Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 29 2013
Ştiri pe scurt

Screening regional în boala cronică de rinichi

 

   Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului (la 14 martie a.c.), „Programul regional de screening pentru boala cronică de rinichi“, care se va desfăşura în perioada martie–iulie 2013 şi va avea ca obiectiv identificarea pacienţilor cu risc de a dezvolta boala cronică de rinichi (BCR) şi de a-i sprijini pentru obţinerea unui diagnostic corect înainte să ajungă în situaţia de a fi dializaţi.
   Programul se adresează medicilor de familie, dar în acelaşi timp şi pacienţilor. Astfel, medicii de familie, care deja au fost informaţi despre program, sunt îndrumaţi să direcţioneze  pacienţii cu risc de BCR către laboratoarele incluse în programul de screening.
   Conform ultimului raport al Registrului Renal Român, ţara noastră înregistrează unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere a numărului bolnavilor de rinichi trataţi prin dializă. Numai la nivelul anului 2011 ritmul de creştere anual a fost de 7,2% în condiţiile în care media europeană, în intervalul de 5 ani, a fost de 7,8%. Pacienţii care ajung la dializă sunt cei aflaţi în ultimul stadiu al BCR.
   În ce priveşte prevalenţa BCR în rândul populaţiei generale din România, aceasta atinge valori între 11 şi 15%, în continuă creştere; este vorba de o afecţiune frecvent asociată cu diabetul şi bolile cardiovasculare. Conform datelor furnizate de Societatea Română de Nefrologie, gradul de afectare a funcţiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creşte progresiv în timp, de la 7,3% în momentul diagnosticării până la 28% după 15 ani de la diagnosticare. Cu toate acestea, în toate cele 5 stadii ale BCR, cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul pacienţilor o reprezintă bolile cardiovasculare. Tocmai de aceea, boala cronică de rinichi este considerată o problemă majoră de sănătate publică.

Noi acţiuni în tratarea cancerului

   Anadolu Medical Center, din Turcia, a inaugurat recent o nouă divizie, Unitatea de onco-cardiologie, pentru a gestiona efectele secundare ale tratamentului pentru cancer. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, organizată recent la Bucureşti, de reprezentanţii acestui centru medical. Scopul programului este de a minimiza cardiotoxicitatea în timpul tratamentului oncologic şi riscul cardiovascular pe perioada de după tratament.
   Totodată, reprezentanţii Anadolu au anunţat şi încheierea unui parteneriat cu Johns Hopkins Medicine, lider mondial în tratarea cancerului, pentru furnizarea de servicii de cercetare, formare medicală şi practică clinică. Centrul Anadolu este titrat ca fiind al treilea centru de transplant de măduvă din Europa cu metode noi de tratament, cum ar fi Truebeam şi IMRT.  (Grupaj realizat de Dan Dumitru Mihalache)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe