Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 31 2013
Ştiri pe scurt

Tuberculoza, la timpul prezent

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii, la 23 octombrie a.c., Global Tuberculosis Report 2013, în care analizează situaţia actuală a epidemiei tuberculoase la nivel mondial. În suplimentul special al raportului, intitulat Coundown to 2015, sunt  sumarizate situaţia progreselor până la ţintele din cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, în special cele legate de răspunsul la TB asociată cu HIV şi tuberculoza multichimiorezistentă şi acţiunile prioritare necesare pentru a îndeplini aceste deziderate. (Dr. M. D.)

Bune practici în prevenirea obezităţii

 

EPODE International Network (EIN), o importantă reţea globală de prevenire a obezităţii şi bolilor netransmisibile, în parteneriat cu Fundaţia PRAIS – Mişcarea SETS, a organizat la Bucureşti, în perioada 16–18 octombrie 2013, primul Forum european al obezităţii. Evenimentul a reprezentat un bun prilej pentru Programele Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa şi susţinătorii acestora de a face schimb de bune practici, de a propune soluţii şi de a-şi asuma angajamente privind obezitatea şi problemele asociate acesteia. Metodologia EPODE este implementată în 34 de programe din peste 20 de ţări şi implică peste 20 de milioane de oameni. Într-un studiu-pilot din Franţa, potrivit dr. Jean-Michel Borys, secretar general EIN, în perioada 2005–2010, s-a înregistrat o scădere de aproape 10% a prevalenţei obezităţii, iar în Belgia, Programul Bazat pe Comunitate „Viasano“ a condus la o reducere de 22% a prevalenţei supraponderabilităţii, în perioada 2008–2010, în oraşele-pilot. (D. D. M.)

 

Osteoporoza îi va costa pe români 151 de milioane de euro

În România, un milion de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, se arată în raportul Comisiei Europene privind osteoporoza, publicat la 11 octombrie a.c., în care ţara noastră deţine propriul ei raport. Potrivit acestuia, 94.000 de femei şi bărbaţi au suferit o fractură osteoporotică în anul 2010, iar dintre ei, 1.609 au decedat în primul an din cauze asociate cu fractura. Conform aceluiaşi raport, costurile provocate de osteoporoză în România au fost de 129 milioane de euro în 2010 şi se estimează că vor creşte cu 17%, până la 151 de milioane, până în 2025. Creşterea va surveni pe fondul creşterii demografice şi a incidenţei fracturilor osteoporotice. Raportul este semnat de membri ai Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF) şi ai Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Industriilor Farmaceutice (EFPIA), împreună cu conf. dr. Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice. „Cred că este printre puţinele boli la care România are dimensiuni cantitative“, a declarat conf. dr. Daniel Grigorie cu ocazia conferinţei interdisciplinare organizată la Bucureşti de ziua internaţională a osteoporozei 2013. Lumea medicală marchează în fiecare an, la 20 octombrie, ziua internaţională a osteoporozei, iar la 18 octombrie – ziua mondială a menopauzei. (Mariana Minea)

 

Sărbătoarea SSM

 Săptămâna europeană a sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) a debutat, anul acesta, la Sibiu, odată cu  celebrarea a zece ani de acţiuni dedicate sănătăţii şi securităţii în muncă, printr-o conferinţă organizată de Serviciul de inspecţie a muncii. Sărbătoarea, care are loc între 21 şi 25 octombrie, în coordonarea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), este implementată în statele membre UE, dar nu numai; reprezintă o concentrare de evenimente de campanie focalizate pe evidenţierea avantajelor îmbinării unui bun management cu participarea lucrătorilor sau a reprezentanţilor acestora. Săptămâna europeană este sărbătorită în luna octombrie a fiecărui an (a 43-a săptămână calendaristică), cu scopul de a creşte gradul de sensibilizare în UE şi în alte ţări în vederea sprijinirii campaniilor pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase. Centrul său de interes este transmiterea mesajelor principale ale acestor campanii, mesajul de anul acesta fiind „Împreună pentru prevenirea riscurilor“.(D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe