Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 7 2014
Ştiri pe scurt

A fost aprobat programul european pentru sănătate

 Parlamentul European a votat cel de-al treilea program multianual de acţiune a Uniunii Europene în domeniul sănătăţii. Programul are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei ţărilor membre ale Uniunii şi reducerea inegalităţilor în domeniul accesului la servicii de sănătate, prin promovarea sănătăţii, încurajarea inovaţiei în sănătate, creşterea sustenabilităţii în sănătate şi protejarea cetăţenilor UE de posibilele ameninţări transfrontaliere grave privind sănătatea. Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, a salutat acest vot acordat de Parlament şi a anunţat că programul se va concentra pe obiective-cheie şi pe priorităţi. Printre ele se numără identificarea şi promovarea practicilor bazate pe dovezi şi cost-eficiente pentru prevenirea îmbolnăvirilor, identificarea şi dezvoltarea de instrumente şi mecanisme la nivel european pentru a contribui la dezvoltarea unor sisteme de sănătate inovative, eficiente şi sustenabile în cadrul statelor membre, precum şi facilitarea accesului la o îngrijire mai performantă a stării de sănătate. Programul are o valoare de aproape 450 de milioane de euro pentru perioada 2014–2020, distribuibili în cea mai mare parte sub formă de granturi. (M. G. M.)

 

 

Noi verificări la Institut

 

Doi experţi tehnici ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au venit la Bucureşti, pe o perioadă de câteva zile, 25–28 februarie, pentru a verifica linia de fabricaţie şi condiţiile în care s-au realizat cele 400.000 de doze de vaccin gripal, cu o concentraţie foarte mare de endotoxine, la Institutul Cantacuzino. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a declarat că experţii vor face aceste verificări pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminării vaccinului şi totodată pentru a rezolva problemele şi a relua producţia de vaccin în 2014. Acţiunea de verificare vine ca urmare solicitării ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, adresată Institutului Cantacuzino şi OMS, pentru „identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului“. Pe baza concluziilor anchetei comune efectuată de Cantacuzino şi experţii OMS, dar şi a anchetei Curţii de Conturi, potrivit ministrului Nicolăescu, se va face o evaluare în vederea trimiterii dosarului la Parchet sau la poliţie. (D. D. M.)

 

Medicii de familie nu acceptă noi responsabilităţi

 

Reprezentanţii medicilor de familie atrag atenţia decidenţilor din sănătate – Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – că, dacă în continuare nu vor ţine cont şi de propunerile lor privind implementarea noului pachet de bază, nu vor accepta nicio altă responsabilitate în plus, aşa cum actul normativ în cauză prevede. În cadrul unei conferinţe de presă organizată, la 20 februarie a.c., la sediul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta SNMF, spunea că cel puţin în teorie noul pachet de bază este un pas înainte şi pentru medicul de familie, pentru ca îi dă ocazia să-şi centreze activitatea pe munca medicală în detrimentul celei nemedicale, dar sub nicio formă nu va accepta introducerea vreunei alte obligaţii profesioale dacă nu se elimină o parte din cele birocratice. Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), s-a referit la anularea prevederilor Legii 191/2013, prin care organizaţiile medicilor de familie erau incluse ca negociatori la nivelul CNAS, prin OUG nr. 2/2014, care le readuce la statutul de consultant. Şi asta, „tocmai acum când se negociază noul contract-cadru“. Au oferit şi soluţii: introducerea reţetei unice, centralizarea în SIUI a tuturor datelor ce ţin de statutul pacientului (asigurat/neasigurat, venit, internat/neinternat etc.), eliberarea reţetelor la nivelul spitalului, atunci când este cazul ş.a. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe