Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mai 29 2013
Ştiri pe scurt

SSER la zece ani

   Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER) a organizat recent, la Bucureşti, ediţia a zecea a congresului naţional de estetică dentară, cu o importantă latură internaţională – nu mai puţin de 25 de lectori din străinătate au susţinut prezentări în faţa celor peste 1.000 de participanţi. Participarea a fost gratuită, congresul fiind inclus în programul „Dinamism, eficienţă şi noi tehnologii în medicina dentară (DENT)“, cofinanţat din fonduri europene, care asigură instruirea gratuită a peste 3.000 de specialişti în medicină dentară. (D. D. M.)

La aniversare

   Academia Română a organizat, la 23 mai a.c., sesiunea omagială Eugen Simion – 80, susţinută de Secţia de filologie şi literatură. Acad. Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române (1998–2006), în prezent preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, care a publicat peste 3.000 de studii în reviste de specialitate. Coordonator al Dicţionarului General al Literaturii Române, actualmente îndeplineşte funcţia de preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă şi coordonează seria „Opere fundamentale“. În sesiunea omagială au luat cuvântul: acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Viorel Barbu, prof. Michael Metzeltin, membru de onoare al Academiei Române, acad. Grigore Brâncuş, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, şi dr. Ştefan Colceriu. (Al. I. T.)

Parteneriat pentru studiul complicaţiilor diabetului

Neuropatia diabetică a fost subiectul principal al unei întâlniri ce a prefaţat congresul naţional de diabet: „Trecut, prezent şi viitor în cercetarea complicaţiilor diabetului“, unde invitat de onoare a fost prof. dr. Rodica Pop-Buşui, de la Departamentul de medicină internă, Divizia de metabolism, endocrinologie şi diabet din cadrul Universităţii din Michigan (SUA). O parte din studiile din domeniu vizează posibila utilizare a celulelor stem în tratamentul neuropatiei diabetice, dar rezultatele încă nu sunt cele aşteptate. Prof. dr. Rodica Pop-Buşui a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină de la UMF „Victor Babeş“ Timişoara, unde l-a avut maestru şi îndrumător în specialitate pe profesorul Gheorghe S. Băcanu. „Sper ca România să devină partenerul nostru şi să ne extindem studiile şi cu participarea medicilor şi a pacienţilor români“, a declarat medicul revenit în ţară pentru a participa la congresul naţional de diabet. (Mirabela Viaşu)

Proiect-pilot de screening HBs

   Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, în colaborare cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie, lansează campania „Împotriva hepatitei, alături de pacienţi“, un proiect-pilot de screening AgHBs, ce urmează a fi aplicat în Bucureşti şi alte şase judeţe: Bacău, Buzău, Braşov, Gorj, Prahova şi Mureş.
   Începând de luni, 27 mai a.c., vor fi împărţite medicilor de familie, din zonele menţionate, 9.000 de teste pentru depistarea virusului hepatitic B în rândul categoriilor de populaţie aflate la risc. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel îi îndeamnă pe cei care sunt purtători ai acestui virus să-şi convingă partenerul de viaţă să se vaccineze. (Marian Câmpeanu)

Zece mii

   Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a organizat marţi, 21 mai a.c., o conferinţă de presă cu prilejul Zilei internaţionale a bolilor inflamatorii intestinale. Au fost dezbătute, cu această ocazie, teme legate de creşterea numărului de persoane diagnosticate cu această patologie, incidenţa crescută în rândul tinerilor, dificultatea diagnosticării, soluţiile de tratament, dar şi provocările pe care le întâmpină pacienţii în lupta cu boala. Prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie, a arătat că, în ţara noastră, nu există o evidenţă precisă a acestei categorii de bolnavi, dar că 1.000 dintre aceştia sunt înregistraţi, ceea ce ar permite prognozarea unui număr total existent de 10.000. În cadrul campaniei care are drept slogan „Optimismul este contagios“, susţinută de APAA, a fost lansată cartea „Autografe pe curcubeu“, care cuprinde mărturii ale pacienţilor şi interviuri cu medici din acest domeniu. (Dr. A. T.)

Un nou acord

   Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov, în cadrul congresului internaţional al pacienţilor cu afecţiuni hepatice, parteneriatul „Alianţă pentru sănătatea ficatului“, între Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Sano-Hep România. Prin acest document, MS se obligă să numească o persoană responsabilă cu definirea unui program integrat de combatere a bolilor virale ale ficatului în România, care să colaboreze cu reprezentantul Sano-Hep România. Totodată, MS va recunoaşte Sano-Hep România ca partener de dialog, prin facilitarea accesului reprezentanţilor asociaţiei, în calitate de observatori, la lucrările comisiilor de specialitate ale MS (de gastroenterologie, boli infecţioase, medicină de familie, hematologie şi transfuzii, medicină de laborator etc.). (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe