Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 22 2013
Ştiri pe scurt

Oportunităţi vieneze

   „Instruire + job în Viena“ a fost tema unor recente discuţii din Primăria capitalei austriece, unde au fost prezentate proiectele Fondului de sprijinire a angajaţilor din Viena (WAFF) pe anul în curs, privind instruirea şi asigurarea unui loc de muncă în domeniile îngrijirii medicale şi sociale, transporturilor şi comerţului cu produse alimentare. Studiile arată că persoanele cu o calificare redusă au o pondere de zece ori mai mare în rândul şomerilor decât cele înalt calificate şi de aceea WAFF îşi propune ca, în colaborare cu Serviciul forţelor de muncă, să sprijine financiar o mie de şomeri care doresc să se (re)califice şi să le asigure, în cel mai scurt timp, un nou loc de muncă. Din total, 500 de specializări sunt repartizate în domeniul sănătăţii şi asigurărilor sociale. Instruirea profesională (plătită de WAFF) durează între unu şi trei ani (perioadă în care cei şcolarizaţi primesc lunar şi ajutor de şomaj), încheindu-se cu un examen de diplomă şi cu asigurarea unui loc de muncă stabil. Salariul iniţial al unei asistente medicale este de 1.900 de euro, al unei infirmiere 1.700 de euro, al unei îngrijitoare 1.630 de euro, iar al unei lucrătoare în domeniul social – 1.900 de euro. (Corespondenţă din Viena transmisă de Mihai Anthony)

Serialul clawback

   Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a cerut recent autorităţilor recalcularea valorii taxei clawback pentru ultimul trimestru din 2012, prin eliminarea din baza de calcul a cotei de TVA aferente valorii totale a vânzărilor de medicamente, în conformitate cu decizia din 5 februarie 2013 a Curţii Constituţionale. Potrivit APMGR, interpretarea eronată a OUG 17/2012, privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, obligă în continuare producătorii de medicamente generice să plătească un procent aplicat atât preţului în sine al medicamentului, cât şi asupra taxei pe valoarea adăugată, ceea ce echivalează cu plata unui impozit la un alt impozit deja achitat către statul român. (Dr. T. G.)

Startul de primăvară

   Cu prilejul adunării generale a Colegiului Medicilor din judeţul Sălaj, au demarat şi activităţile ştiinţifice de anul acesta ale filialei. După problemele organizatorice şi de actualitate medicală expuse discutate de dr. Liviu Oroianu, preşedintele CMJ Sălaj, a luat cuvântul şi ec. Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, care a prezentat succint stadiul de reconstrucţie-reabilitare a spitalului şi a pledat pentru o cât mai bună colaborare cu corpul medical sălăjean, în interesul bunei asistenţe medicale oferite populaţiei.
   Au fost invitate cadre didactice de la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca (conf. dr. Dana Pop, dr. Florin Casoinic, dr. Mircea Mărgescu), care au prezentat referate privind febra în patologia pediatrică, diagnosticul osteoporozei sau tratamentul combinat al HTA la pacienţii dislipidemici şi fumători. Medicii din Zalău au prezentat rolul analgezic al vitaminelor B şi reducerea riscului cardiovascular la pacienţii trataţi cu combinaţii fixe. (Dr. Vasile Daraban)

Fetele de Ziua femeii

   În ciuda consecinţelor fizice şi emoţionale, la nivel mondial, 14 milioane de fete anual se mărită la vârste sub 18 ani, potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, care, cu ocazia Zilei internaţionale a femeii, a adus în atenţie subiectul căsătoriei copiilor. Problema este cel mai des întâlnită în Asia de Sud şi Africa Subsahariană, unde afectează o jumătate şi, respectiv, o treime din tinerele femei. Pentru că le întrerupe educaţia, împiedică dobândirea de aptitudini vocaţionale şi de viaţă, le expune – înainte de a fi pregătite fizic şi psihic– riscurilor sarcinii şi maternităţii şi creşte riscul violenţei sexuale a partenerului şi al infecţiei HIV, căsătoria înainte de maturitate este tot mai mult recunoscută ca o încălcare a drepturilor fetelor. Deşi 158 de state au stabilit vârsta legală pentru căsătorie de 18 ani, de multe ori aceasta nu este respectată, din cauza tradiţiilor şi normelor sociale adânc înrădăcinate. Practica este comună în zonele rurale şi foarte sărace, unde perspectivele fetelor pot fi foarte limitate; familiile sărace îşi mărită fetele pentru a reduce numărul copiilor pe care trebuie să-i hrănească, îmbrace şi educe, iar în multe societăţi preţul pe care viitorii soţi trebuie să-l plătească pentru tinerele mirese reprezintă un stimulent. Printre strategiile recomandate pentru a pune capăt acestor practici se numără: sprijinirea şi respectarea legislaţiei privind căsătoria la vârsta minimă de 18 ani; asigurarea accesului egal pentru băieţi şi fete la învăţământul primar şi secundar; mobilizarea familiilor şi a liderilor de opinie pentru schimbarea practicilor discriminatorii faţă de fete; ofe­rirea, pentru fetele deja măritate, de opţiuni de studiu, lucru şi dezvoltare a aptitudinilor necesare exis­tenţei, de informaţii şi servicii pentru sănătatea repro­ducerii şi refugii în cazul violenţei domestice; com­baterea cauzelor – sărăcia, inegalitatea de gen şi discriminarea, valoarea scăzută atribuită fetelor. (Dr. M. C.)

Sprijin la distanţă

   Pacienţii cu afecţiuni hepatice beneficiază, de curând, de un call center dedicat, de unde un operator le oferă informaţii şi răspunsuri la întrebări, în limita competenţelor sale; dacă sunt necesare răspunsuri mai complexe, apelanţii sunt direcţionaţi către specialişti. Numărul de telefon pus la dispoziţie are prefix de Braşov şi tarif normal. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti. (D. D. M.)

Triunghiul inversat de pe cutii

   Ca urmare a unui document adoptat de Comisia Europeană, din septembrie 2013, pe prospectul anumitor medicamente comercializate în Europa va apărea un triunghi inversat, simbol ce va permite pacienţilor şi personalului sanitar să identifice cu uşurinţă produsele medicamentoase în curs de monitorizare suplimentară. Textul de însoţire îi va încuraja să raporteze reacţiile adverse neaşteptate, prin intermediul sistemelor naţionale de farmacovigilenţă. Simbolul va fi utilizat pentru: toate produsele medicamentoase autorizate după 1 ianuarie 2011, care conţin o substanţă activă nouă; medicamentele biologice, precum vaccinurile sau produse derivate din plasmă, autorizate după 1 ianuarie 2011; produsele pentru care anumite informaţii suplimentare sunt necesare după autorizare sau pentru care autorizaţia este supusă unor condiţii sau restricţii. Noua legislaţie UE privind farmacovigilenţa a fost adoptată în 2010, pentru consolidarea şi raţionalizarea sistemului de monitorizare a siguranţei medicamentelor de pe piaţa europeană şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor şi a sănătăţii publice, prin mai buna prevenire, detectare şi evaluare a reacţiilor adverse la medicamente. Regulamentul recent adoptat este un act de implementare a acestei legislaţii. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe