Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 3 2013
Ştiri pe scurt

Inima şi sănătatea

   Ziua mondială a inimii, stabilită de World Heart Federation în ultima duminică a lunii septembrie (anul acesta va fi sărbătorită la 29 septembrie), va avea ca punct de plecare succesul din 2012, când au fost organizate aproape 1.000 de activităţi în 118 ţări, cel mai mare număr raportat vreodată în istoria acestei campanii. Anul acesta, de Ziua mondială a inimii, accentul se va pune pe prevenirea bolilor cardiovasculare în rândul femeilor şi copiilor. În România, această sărbătoare va fi nu doar de o zi, ci de o săptămână. În organizarea Fundaţiei Române a Inimii şi a Societăţii Române de Cardiologie, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?“ , manifestarea va debuta la 29 septembrie şi se va încheia la 6 octombrie, cu maratonul Bucureştiului. Vor mai fi organizate în această perioadă şi alte activităţi în aer liber: o cursă de biciclete – „Pedalează pentru inima ta!“ –, competiţii de badminton ş.a. De asemenea, medici specialişti de nutriţie şi boli metabolice vor da sfaturi despre optimizarea stilului de viaţă. Ca o noutate, anul acesta – pentru prima dată în România – Fundaţia Română a Inimii, împreună cu partenerii săi, organizează Ziua mondială a inimii în 25 de oraşe din ţară şi la Chişinău. Tot cu această ocazie, România se alătură programului Slí na Slaínte („Promenada inimilor“), un program dezvoltat de Irish Heart Fundation, pentru încurajarea oamenilor de toate vârstele şi cu aptitudini fizice diferite să facă mişcare pentru o viaţă mai sănătoasă. (D. D. M.)

Defibrilatoare pentru bucureşteni

   Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU) a lansat, în urmă cu o săptămână, la Bucureşti, a doua etapă a proiectului „Energie pentru viaţă“, prin care alte cinci defibrilatoare externe automate (AED) vor fi montate în locuri publice, intens circulate: două la Aeroportul internaţional „Henri Coandă“, unul la Muzeul Antipa, unul la Tribunalul Bucureşti, iar locaţia celui de-al cincilea aparat încă nu a fost stabilită. În această etapă, spunea Nicolae Stavre, preşedintele ARISU, 700 de angajaţi ai instituţiilor unde vor fi instalate defibrilatoarele vor fi instruiţi privind utilizarea AED. În urmă cu un an (la 1 octombrie) ARISU monta primele cinci defibriltoare în staţii de metrou, aceasta fiind prima etapă a proiectului amintit, valoarea totală a celor două etape depăşind 70.000 de euro, din finanţare privată. Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la lansare, a subliniat că astfel de aparate ar trebui să se găsească în cât mai multe locuri aglomerate, cum ar fi gările, chiar şi în magazine, trenuri şi avioane de capacitate mare. Preţul unui asemenea aparat, potrivit dr. Arafat, porneşte de la 1.000 până la 2.000 de euro, „este cu mult mai ieftin decât unul de pe ambulanţă, care costă între 15.000 şi 20.000 de euro“. (D. D.)
Terapii inovatoare

 
   O companie farmaceutică internaţională a lansat, de curând, şi în România, un agent antiviral nou, din clasa inhibitorilor de protează cu acţiune directă, pentru tratamentul hepatitei cronice cu virus C, genotip 1, la adulţi. Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Prof. Matei Balş“, Bucureşti, prezent la lansare, a spus că introducerea inhibitorilor de protează, printre care şi telaprevir, este un pas înainte în tratarea acestei boli, până acum tratamentul durând foarte mult timp şi doar sub jumătate din pacienţii cu genotipul 1 scăpau de virus. În cuvântul lor, specialiştii prezenţi la eveniment au spus că folosirea telaprevirului reduce la jumătate durata tratamentului – de la 48 de săptămâni la 24 de săptămâni – la majoritatea pacienţilor naivi, precum şi la pacienţii cu recădere la tratamentul anterior cu peginterferon alfa şi ribavirină. Potrivit statisticilor, anual, în lume, între trei şi patru milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C şi peste 350.000 de decese sunt cauzate de afecţiunile hepatice cauzate de infecţia cu VHC, în prezent fiind înregistrate aproximativ 150 de milioane de persoane cu această boală. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe