al pacientului şi cardului naţional de sănătate. Dosarul penal se află în instrumentarea Direc­ţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. (D. D. M.)

 

Sănătatea copilului în România

 

______ Parlamentul României va găzdui, marţi, 27 mai a.c., prima ediţie a Conferinţei naţionale „Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor“ organizată de revista „Politici de sănătate“. Conferinţa va dezbate teme importante privind dreptul la sănătate al copilului în România şi va încerca să identifice soluţii, practici şi direcţii prioritare pentru îmbunătăţirea accesării  serviciilor medicale, educaţionale şi de protecţie socială pentru mamă şi copil. După acest eveniment, comisiile parlamentare pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, respectiv, pentru sănătate publică – iniţiatoare ale conferinţei – vor realiza un raport cu soluţii şi propuneri de modificări legislative privind îmbunătăţirea stării de sănătate a mamelor, copiilor şi tinerilor şi a accesului acestora la informaţii şi îngrijiri de calitate. Evenimentul este parte a unei campanii de conştientizare asupra nevoii de educaţie şi facilitare a accesului copiilor, tinerilor şi mamelor la informaţii şi la cele mai bune servicii şi tratamente medicale. (D. D. M.)

 

Noi date de prevalenţă pentru diabet şi obezitate

 

Rezultatele studiului naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi (PREDATORR) au fost prezentate în conferinţa de presă prilejuită de deschiderea lucrărilor congresului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, desfăşurat la Sibiu, între 21 şi 24 mai 2014. Mai multe informaţii pe această temă va prezenta, într-un număr viitor, trimisul nostru special la congres, dr. Mariana Minea. (A. N.)

 

Adolescenţii lumii

 

Raportul OMS lansat recent, Sănătate pentru adolescenţii lumii, relevă că depresia este cauza principală de boală şi dizabilitate pentru persoanele cu vârste între 10 şi 19 ani, urmată de accidentele de circulaţie, anemie, HIV-SIDA. 1,3 milioane de adolescenţi au decedat în 2012 în întreaga lume. Primele trei cauze de deces sunt: accidentele de circulaţie, HIV-SIDA şi suicidul. Raportul cuprinde şi ghidurile privind spectrul problemelor de sănătate ce afectează această categorie de populaţie, printre care se numără consumul de tutun, alcool şi droguri, HIV, sănătatea mintală, nutriţia, sănătatea sexuală şi reproductivă, violenţa. Mai puţin de un sfert din adolescenţi fac destulă mişcare (OMS recomandă cel puţin o oră de exerciţii fizice moderate zilnic), iar în unele ţări, o treime din ei sunt obezi. Rata fumatului în rândul acestora a scăzut în majoritatea ţărilor cu veni­turi mari. Raportul subliniază necesitatea de a urma exemplul unor ţări precum India, în care stra­tegia privind sănătatea adolescenţilor abor­dează un spectru larg de probleme. (Dr. M. D.)

 

Atenţionări OMS privind poluarea aerului

 

Situaţia privind poluarea aerului se agravează în cele 1.600 de ţări monitorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aproximativ jumătate din populaţia acestor oraşe se expune unei poluări de 2,5 ori mai mare decât nivelurile recomandate de OMS şi, implicit, riscului de a suferi de probleme de sănătate pe termen lung. În aprilie 2014, OMS anunţa că poluarea aerului din exterior este responsabilă de moartea a 3,7 milioane de oameni cu vârste sub 60 de ani doar în anul 2012. De asemenea, organizaţia subliniază că poluarea aerului exterior şi interior combinate reprezintă unul din cele mai mari riscuri la nivel mondial. La fenomenul poluării contribuie folosirea combustibilor fosili, dependenţa de vehiculele motorizate particulare şi folosirea ineficientă a energiei în clădiri. Totuşi, unele oraşe fac progrese, şi asta se datorează în principal adoptării unor politici care interzic folosirea cărbunilor pentru încălzirea clădirilor şi care să impulsioneze folosirea unor combustibili „curaţi“ pentru producerea de electricitate. Printre măsurile recomandate de OMS se numără şi dezvoltarea compactă a oraşelor şi a transportului public, asigurarea unei infrastructuri sigure pentru pietoni şi ciclişti, precum şi corecta rezolvare a problemei gunoiului. Aceste activităţi nu doar că îmbunătăţesc calitatea aerului, dar şi promovează dezvoltarea economică locală şi un stil de viaţă sănătos. (M. G. M.)

 

Consumul problematic de alcool  la români

 

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a prezentat săptămâna aceasta bilanţul a cinci ani de activitate a pro­gra­mu­lui online Alcohelp – o  platformă de e-health, dezvoltată în România, pentru prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii spe­cializate pentru persoanele cu un consum pro­ble­matic de alcool. Au fost prezentate date pri­vind numărul vizitatorilor pe această platformă, al participanţilor la forum şi al persoanelor care au beneficiat de servicii oferite de centrele (patru la număr) şi caravana Alcohelp (a ajuns în 85 de localităţi), pentru evaluarea consumului de alcool ş.a. Totodată, a fost lansată şi „Harta naţio­nală a serviciilor de sănătate“, care permite identificarea celui mai apropiat centru de sănă­tate şi tratament în domeniul consumului pro­ble­matic şi al dependenţei de alcool, în funcţie de judeţul de reşedinţă. Dr. Eugen Hriscu, direc­torul ştiinţific al ALIAT, spune că programul continuă şi pe parcursul anului 2014  cu un accent mai mare pe intervenţia în comunitate şi pe promovarea unui stil de viaţă sănătos. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe