Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 23 2013
Ştiri pe scurt

Îngrijiri de sănătate mintală posttraumă

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) au publicat, la 6 august a.c., în JAMA, noi protocoale clinice şi ghiduri destinate personalului medical, pentru tratarea consecinţelor traumei şi pierderii asupra sănătăţii mintale. În 2008, OMS a dezvoltat Mental Health Global Action Programme (mhGAP) privind îngrijirile pentru tulburări psihice, neurologice şi cele cauzate de uzul de substanţe, cu protocoale de tratament simple, ce pot fi oferite de asistenţa medicală primară. Acum, OMS extinde acest program prin includerea îngrijirilor pentru tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), stresul acut şi doliu. Sprijinul oferit persoanelor afectate include ajutor psihologic de urgenţă, managementul stresului şi ajutor pentru a identifica şi consolida metode pozitive de adaptare şi sprijin social. În plus, pot fi recomandate tratamente specializate precum terapia cognitiv-comportamentală sau desensibilizarea şi reprogramarea prin mişcări oculare (EMDR). De asemenea, există avertismente asupra unor tratamente curente. De exemplu, benzodiazepinele – medicamente antianxietate – nu ar trebui utilizate pentru a reduce simptomele acute de stres posttraumatic sau problemele de somn în prima lună după un eveniment potenţial traumatizant. (Dr. M. D.)

EMCD pentru pneumologi

   Programul de educaţie medicală continuă la distanţă (prin internet) derulat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, a ajuns deja la a zecea ediţie, de data aceasta alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti. Dacă în primele nouă ediţii cursurile s-au bazat pe materiale ştiinţifice medicale de ordin general, din toate specialităţile, adresate în general medicilor din asistenţa primară, această ediţie este dedicată pneumologilor şi medicilor internişti. Nu sunt însă excluşi nici medicii din asistenţa primară şi medicina de familie, având în vedere larga răspândire a bolilor din spectrul pneumologic. Programul este gratuit pentru toţi medicii membri ai Colegiului Medicilor din România; cei din Bucureşti pot fi înscrişi direct, iar pentru cei din afara Bucureştiului este necesară o confirmare a calităţii de membru CMR. Odată înscrişi, medicii au la dispoziţie un an de zile (faţă de doar patru luni, în etapele anterioare) pentru a răspunde la chestionarele de verificare, aferente fiecărui articol ştiinţific al cursului. Toate detaliile privind acest program pot fi consultate pe site-ul www.emcb.ro. (Alexandra Mănăilă)

Incubator nou pentru nou-născuţii din Slobozia

 

   Maternitatea Spitalului Judeţean din Slobozia a primit un incubator performant, în valoare de 10.000 de euro, printr-o donaţie  Dorna, iniţiativă dezvoltată alături de Asociaţia „Salvaţi Copiii“ România. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de asociaţie –  „Fiecare Copil Contează“  –, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010– 2015. Anual, secţia de nou-născuţi din cadrul spitalului ialomiţean găzduieşte aproximativ 1.200 de nou-născuţi, din care aproximativ 180 sunt născuţi prematur. (Marian Câmpeanu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe