Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ştiri pe scurt

Priorităţile sănătăţii

 

În perioada 19–24 mai a.c., la Palatul Naţiunilor din Geneva, va avea loc a 67-a adunare generală a sănătăţii. Agenda reuniunii include: reforma OMS; strategia globală şi obiectivele pentru prevenţia, îngrijirea şi controlul tuberculozei; planul global de vaccinare; planul de acţiune pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile; nutriţia mamelor şi copiilor, managementul tulburărilor de spectru autist; monitorizarea realizărilor obiectivelor de dezvoltare ale mileniului; planul de acţiune pentru sănătatea nou-născuţilor; rezistenţa la antibiotice; accesul la medicamentele esenţiale. (Dr. M. D.)

 

Noi etape în cercetarea potenţialului regenerator al telocitelor

 

După mai mulţi ani de studiu şi cercetări împreună cu cercetători din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia şi SUA, acad. Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor spune că „acum putem vorbi despre rezultate concrete: telocitele pot participa decisiv la regenerarea hepatică“. Mai mult, acest tip de celule a fost găsit şi în valvele cardiace. De asemenea, s-a demonstrat şi în ce condiţii scade numărul telocitelor, chiar şi până la dispariţia acestora din organismul uman. Anunţul a fost făcut în premieră săptămâna aceasta („o publicaţie pentru aceste rezultate va apărea în următoarele luni“), în amfiteatrul Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş“, printr-o conferinţă de presă la care, pe lângă acad. L. M. Popescu, au mai participat acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Ioan Groza, consilierul ministrului delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, şi prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. În ultimul an, potrivit acad. Popescu, telocitele au fost puse în evidenţă, dincolo de cele circa 25 de organe în care fuseseră descrise până anul trecut, în piele, ochi şi măduva osoasă. În ceea ce priveşte prezenţa lor în ficat, academicianul spune că de remarcat nu este neapărat descoperirea lor în acest organ, ci mai ales faptul că ele cresc şi sunt implicate în regenerarea ficatului: „Nu ştiu dacă până la urmă vom fi în stare să demonstrăm că telocitele reprezintă cauza regenerării ficatului sau doar un martor, dar cert este că în regenerarea ficatului, numărul lor creşte“. Acad. Ioanel Sinescu preciza, în cuvântul său, că aceste cercetări au revoluţionat practic biologia celulară şi medicina regenerativă. (D. D. M.)

 

Reeditare

 

Recent, Bănia a găzduit o prestigioasă manifestare ştiinţifică: lansarea lucrării Chirurgie pediatrică, inclusă, ca al treilea volum, în renumitul Tratat de chirurgie. Ca întreaga operă, şi acest tom se află la a doua ediţie, având însă un număr de pagini aproape dublu faţă de precedentul, apărut în urmă cu cinci ani. Acest cuprinzător tratat dedicat chirurgiei româneşti apare sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, al cărei preşedinte, prof. dr. Irinel Popescu, a luat parte, ca invitat de onoare, la amintita lansare desfăşurată la UMF Craiova. Reputatul chirurg i-a felicitat pe autorii „Tratatului de chirurgie pediatrică“, realizat sub coordonarea specialistului craiovean prof. dr. Corneliu Sabetay şi a arătat că, asemenea celorlalte volume, şi acesta vine în ajutorul rezidenţilor şi al altor tineri medici ce se dedică ştiinţei şi artei chirurgicale. Lucrarea este rezultatul colaborării unui mare număr de chirurgi pediatri din Craiova, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, precum şi a unor profesori din Chicago (SUA), Montpellier şi Nancy (Franţa), dintre care mulţi şi-au dezvoltat, pentru respectivul volum, comunicările prezentate la diversele congrese de chirurgie pediatrică găzduite în Bănie. Prof. dr. Tudorel Ciurea, preşedintele filialei locale a AŞM, a spus că acest volum a fost lansat nu întâmplător la Craiova, el este, în bună parte, produsul muncii unor valoroşi chirurgi formaţi în acest centru de regretatul prof. dr. Alexandru Pesamosca, un apropiat al Şcolii medicale craiovene. Şcoală care, cum arăta prof. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova, de patru decenii are o bună colaborare cu centrele universitare din ţară, contribuind la menţinerea unui standard ridicat al educaţiei medicale. (Dan Lăzărescu)

 

Antibiotice tot mai puţin eficiente

 

Rezistenţa la antibiotice a devenit o problemă de interes global şi o urgenţă la nivel mondial – este mesajul pe care l-au transmis experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în raportul „Rezistenţa antimicrobiană: raport global pe supraveghere“, emis săptămâna trecută. Raportul se bazează pe date obţinute din 114 ţări şi reprezintă cea mai comprehensivă imagine pe această temă elaborată de OMS. Documentul se concentrează asupra a şapte bacterii responsabile de apariţia unor boli grave şi frecvente, cum ar fi sepsisul, diareea, pneumonia, infecţiile de tract urinar şi gonoreea. Rezistenţa la antibioticele de ultimă intenţie – carbapeneme – a infecţiilor cu Klebsiella pneumoniae s-a extins în toate regiunile lumii, iar în unele state, doar jumătate din pacienţii infectaţi cu această bacterie răspund la tratament. Acelaşi lucru este valabil şi pentru terapia cu fluorchinolone a infecţiilor cu E. coli. Referitor la Europa, raportul indică niveluri ridicate de rezistenţă la K. pneumoniae în toate statele europene şi rezistenţă la meticilină întâlnită la 40–60% din infecţiile cu Staphylococcus aureus. Raportul indică faptul că instrumentele-cheie pentru a gestiona rezistenţa la antibiotice – cum ar fi sistemele de depistare şi monitorizare a problemei – sunt incomplete sau lipsesc în multe state. Dintre măsurile ce se impun pentru a face faţă acestei probleme, experţii le amintesc pe următoarele: intensificarea eforturilor de educare a populaţiei şi de creştere a gradului de conştientizare, o mai bună folosire a vaccinurilor, prescrierea de antibiotice numai atunci când sunt cu adevărat necesare şi prescrierea antibioticelor potrivite pentru tratarea bolilor. (M. G. M.)

 

Insuficienţa cardiacă, o problemă subestimată

 

     Cardiologii europeni au demarat un program dedicat conştientizării insuficienţei cardiace în rândul publicului, medicilor şi autorităţilor din sănătate, la nivel mondial. Asociaţia de insuficienţă cardiacă (HFA) a Societăţii Europene de Cardiologie a creat documentul „Insuficienţa cardiacă: prevenirea îmbolnăvirii şi a deceselor la nivel mondial“, prezentat în deschiderea congresului de insuficienţă cardiacă din Atena, Grecia.
Insuficienţa cardiacă este o boală ameninţătoare de viaţă şi gestionarea ei ar trebui să devină o prioritate pe agenda sănătăţii în lumea întreagă, se arată în document. La momentul actual, aproximativ 26 de milioane de persoane trăiesc cu insuficienţă cardiacă, cu un prognostic prost şi rate de supravieţuire mai mici decât ale persoanelor care suferă de cancer de sân sau de prostată. Printre măsurile recomandate de documentul cardiologilor europeni se numără cele dedicate prevenţiei: dezvoltarea unor programe care să explice în termeni simpli cum pot fi recunoscute simptomele bolii şi care să sublinieze faptul că majoritatea tipurilor de insuficienţă cardiacă pot fi prevenite. De asemenea, este subliniată nevoia de programe educaţionale pentru medicii de diferite specialităţi pentru identificarea pacienţilor la risc de a dezvolta insuficienţă cardiacă, pentru diagnosticarea bolii şi tratarea bolnavilor în mod corect, pe termen lung, conform ghidurilor clinice, care sunt respectate în diferite proporţii de la o ţară la alta. Accesul echitabil la îngrijiri medicale corecte pentru toţi pacienţii care au nevoie de diagnostic şi de tratament de durată, prin utilizarea eficientă a resurselor disponibile este o altă recomandare a documentului elaborat de cardiologi. Nu este neglijată nici implicarea activă a pacienţilor pe toată durata vieţii în gestionarea propriei boli, mobilizarea lor necesitând resurse educaţionale şi susţinere din partea autorităţilor şi medicilor. Nu în ultimul rând, documentul susţine finanţarea şi încurajarea cercetării prin colaborare pentru înţelegerea cauzelor, modelelor şi efectelor bolii, cercetarea pentru terapii şi dispozitive noi şi accesibile, precum şi stabilirea unor criterii de evaluare a eficienţei măsurilor care se iau pentru îmbunătăţirea condiţiei pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. (M. G. M.)

 

Drepturi pentru pacienţi?

 

„Împuternicirea pacienţilor înseamnă să ne asigurăm că ei sunt corect informaţi şi că deţin controlul asupra stării lor de sănătate. Acesta este principiul-cheie al directivei europene privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră, directivă pe care statele membre s-au angajat să le transpună în legislaţia naţională până la finalul lui octombrie 2013“, spune comisarul european pe sănătate, Tonio Borg, într-un comunicat emis la 12 mai cu prilejul Zilei europene a drepturilor pacienţilor. Directiva prevede şi existenţa unui punct de contact în fiecare stat membru, în care pacienţii să primească informaţii relevante, nu numai cu privire la aspecte practice privind accesarea şi rambursarea serviciilor medicale primite într-un alt stat european, ci şi în legătură cu siguranţa şi calitatea îngrijirilor medicale. În România, un ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial la 7 aprilie 2014 (!), prevedea organizarea şi funcţionarea acestui punct naţional de contact, care ar fi trebuit să aibă şi un site propriu: www.cnas-pnc.ro.
În prezent, site-ul nu funcţionează. (A. N.)

 

CFSMR a intrat în FEMS

 

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a fost primită, ca membru cu drepturi depline, în cadrul Federaţiei Europene a Medicilor Salariaţi (FEMS), anunţă printr-un comunicat de presă dr. Victor Eşanu, preşedintele CFSMR. Evenimentul a avut loc cu ocazia adunării generale a FEMS din 8–10 mai 2014, de la Nova Gorica, Slovenia. Cu aceeaşi ocazie, s-a hotărât ca FEMS să propună ziua de 15 mai ca zi a medicilor europeni, care să fie marcată în fiecare an în toată Europa cu manifestări de informare a opiniei publice cu privire la problemele sistemelor de sănătate din UE. (D. D. M.)

 

Poliomielita de import, în atenţia OMS

 

     Diseminarea curentă a virusului poliomielitic constituie o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns membrii Comitetului de urgenţă şi experţii convocaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urma discuţiilor care au avut loc la 28 şi 29 aprilie a.c. Faţă de perioada ianuarie 2012 – aprilie 2013, în care exportul de virus poliomielitic ajunsese aproape la zero, răspândirea virusului în lunile precedente constituie un pericol extraordinar şi necesită un răspuns internaţional coordonat, pentru a preveni extinderea diseminării în lunile de vârf, mai–iunie. Statele infectate cu virus poliomielitic trebuie să ia măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, precum imunizarea suplimentară cu vaccin polio oral, supravegherea răspândirii infecţiei virale şi vaccinarea de rutină. În plus, statele care exportă virusul trebuie să se asigure că toţi rezidenţii şi vizitatorii care rămân pe teritoriul lor mai mult de patru săptămâni primesc o doză de vaccin polio oral cu 1–12 luni anterior plecării din ţară, iar cei care întreprind călătorii urgente şi nu au fost vaccinaţi în intervalul de timp menţionat trebuie să primească o doză de vaccin la plecare. Aceste persoane trebuie să poarte asupra lor un certificat internaţional de vaccinare sau profilaxie în care să înregistreze vaccinarea şi care să servească drept dovadă.  În intervalul ianuarie–aprilie 2014, considerat extrasezon pentru transmiterea virusului poliomielitic, au fost detectate trei importuri internaţionale de virus sălbatic: unul în Asia (din Pakistan în Afganistan), unul în Orientul Apropiat (din Siria în Irak) şi unul în Africa Centrală (din Camerun în Guineea Ecuatorială). (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.