Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 13 2014
Ştiri pe scurt

Unitatea HTA la „Matei Balş“

 

   A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 154 din 4 martie a.c., unul din ultimele ordine de ministru semnate de Eugen Nicolăescu înainte de a părăsi Ministerul Sănătăţii. Este vorba de Ordinul nr. 214 din 25 februarie 2014, care aprobă organizarea şi funcţionarea Unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti. Principalele atribuţii ale Unităţii HTA sunt de evaluare a eficacităţii, siguranţei şi cost-eficienţei tehnologiilor medicale utilizate; evaluarea oportunităţii utilizării tehnologiilor medicale; participarea în reţele interne/inter­naţionale de evaluare a tehnologiilor medicale; suport tehnic pentru activitatea Comisiei de boli infecţioase a MS, Comisiei naţionale de luptă anti-SIDA şi alte comisii din sfera de activitate a specialităţii boli infecţioase. Unitatea HTA se organizează la nivel de serviciu în subordinea managerului Institutului, unde îşi vor desfăşura activitatea medici, farmacişti, jurişti, economişti, ingineri şi alte categorii profesionale. (D. D. M.)

 

Recomandări OMS privind consumul de zahăr

 

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat miercuri, 5 martie a.c., consultările pentru noile recomandări privind consumul zilnic de zahăr. După analiza datelor privind impactul acestuia asupra greutăţii corporale şi cariilor dentare, OMS recomandă ferm reducerea consumului zilnic de zahăr la 10% din cantitatea zilnică estimată de calorii şi nutrienţi (energie) şi, în plus, subliniază faptul că o reducere suplimentară a acestui aport, la o limită ideală de 5%, ar aduce beneficii suplimentare pentru sănătate. Recomandarea se referă la monozaharide şi dizaharide care sunt adăugate în mâncare sau care se găsesc în alimente în stare naturală (de exemplu, în miere sau în sucuri naturale). Limita de 10% din necesarul zilnic de energie datează din anul 2002, dar este respectată de numai 20 de state. Noul prag de 5% recomandat vine din încercarea de a reduce incidenţa obezităţii şi a cariilor dentare, în contextul în care o singură porţie de suc din comerţ poate depăşi necesarul zilnic de zahăr al unui copil. Ghidul urmează să fie pus în practică de fiecare stat în parte prin recomandări, taxe, legislaţie şi/sau prin reformularea reţetelor de produse comercializate, OMS oferindu-şi susţinerea tehnică în acest sens. 5% din consumul zilnic de energie reprezintă echivalentul a şase linguriţe de zahăr pentru un adult sedentar şi aproximativ trei linguriţe de zahăr pentru un copil. (M. G. M.)

 

Parteneriat pentru tratamentul dependenţei de alcool

 

  Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), în  parteneriat cu Asociaţia pentru persoanele cu probleme legate de alcool şi compania Lundbeck au lansat sâmbătă, 1 martie 2014, „Carta  Albă pentru Dependenţa de Alcool din România – probleme, provocări şi soluţii 2014–2016“. Prin intermediul acestui document se iniţiază primul parteneriat integrat de tratament al dependenţei de alcool din România între profesioniştii din sănătate. Iniţiativa este menită de pună bazele unui cadru strategic necesar dezvoltării unor programe complexe de tratament, psihoterapie şi suport social adresate tratamentului dependenţelor, cu consecinţe pozitive directe asupra calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu dependenţa de alcool şi familiilor acestora. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic şi ai instituţiilor de sănătate, lideri de opinie, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat şi sectorului neguvernamental. „Iniţierea unei Carte Albe în dependenţa de alcool şi conturarea unui parteneriat intersectorial demarează necesarul proces de creare a unor politici şi servicii consolidate în tratamentul dependenţelor din România“, a declarat prof. dr. Dan Prelipceanu, director de cercetare-dezvoltare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“. Rezultatele unui studiu realizat recent în România au pus în evidenţă faptul că sistemul de sănătate românesc gestionează anual aproximativ 70.000 de externări atribuibile alcoolului, arătând,  în acelaşi timp, nevoia de dezvoltare a unor programe integrate  de servicii de sănătate necesare pentru controlul consumului dăunător de alcool. (M. G. M.)

 

Studiu clinic românesc

 

   A fost lansat primul studiu clinic din România axat pe utilizarea terapeutică a sângelui din cordonul ombilical la copiii cu paralizie cerebrală. Anunţul a fost făcut marţi, 4 martie a.c., la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţii băncii de celule stem – Cord Blood Center Group (în calitate de iniţiator şi susţinător al studiului) şi partenerii: Clinica de neurologie pediatrică din Spitalul Clinic „Prof. dr. Al. Obregia“ Bucureşti, respectiv Departamentul de transplant medular al clinicii de pediatrie din Institutul Clinic Fundeni. Dr. Speranţa Arciudean, de la Cord Blood Center, spune că în studiu vor fi incluşi 20 de copii cu paralizie cerebrală, durata de recrutare fiind de doi ani, iar cea de monitorizare – un an. Argumentul realizării acestui studiu clinic, potrivit medicului citat, ar fi că în studiile şi cercetările preclinice anterioare au fost definite mecanismele prin care celulele stem din sângele din cordonul ombilical pot să susţină efectul de neuroprotecţie şi, totodată, stimularea proceselor regenerative la nivel cerebral. Utilizarea sângelui din cordonul ombilical ca terapie celulară este însă un tratament experimental neconfirmat. Au fost până acum finalizate două studii clinice de fază 2, asemănătoare, unul la Duke University (SUA), celălalt în Coreea de Sud. (D. D. M.)

 

Mobilizare pentru prevenirea dezastrelor

 

   Cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la cutremurul din 1977, Habitat for Humanity România (HHR) şi Petrom au organizat marţi, 4 martie, masa rotundă „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea“, cu scopul de a facilita interacţiunea în domeniul prevenirii şi gestiunii dezastrelor, între autorităţi şi reprezentanţi ai mediului privat şi ai comunităţilor. Participanţii au analizat cele mai bune modalităţi de implicare/activare a voluntarilor de urgenţă, educaţia preventivă în comunităţile vulnerabile, pregătirea locuinţelor pentru dezastre şi rolul donatorilor/sectorului privat în gestionarea riscurilor la nivel de comunitate. „Zona de prevenţie trebuie accentuată prin derularea unor programe de tipul community based risk management“, a subliniat Mario De Mezzo, directorul naţional al HHR. Eugen Vişan, adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a anunţat că  ne aflăm într-un proces de creare a cadrului legislativ care să includă un instrument de lucru – Platforma naţională de reducere a dezastrelor –, unde toţi cei care pot să desfăşoare activităţi în acest domeniu (autorităţile statului, mediul privat, ONG-uri, mediul academic etc.). Masa rotundă „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea“ este parte a programului cu acelaşi nume, derulat de HHR şi Petrom, în parteneriat cu IGSU, în 2012 şi 2013–2014. (M. G. M.)

 

Centru de reabilitare respiratorie la Constanţa

 

   În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, a fost înfiinţat un centru de reabilitare respiratorie, ai cărei beneficiari sunt pacienţii cu boli respiratorii cronice, care au indicaţia de recuperare, din judeţele aferente zonei de sud-est a ţării. Lucrările pentru amenajarea unităţii au fost efectuate în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014 şi au constat în reabilitarea mansardei dezafectate şi compartimentarea spaţiului în săli de kinetoterapie, grupuri sanitare, cabinete medicale, dotate cu mobilier medical şi aparatură specifică (biciclete ergonomice, covoare rulante, aparate multifuncţionale, set de greutăţi etc.). Proiectul a fost realizat prin contribuţia voluntară a personalului spitalului (peste 20 de angajaţi), sprijiniţi de arhitecţi şi Consiliul Judeţean Constanţa, ca partener de proiect instituţional şi cu sprijinul financiar (în valoare de 100.000 de lei) al grupului Rompetrol, prin programul său naţional de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare“. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe