Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 14 2013
Ştiri pe scurt

Sănătatea inimii în inima Europei

 

   Între 4 şi 8 noiembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European s-a desfăşurat prima Săptămână a Sănătăţii Cardiovasculare, organizată de europarlamentarii reuniţi în simbolicul Grup al Inimii, în colaborare cu OMS, Societatea Europeană de Cardiologie şi Reţeaua Europeană a Inimii (EHN). Pe parcursul săptămânii, europarlamentarii au găzduit mai multe întâlniri, în cadrul cărora experţii au discutat, printre altele, despre costul afecţiunilor cardiovasculare în Europa, inegalităţile în accesul la tratament, terapiile eficiente clinic şi economic sau programele inovative de instruire şi cercetare cardiovasculară. Pe lângă acestea, au fost oferite lecţii de resuscitare cardiopulmonară şi de fitness, iar la restaurantul PE au fost disponibile meniuri sănătoase pentru inimă. În plus, europarlamentarii au putut participa la un program de screening, în cadrul căruia le-au fost măsurate tensiunea arterială şi nivelul colesterolului, folosite apoi pentru determinarea riscului de mortalitate la 10 ani prin infarct sau AVC. „Sperăm că aceste acţiuni le vor dovedi europarlamentarilor că pot face multe pentru a-i proteja pe cetăţenii UE, dacă sunt adoptate politici precum interzicerea fumatului în locurile publice şi creşterea accesibilităţii alimentelor sănătoase“, a declarat prof. dr. Staffan Josephson, preşedintele EHN. Şi dr. Roberto Bertollini, reprezentantul OMS la UE, a apreciat că „europarlamentarii pot promova stilul de viaţă sănătos în propriile ţări, solicitând şi sprijinind politicile OMS şi UE care descurajează fumatul şi încurajează dieta sănătoasă şi activitatea fizică“. Conform Grupului Inimii, bolile cardiovasculare ucid anual 1,9 milioane de persoane în Uniunea Europeană, mai mult decât toate cancerele la un loc. (Dr. M. C.)

 

Studenţii donează sânge

 

  Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti a organizat, în perioada 4–8 noiembrie a.c., campania „Donează sânge! Fii erou!“. Astfel, în zilele de 4, 7 şi 8 noiembrie, în Holul de onoare al Facultăţii de Medicină, şi în 5 şi 6 noiembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ei au putut dona sânge; recoltarea a fost făcută de cadre medicale de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti „Prof. dr. C. T. Nicolau“, respectând normele internaţionale de igienă. (Dr. M. D.)

 

BPOC, depistată gratuit

 

   Cu ocazia Zilei mondiale a bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), marcată în acest an la 20 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie a anunţat derularea campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“, în perioada 4–30 noiembrie a.c., în clinici şi spitale din 34 de oraşe. În cadrul ei, doritorii pot efectua spirometrii gratuite, pentru identificarea BPOC. (Dr. D. M.)

 

Simpozion Ioan Cantacuzino

 

   Societatea Română de Istoria Medicinei (SRIM) a organizat, la începutul acestei săptămâni, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, un simpozion dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Ioan Cantacuzino. Vorbitori au fost: prof. dr. Marian Neguţ (Profesorul Ioan Cantacuzino şi şcoala sa), prof. dr. Benone Duţescu (Ioan Cantacuzino despre contemporanii săi), prof. dr. Dana Baran (Prezenţa profesorului Ioan Cantacuzino în viaţa medicală a Iaşiului), dr. Constantin Bogdan (Ioan Cantacuzino, colecţionar şi om de cultură). Prof. dr. Nicolae Marcu, preşedintele SRIM, amfitrionul acestei reuniuni, a încheiat şedinţa de comunicări printr-un scurt expozeu cu privire la „umanistul Ioan Cantacuzino“. Acesta a mers până la a considera că Ioan Cantacuzino „face parte din seria acelor oameni excepţionali pe care i-a dat geniul românesc, începând cu Dimitrie Cantemir, Constantin Cantacuzino, Spătarul Nicolae Milescu, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mircea Eliade, Nicolae Grigorescu, George Enescu, care în medicină se traduc prin Ioan Cantacuzino, Victor Babeş, Gheorghe Marinescu şi Thoma Ionescu“. (D. D. M.)

 

Dezbateri despre malpraxis

 

   Recent, în Capitală s-a desfăşurat conferinţa „Malpraxis medical – cauze şi soluţii juridice“, la care au participat specialişti din domeniul juridic (procurori, judecători, avocaţi) şi cel medical. S-a discutat despre noţiunea de malpraxis, dovedirea culpei medicale, consimţământul informat al pacientului, tipurile de culpă medicală, comunicarea medic-pacient etc. (Dr. M. D.)

 

e-Learning pentru pacienţi

 

   Alianţa Naţională pentru Boli Rare, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi COPAC – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România –, a lansat, la sfârşitul lunii trecute, o platformă de e-learning dedicată asociaţiilor de pacienţi din România – www.aspac.ro. Scopul urmărit prin această iniţiativă este de a sprijini profesionalizarea şi comunicarea între organizaţiile de pacienţi, printr-o ofertă dedicată de cursuri de: managementul proiectelor, managementul bolii şi al voluntarilor, fundraising, legislaţie, comunicare cu presa sau cu liderii de opinie etc. La finalul cursurilor, participanţii vor primi diplome de absolvire în format electronic fie pentru recunoaştere individuală, fie pentru recunoaşterea asociaţiei din care provin, precum şi promovarea în platformă a liderilor comunităţilor specializate. De asemenea, există şi posibilitatea certificării din partea Ministerului Muncii, în urma absolvirii unui examen. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe