Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 13 2013
Ştiri pe scurt

Contracepţie cu prudenţă

   Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că în România nu a fost înregistrat niciun deces asociat cu utilizarea contraceptivelor orale Diane 35. Instituţia a demarat un proces de reevaluare a profilului de siguranţă al medicamentului şi recomandă prudenţă în administrarea produsului, în special în cazul persoanelor supraponderale, cu antecedente familiale de tromboembolism. De asemenea, medicii sunt rugaţi să le explice pacientelor efectele secundare ale contraceptivelor, trecute şi în prospectul medicamentului. Recomandările ANMDM apar în contextul în care Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului din Franţa a luat decizia de a retrage produsul Diane 35 de la comercializare, în baza rezultatelor unui raport potrivit căruia în cei 25 de ani de comercializare a produsului au fost înregistrate 125 de cazuri de tromboză şi patru decese. Profilul de siguranţă al medicamentului Diane 35 va fi reevaluat şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), la solicitarea Franţei. (Mirabela Viaşu)

Bani europeni pentru un vaccin împotriva malariei

   Comisia Europeană a alocat recent şase milioane de euro pentru proiectul PlacMalVac, ce are ca obiectiv dezvoltarea clinică a unui vaccin împotriva malariei asociate sarcinii, o cauză majoră de deces matern şi mortalitate infantilă. Anual, boala ameninţă mai mult de 100 de milioane de gravide, provocând moartea a aproximativ 10.000 de femei şi a 200.000 de nou-născuţi. Femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabile la malarie din cauza patologiei cauzate de agregarea hematiilor infectate cu Plasmodium falciparum în placentă, ceea ce duce la retard de creştere şi naştere prematură. Proteina var2CSA este principalul candidat pentru un vaccin. În prezent, prevenirea infecţiei se face prin tratamentul intermitent preventiv şi plasele de pat tratate cu insecticide, la care parazitului dezvoltă însă rapid rezistenţă. (Dr. M. D.)

Pericole online

   La 5 februarie, Organizaţia „Salvaţi Copiii România“ a marcat Ziua siguranţei pe internet, atrăgând atenţia asupra necesităţii de a proteja copiii care accesează internetul şi a modului în care se poate face acest lucru, în condiţiile în care cercetările arată că tot mai mulţi copii au acces în mediul online şi sunt mai expuşi pericolelor din spaţiul cibernetic. În cadrul evenimentului, care a reunit şi partenerii organizaţiei – printre care Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Societăţii Informaţionale, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor –, a fost prezentat un studiu sociologic, care a indicat o creştere a numărului copiilor care accesează internetul, de pe dispozitive tot mai diverse, fapt ce a dus la sporirea în ultimii trei ani a comportamentelor periculoase în mediul online (de pildă, 45% din cei 600 de copii cu vârste de 7–18 ani chestionaţi afirmă că au avut contact cu necunoscuţi pe internet iar jumătate dintre ei s-au şi întâlnit cu aceştia). „Salvaţi Copiii România“ propune aşadar utilizarea în instituţiile de învăţământ a unui ghid şcolar, ce conţine atât informaţii teoretice, cât şi aplicaţii practice, pentru a promova utilizarea în siguranţă a internetului de către elevi. Acest ghid este gândit ca o resursă pentru cadrele didactice care înţeleg transformările generate de noile tehnologii online în modul de socializare şi învăţare al copiilor şi doresc să lucreze la clasă cu elevii pentru prevenirea pericolelor asociate acestor transformări. (Dr. T. G.)

Recomandări dietetice

   Conform recomandărilor emise recent de OMS, adulţii ar trebui să consume mai puţin de 2.000 mg de sodiu (sau 5 g de sare) şi cel puţin 3.510 mg de potasiu pe zi. Persoanele cu niveluri serice crescute de sodiu şi scăzute de potasiu pot fi la risc pentru HTA, factor de risc pentru boală cardiacă şi accident vascular cerebral. Măsurile de sănătate publică în vederea reducerii consumului sodiu şi creşterii celui de potasiu pot include etichetarea produselor alimentare, educarea consumatorilor, actualizarea orientărilor naţionale dietetice, precum şi negocieri cu producătorii de pro­duse alimentare pentru a reduce cantitatea de sare din alimen­tele procesate. OMS a actualizat, de asemenea, recomandările privind aportul de grăsimi şi zaharuri asociate cu riscul redus de obezitate şi de boli netransmisibile. (Dr. M. N.)

Modele educaţionale

   Prof. dr. Richard März, directorul Departamentului de educaţie medicală al Universităţii de Medicină din Viena, a efectuat recent o vizită la Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Calitate şi competenţă profesională în educaţia şi în managementul activităţilor educaţionale“. În cursul întâlnirilor cu membrii corpului academic de la Facultatea de Medicină a UMF „Iuliu Haţieganu“, conduse de prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină, au fost abordate teme privind dezvoltarea învăţământului medical integrat. O altă temă de discuţie a fost definirea obiectivelor educaţionale şi proiectarea procesului de învăţământ pentru a furniza competenţe, cunoştinţe şi abilităţi relevante pentru viitorul absolvent. Prelegerile au urmărit, de asemenea, promovarea metodei învăţării bazate pe probleme în activităţile didactice cu studenţii. (Dr. N. M.)

Instrumente pentru siguranţa pacienţilor

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, la 31 ianuarie a.c., un pachet de instrumente practice ce vizează specific îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în spitalele din ţările în curs de dezvoltare, realizat de profesioniştii din domeniul sănătăţii prin programul OMS – Parteneriatul african pentru siguranţa pacientului (APPS). Pachetul de resurse include seminarii online de instruire şi modele pentru a ajuta spitalele să identifice şi să ia măsuri cu privire la priorităţile specifice, cum ar fi prevenirea şi controlul infecţiilor, chirurgia în condiţii de siguranţă şi gestionarea deşeurilor sanitare. APPS a fost înfiinţat în 2009, ca răspuns la apelul a 46 de miniştri ai sănătăţii din regiunea africană a OMS, de a lua măsuri urgente pentru rezolvarea „problemei grave a siguranţei pacienţilor“. (Dr. D. M.)

Sistem european de alertă rapidă

   În condiţiile în care în 2011, în Uniunea Europeană, au fost donate peste 130.000 de unităţi de ţesuturi şi celule şi s-au efectuat peste 60.000 de transplanturi, multe în afara graniţelor naţionale, Comisia Europeană a lansat un sistem de alertă rapidă pentru ţesuturi şi celule, o platformă electronică menită să îmbunătăţească siguranţa pacienţilor ce vor fi supuşi transplantării şi procedurilor medicale ce implică ţesuturi şi celule umane (măduvă osoasă, piele, cornee, ovocite, spermă etc.), pe care autorităţile sanitare naţionale o pot utiliza în cazul alertelor legate de ţesuturi/celule transferate peste graniţă. Sistemul va fi utilizat în paralel cu sistemele naţionale existente, care colectează şi gestionează alertele privind ţesuturile şi celulele donate şi utilizate în fiecare stat membru UE. (Dr. M. N.)

Proiect finalizat

   Asociaţia Română Anti-SIDA a anunţat încheierea, la 31 ianuarie a.c., a proiectului de promovare a sănătăţii pentru femei – „Este dreptul tău să ştii“, derulat în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti şi TAMPEP Olanda. În cei trei ani de proiect, 8.842 de femei în situaţii vulnerabile – fără adăpost, infectate cu HIV, partenere ale consumatorilor de droguri, implicate în prostituţie, sub limita sărăciei – au primit informaţii despre sănătate, iar 831 din ele – servicii de integrare socială şi profesională, 55 urmând şi un program de calificare. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe