Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 26 2013
Ştiri pe scurt

Centru extins de transplant medular

Proiectul de extindere şi modernizare a Secţiei de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF) a fost finalizat. Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta, în cadrul unei conferinţe de presă, de dr. Carmen Orban, managerul ICF, şi de finanţatorii lucrărilor – Asociaţia „Salvează Vieţi“. Investiţia, care a ajuns la 800.000 de euro, a permis creşterea numărului de camere sterile pentru compartimentul de adulţi de la şapte la 11, schimbarea centralei care gestionează sistemul de presiune pozitivă, precum şi construcţia şi dotarea a şase camere sterile pentru copii. Dr. Alina Tănase, directorul medical al ICF, spune că mulţumită noilor camere sterile, din care patru sunt deja active, de la începutul anului a fost realizat un număr record de 44 de proceduri de transplant. Cele zece noi camere sterile vor permite efectuarea a până la 170 de transplanturi anual. (D. D. M.)

Specializare în dializă

IHS Medical School a anunţat încheierea proiectului „Şcoala medicală europeană – instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare şi proceduri moderne în dializă“, un program de formare dedicat specialiştilor din centrele de dializă şi nefrologie din România: medici, asistenţi medicali, statisticieni şi tehnicieni. Proiectul, implementat în parteneriat cu City University din Londra, a fost cofinanţat din fonduri europene şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei ani. În această perioadă au fost organizate 77 de sesiuni de formare, la care au participat circa 600 de cadre medicale din centre de dializă publice şi private româneşti. Cele opt module de curs au cuprins: formare de formatori, management modern al serviciilor de dializă, criterii medicale şi socio-economice pentru alegerea tehnicii de dializă la iniţierea terapiei, leadership, managementul calităţii, audit în managementul calităţii, formare în utilizarea calculatorului, limba engleză. (D. D. M.)

Audiere preventivă

Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Coaliţia 52, cu asistenţa tehnică a Academiei de Advocacy, organizează audierea publică „Prevenţia în sănătate: cine câştigă şi cine pierde în sistemul de sănătate?“, în cadrul căreia toţi cei interesaţi sunt invitaţi să răspundă în scris, argumentat, la următoarele întrebări: l Cum va contribui medicina preventivă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România? Ce efecte pozitive şi negative întrevedeţi? l Care sunt principalele măsuri care ar trebui prevăzute în programul naţional de prevenţie al Ministerului Sănătăţii? Opiniile pot fi transmise, până la 24 aprilie 2013, pe site-ul www.advocacy.ro. Acestea vor fi apoi cuprinse într-un raport-sinteză, de o comisie de experţi din care fac parte, printre alţii, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tg. Mureş, prof. dr. Petru Armean, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, şi conf. dr. Carmen Domnariu, de la Facultatea de Medicină „Victor Papilian“ a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. (M. P.)

Informare şi prevenţie

Societatea Română de Dermatologie (SRD) derulează, în a doua jumătate a acestei luni, o campanie de educare şi informare a populaţiei cu privire la anumite afecţiuni dermatologice. Prima acţiune din acest an este dedicată dermatitei atopice, o afecţiune tot mai des întâlnită la copii. În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, SRD a început informarea şi prevenţia privind această boală în unităţile de învăţământ din Capitală. (D. D. M.)

Umbrela monarhică
O nouă asociaţie a medicilor s-a lansat de curând în România: Clubul Regal al Medicilor, un proiect privat, dezvoltat sub patronajul Casei Regale a României. Comitetul fondator, format din şase medici chirurgi, îşi doreşte, prin înfiinţarea acestui club, crearea unui cadru stimulativ şi recompensatoriu în rândul medicilor, pentru a contribui la susţinerea profesionalismului şi dezvoltării serviciilor de sănătate din România. Deşi iniţiatorii sunt numai chirurgi, clubul îşi doreşte facilitarea interacţiunii interdisciplinare între medici, în vederea dezvoltării şi consolidării echipelor medicale. În principal, activitatea sa se va concentra pe dezvoltarea unor centre de excelenţă în jurul unor specialităţi medicale, realizarea unor proiecte specifice, dezvoltarea unor programe de promovare a valorilor în medicină, organizarea de comunicări ştiinţifice etc. – după cum spune dr. Dan Ulmeanu, primul preşedinte al noii asociaţii. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe