Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 5 2013
Ştiri pe scurt

Guvernul face şi desface

   În şedinţa de miercuri, Guvernul a adoptat Hotărârea privind reînfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Potrivit expunerii de motive, prin actul normativ se acordă personalitate juridică Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, preconizându-se astfel creşterea calităţii actului medical, prin gestionarea activităţii de o conducere proprie. În aceeaşi şedinţă, Guvernul a adoptat şi Hotărârea privind desfiinţarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa. Hotărârea prevede reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ prin preluarea patrimoniului şi personalului Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, ca secţie exterioară, această unitate desfiinţându-se ca persoană juridică. Această reorganizare este considerată necesară pentru ca unitatea medicală din Eforie Sud să poată fi încadrată la categoria I şi să poată beneficia, astfel, de o finanţare mai mare. (Dr. M. C.)

Cât lucrează medicii?

   Rezultatele unui sondaj de opinie asupra timpului de muncă în sectorul sanitar din România însoţite de o analiză de caz privind gărzile medicilor, realizat prin chestionare online la care au răspuns 320 de medici de diverse specialităţi par îngrijorătoare: media lunară a orelor de gardă este de 90. Numărul mediu de ore de lucru pe săptămână ajunge astfel la 58 (deşi legislaţia prevede 40, maximum 48 de ore). Un medic lucrează într-o lună, în medie, 227 de ore, dar sunt unii care depăşesc durata a două norme de lucru (o normă – 147 de ore/lună). Tot îngrijorător este şi că proporţia celor care nu primesc spor pentru orele de gardă este de 79%; pentru 46% din respondenţi, garda are un caracter obligatoriu. Gărzile afectează semnificativ subiecţii: stare de oboseală accentuată (55% din respondenţi), urmată de o creştere a riscului de erori profesionale (20%). În ceea ce priveşte măsurile dezirabile, solicitările vizează în primul rând plata suplimentară a orelor de gardă, urmată de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi reducerea numărului de ore de gardă. Cercetarea sociologică a fost realizată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară“ din România şi Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea“. (Dr. M. D.)

OMS, bedaquilina şi MDR-TB

   Pentru prima oară în ultimele patru decenii, a devenit disponibil un nou medicament antituberculos, bedaquilina, aprobat de FDA prin procedură accelerată, în decembrie 2012. Informaţiile sunt însă limitate la două studii clinice de fază IIb. OMS a realizat un ghid interimar, cu privire la includerea noii substanţe în tratamentul combinat al tuberculozei multidrog-rezistente (MDR-TB): tratamentul trebuie monitorizat cu atenţie pentru eficacitate şi siguranţă, folosind protocoalele de terapie şi management aprobate de autorităţile naţionale competente; se recomandă precauţii speciale la persoanele peste 65 de ani, şi la cele HIV+ şi nu este recomandată utilizarea la gravide şi copii; pacienţii trebuie să fie pe deplin conştienţi de avantajele şi efectele adverse ale noului medicament şi să consimtă în cunoştinţă de cauză înainte de a începe tratamentul; trebuie urmate toate principiile pe care se bazează regimurile recomandate de OMS de tratament al MDR-TB, în special includerea a patru medicamente de linia a doua eficiente; trebuie luate măsuri active de farmacovigilenţă pentru a asigura detectarea timpurie şi gestionarea adecvată a reacţiilor adverse şi a potenţialelor interacţiuni cu alte medicamente. OMS recomandă accelerarea studiilor de fază III, pentru a genera o bază de date mai cuprinzătoare privind bedaquilina. (Dr. M. D.)

Împotriva substanţelor psihoactive

   Cu ocazia Zilei internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (26 iunie), Comisia Europeană a propus o interdicţie la nivelul UE pentru 5-(2-aminopropil) indol (5-IT), o substanţă de sinteză cu efecte stimulante şi halucinogene. La nivelul UE, 5-IT este deja supus controlului în cel puţin şapte state membre (Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia şi Suedia), precum şi în Norvegia. Numai în perioada aprilie-august 2012, ea a fost considerată cauza a 24 de decese în Germania, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie, fiind detectată în eşantioanele prelevate post-mortem, fie singură, fie în combinaţie cu alte substanţe. Tot asociate acestei substanţe, au mai fost raportate alte 21 de cazuri de intoxicaţii, dar care nu s-au soldat cu decese. Propunerea adoptată de Comisie ar interzice producţia şi comercializarea de 5-IT, prevăzând sancţiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri. 5-IT se găseşte, în cea mai mare parte, sub formă de pudră, dar şi sub formă de tablete sau capsule, fiind disponibilă pe internet şi în magazinele specializate în substanţe psihotrope. Este comercializată, de obicei, ca „substanţă chimică utilizată în cercetare“. Aceasta a fost detectată, de asemenea, în eşantioanele unui produs psihoactiv legal numit „Benzo Fury“ şi în tablete asemănătoare celor de ecstasy. O evaluare a riscurilor efectuată de comitetul ştiinţific al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA) a demonstrat că substanţa poate avea efecte nocive grave, cum ar fi tahicardia şi hipertermia, şi poate cauza, de asemenea, midriază, agitaţie şi spasme. (Dr. M. C.)

În sprijinul grupurilor vulnerabile din mediul rural

   Centrul Romilor pentru Politici de Sănătae – SASTIPEN a prezentat, miercuri, 26 iunie a.c., rezultatele proiectului „Centre Comunitare de Resurse; instrumente strategice în procesul de îmbunătăţire a situaţiei grupurilor vulnerabile din mediul rural“. Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU, a vizat creşterea accesului pe piaţa muncii, în activităţi non-agricole, a persoanelor din mediul rural, cu focalizare pe grupurile de romi, prin îmbunătăţirea calităţii resursei umane şi prin furnizarea de servicii de sprijin integrate. Principalele realizări ale proiectului au fost: înfiinţarea a 15 centre comunitare de resurse umane, formarea unui număr de 60 de persoane din rândul comunităţilor locale, realizarea a 75 de planuri individuale de mici afaceri şi a 500 de planuri de dezvoltare personală şi profesională etc. (Marian Câmpeanu)

Paciente şi victime

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în parteneriat cu London School of Hygiene & Tropical Medicine şi South African Medical Research Council, a estimat prevalenţa şi efectele asupra sănătăţii a violenţei împotriva femeilor. Raportul evidenţiază că aceasta este o problemă mondială de sănătate publică, de proporţii epidemice, afectând mai mult de o treime din toate femeile, victime ale violenţei sexuale a partenerului sau a altor persoane. Raportul detaliază impactul violenţei asupra sănătăţii fizice, psihice, sexuale şi reproductive a femeilor şi fetelor: decese, fracturi, infecţii cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, complicaţii legate de sarcină, probleme mentale şi funcţionare socială afectată. Oficialii OMS recomandă ca unele servicii medicale (prenatale, de testare HIV etc.) să ofere sprijin pentru victimele violenţei. Pentru aceasta însă, ar trebui ca furnizorii de servicii medicale să fie instruiţi cum să întrebe despre violenţă, să fie aplicate proceduri standardizate, consultarea să aibă loc într-un cadru privat, confidenţialitatea să fie garantată, femeile să aibă acces la servicii conexe şi, în caz de agresiune sexuală, serviciile trebuie să fie echipate pentru a aborda consecinţele fizice şi psihice ale acesteia. (Dr. M. D.)

Semicentenar
   Comisia Codex Alimentarius va sărbători a 50-a aniversare la întâlnirea anuală de la Roma de săptămâna viitoare, la care vor participa şi directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi cel al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Codex Alimentarius este o colecţie de standarde internaţionale, ghiduri şi coduri de practică în domeniul alimentar care îşi propun să protejeze sănătatea consumatorilor şi să îmbunătăţească nivelul de informare al acestora cu privire la ingrediente şi proprietăţi alimentare şi să asigure practici corecte în comerţul alimentar. Cu toate acestea, OMS estimează că infecţiile alimentare şi bolile diareice cu transmitere hidrică ucid anual 2,2 milioane de oameni, mai ales copii. (Dr. T. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe