Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 9 2014
Ştiri pe scurt

Poluarea şi sănătatea

 

  Conform noilor estimări OMS date publicităţii săptămâna aceasta, aproape şapte milioane de decese au fost cauzate de expunerea la poluarea atmosferică, în întreaga lume, în 2012. Datele arată o legătură foarte puternică între poluarea aerului (interior şi exterior) şi cancer sau bolile cardiovasculare – cum ar fi accidentul vascular cerebral şi boala cardiacă ischemică. Aceasta se adaugă la rolul poluării atmosferice în dezvoltarea bolilor respiratorii, inclusiv infecţii respiratorii acute şi boli pulmonare obstructive cronice.
  Ţările cu venituri mici şi medii ale Regiunii OMS Asia de Sud-Est şi Pacificul de Vest au cea mai grea povară privind poluarea aerului în 2012, cu un total de 3,3 milioane de decese premature legate de poluarea interioară şi 2,6 milioane de decese premature legate de poluarea exterioară. Decesele cauzate de poluarea aerului exterior survin prin: boli cardiace ischemice – 40%; AVC – 40%; BPOC – 11%; cancer pulmonar – 6%; infecţii respiratorii acute la copii – 3%. Decesele cauzate de poluarea aerului din interior survin prin: AVC – 34%; boli cardiace ischemice – 26%; BPOC – 22%; infecţii respiratorii acute de tract inferior – 12%; cancer pulmonar – 6%.
  OMS estimează că poluarea aerului din interior a fost legată de 4,3 milioane de decese în 2012 în gospodăriile în care gătitul se face pe sobe cu cărbune, lemn sau combustibili din biomasă.  În cazul poluării în aer liber, numărul estimat de decese la nivel mondial în 2012 a fost de 3,7 milioane. În cursul acestui an, OMS va emite linii directoare cu privire la calitatea aerului interior în raport cu combustibilii domestici,  date specifice fiecărei ţări cu privire la expunerea la poluarea aerului interior şi exterior şi mortalitatea conexă, precum şi actualizarea măsurătorilor calităţii aerului din 1.600 de oraşe din toate regiunile lumii. (Dr. M. D.)

 

Recomandări OMS privind informaţiile şi serviciile de contracepţie 

 

   Se estimează că  222 de milioane de femei care nu doresc să rămână însărcinate sau vor să întârzie următoarea sarcină nu folosesc nicio metodă contraceptivă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, la începutul lunii martie, un nou ghid pentru asigurarea respectării drepturilor omului în furnizarea de informaţii şi servicii de contracepţie. Acesta recomandă ca oricine doreşte, să poată obţine informaţii detaliate şi exacte şi o varietate de servicii, cum ar fi consilierea, precum şi produse contraceptive. Este subliniată necesitatea de nediscriminare, neconstrângere, non-violenţă, cu o atenţie deosebită acordată pentru asigurarea accesului celor dezavantajaţi şi marginalizaţi. Alte măsuri importante sunt programele ştiinţifice de educaţie sexuală pentru tineri, incluzând informaţii cu privire la modul de utilizare şi de obţinere a contraceptivelor. Documentul subliniază importanţa respectării vieţii private a persoanelor, inclusiv a confidenţialităţii informaţiilor medicale. Sunt recomandate şi: modalităţi de îmbunătăţire a lanţurilor de aprovizionare cu mijloace contraceptive şi a accesibilităţii acestora, o pregătire suplimentară pentru lucrătorii din sănătate şi măsuri de îmbunătăţire a accesului în clinici pentru pacienţii cu HIV şi în timpul îngrijirii pre- şi postnatale. În ţările cu venituri mici şi medii, complicaţiile sarcinii şi naşterii sunt cauze importante de deces la tinerele cu vârsta între 15 şi 19 ani. Numărul copiilor născuţi morţi şi al celor decedaţi în prima săptămână de viaţă este cu 50% mai mare în rândul nou-născuţilor din mame mai tinere de 20 de ani decât la cei cu mame de 20–29 de ani. (Dr. M. D.)

 

Certificat internaţional pentru turism medical

 

Furnizorii de sănătate şi de wellness pot obţine de luna aceasta primul certificat internaţional de turism medical. El este oferit de MTQUA – Medical Travel Quality Alliance (n.r.: Alianţa pentru calitate în călătoriile în scop medical). Certificatul internaţional pentru turism medical MTQUA oferă o garanţie privind calitatea serviciilor şi proceselor non-clinice, corelate cu actul îngrijirii medicale, şi nu o evaluare a calităţii serviciilor clinice. Certificatul se adresează spitalelor, clinicilor sau agenţiilor de turism medical care întrunesc standardele internaţionale de calitate în zece domenii cu impact direct asupra stării de bine a turistului şi asupra rezultatelor călătoriei pe care acesta o realizează în scop medical. Dintre ele menţionăm procedurile şi protocoalele de comunicare, măsurile privind siguranţa şi confidenţialitatea, aspectele care ţin de diferenţele culturale şi lingvistice, calitatea site-ului web şi a promovării pe internet şi alte proceduri de business care au fost demonstrate ca având impact asupra calităţii îngrijirii pe care o primeşte un turist medical. Instituţiile au la dispoziţie certificatul de argint şi certificatul albastru, la tarife anuale variind între 350 de dolari, pentru o agenţie de turism medical, până la 800 de dolari, pentru un spital multidepartamental. MTQUA este o organizaţie internaţională independentă fondată în 2009, cu ocazia celui de-al doilea Congres european pentru turismul de sănătate de la Budapesta, şi urmăreşte să promoveze aspectele speciale privind calitatea şi siguranţa în tratamentul şi îngrijirea turiştilor medicali. Alianţa publică o listă anuală a celor mai bune spitale pentru turiştii medicali şi operează un registru al pacienţilor pentru persoanele care călătoresc internaţional în scopuri medicale. (M. G. M.)  

 

Focar de Ebola în Guineea

 

Guineea se confruntă cu o epidemie fără precedent de febră Ebola. 78 de oameni au murit până la sfârşitul lunii martie, din 122 suspectaţi de febră hemoragică, prezenţa virusului fiind confirmată în 24 din cazurile de deces. Alte patru decese prin Ebola au fost confirmate în ţara vecină, Liberia. Autorităţile caută aproximativ 400 de persoane care se pare că au intrat în contact cu cei infectaţi în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, relatează Reuters, citând purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Săptămâna trecută, capitala Conakry a înregistrat primele cazuri suspecte, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a deplasat aici echipa Institutului Pasteur din Dakar. Tot săptămâna trecută, Institutul Pasteur din Lyon a confirmat prezenţa tulpinii Zaire, una dintre cele mai agresive tulpini de Ebola, iar Médicins Sans Frontières a instituit carantină în spitalul din Guekedou, Guineea, unde s-a stabilit şi laboratorul mobil al Uniunii Europene alertat de OMS. Pentru a limita transportarea virusului, Senegalul şi-a închis graniţele cu Guineea, iar Liberia şi Sierra Leone au instaurat restricţii de călătorie şi de schimburi transfrontaliere. Citat de Reuters, Peter Piot, cel care a descoperit virusul şi care acum conduce London School of Hygiene and Tropical Medicine, se declară frustrat de faptul că, în aproape patru decenii, lumea medicală nu a reuşit să afle mai multe despre acest virus. Ebola se transmite de la animale sălbatice la om, apoi interuman, dar faptul că nu i se cunoaşte rezervorul natural îl face imprevizibil. Infecţia cu Ebola nu beneficiază de tratament şi este mortală în 90% din cazuri. Profilaxia constă în păstrarea măsurilor de igienă şi izolare. La 27 de ani, profesorul Piot şi colegii lui s-au protejat doar cu mănuşi de cauciuc şi cu halate de bumbac, atunci când au deşurubat capacul recipientului în care se găsea sânge infectat cu viitoarea descoperire. Apoi au transportat virusul în Belgia, într-un termos special, cu un avion de pasageri. (M. G. M.)

 

Îmbătrânirea activă şi suplimentele alimentare

 

Persoanele vârstnice sunt afectate atât fizic – scăderea capacităţilor funcţionale, boli cardiovasculare, neurologice, diabet zaharat etc. –, cât şi psihic – depresie, anxietate – şi social – tendinţa de izolare, insecuritate personală, probleme financiare. Conferinţa Active healthy aging – eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare, organizată de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Core Invest Health, a adus în discuţie necesitatea implementării în ţara noastră a politicilor europene privind îmbătrânirea activă şi sănătoasă, precum şi a promovării unor suplimente alimentare garantate de studii clinice care să le dovedească eficacitatea. Printre vorbitori s-au numărat: Doris Mircea, director Centrul Infoeuropa, dr. Tania Rădulescu, director medical Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Ion Ciceală, director executiv Alianţa pentru Sănătate din România, dr. Dana Stănciulescu, preşedinte Core Invest Health, dr. Anca Tâu ş.a. (Dr. M. D.)

 

Incidenţa cariilor la copii este ridicată

  

Ziua mondială a sănătăţii orale (20 martie) a prilejuit lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de educare şi promovare a igienei orale corecte – „Zâmbeşte România“ – organizată de compania farmaceutică GSK, parte a Platformei europene pentru o sănătate orală mai bună, iniţiativă europeană lansată în 2012. Campania din acest an a debutat cu prezentarea concluziilor celui mai recent studiu cu privire la nivelul de sănătate orală a copiilor, care arată că există în continuare o nevoie pronunţată de educaţie atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor. În condiţiile în care statisticile arată că 80% din români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%), studiul amintit demonstrează că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, iar patru din zece copii au carii pe dinţii definitivi; aproape 90% din acestea sunt netratate. Studiul, coordonat de conf. dr. Mihaela Adina Dumitrache, Disciplina sănătate orală, UMF „Carol Davila“ Bucureşti, a fost realizat pe un grup de 6.786 de elevi cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani, din şapte oraşe (Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj, Oradea, Craiova), în perioada aprilie–decembrie 2013. Cu aceeaşi ocazie, campania „Zâmbeşte România“ a dat startul unei competiţii naţionale – Campionatul naţional de periaj – unde îi invită, în perioada martie–aprilie a. c., pe copii şi părinţi să demonstreze că ştiu să aibă grijă de dinţii lor. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe