Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 23 2012
Ştiri pe scurt

Spirometrii la cumpărături

   Organizată de iniţiativa globală pentru BPOC (GOLD) (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), Ziua mondială a BPOC – 14 noiembrie – este marcată prin activităţi implementate de personalul medical şi de grupuri de pacienţi din întreaga lume, cu scopul de a creşte informarea despre această afecţiune şi a îmbunătăţi managementul ei. Mesajul din acest an – „Nu este prea târziu“ – subliniază acţiunile prin care persoanele îşi pot ameliora sănătatea respiratorie, în orice stadiu, înainte sau după diagnosticul BPOC. Aşadar, nu e prea târziu pentru: cei cu simptome (dispnee, tuse etc.) – să facă o spirometrie; cei diagnosticaţi cu BPOC – să aibă o viaţă activă; medicii care îngrijesc pacienţi cu această afecţiune – să-i ajute să respire mai bine. Aşa cum a anunţat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie, în cadrul unei conferinţe de presă, SRP organizează, cu acest prilej, în zilele de 17 şi 18 noiembrie a.c., a patra ediţie a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“. Medicii pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în câteva centre comerciale din Bucureşti, Constanţa, Piteşti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galaţi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Oradea, iar cei depistaţi cu probleme respiratorii vor primi un cupon cu care se pot prezenta ulterior la medicul specialist, pentru investigaţii suplimentare. (Dr. M. D.)

Codaşi în indexul european al hepatitei

   Ţara noastră se situează pe locul al 25-lea într-un clasament care compară nivelul de screening, tratament şi prevenţie, în cele 27 de state ale Uniunii Europene, precum şi în Elveţia, Norvegia şi Croaţia. Lansat la 6 noiembrie a.c., la Bruxelles, Indexul european de performanţă în tratarea hepatitei arată faptul că performanţa României este deficitară în privinţa accesului la tratament, a prevenţiei şi a depistării bolii. Cu un punctaj general de 606 dintr-un maximum posibil de 1.000, suntem înaintea Cehiei (605), Ungariei (591), Letoniei (583), Estoniei (576) şi Lituaniei (555), în timp ce Franţa, Slovenia şi Germania ocupă primele locuri în clasament, cu cele mai bune scoruri. De altfel, nicio ţară nu a atins punctajul maxim, ceea ce demonstrează că mai sunt multe de făcut în privinţa hepatitelor, nu doar în ţări precum România, ci şi în statele din vârful clasamentului. Indexul a fost elaborat de Health Consumer Powerhouse (Suedia), cu finanţarea European Liver Patients Association. (D. D. M.)

Consum responsabil

   Pentru a creşte gradul de conştientizare asupra impactului obiceiurilor de consum, Direcţia generală pentru mediu a Comisiei Europene încurajează cetăţenii europeni, prin intermediul campaniei Generation Awake, să utilizeze eficient resursele naturale. Astfel, înlocuirea mersului pe patru cu cel pe două roţi, închiderea robinetului de apă în timp ce te speli pe dinţi, utilizarea maşinii de spălat la capacitate maximă sunt doar câteva exemple pentru eficientizarea resurselor şi adoptarea unor asemenea obiceiuri de consum. Totodată, anul acesta, Comisia Europeană lansează „Imagine and win!“, o competiţie video care are ca scop îmbunătăţirea eforturilor de creştere a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte consumul sustenabil de resurse. (D. D. M.)

Gene comune virusurilor gripale porcine şi umane

   Virusul de origine porcină H1N2, identificat recent la trei persoane din Minnesota (SUA), conţine – conform specialiştilor citaţi de Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino – gena matrice a virusului pandemic H1N1 2009, fiind primul virus de acest fel găsit la om. Varianta H1N2 (H1N2v) este diferită de tulpina de origine porcină H3N2v, detectată la aproape 300 de persoane anul trecut. Numărul cazurilor de gripă H3N2v este în acest an de 297, aproape toate expuse la porci. Nu au fost cazuri de transmisie interumană – cu H3N2v sau H1N2v, dar CDC Atlanta a avertizat asupra faptului că gena matrice de la virusul H1N1 2009 ar putea creşte transmisibilitatea virusului H3N2v. În ceea ce priveşte H1N2v, populaţia are probabil imunitate faţă de el, ca urmare a expunerii în trecut la virusurile sezoniere de gripă H1N1, analiza genetică arătând că hemaglutinina acestui virus e similară cu cea a virusurilor gripale sezoniere umane care au circulat până în 2009. Deşi H1N2v este nou la om, programul american de supra­ve­ghere a gripei porcine a detectat virusuri foarte asemănă­toare cu H1N2, purtătoare de genă matrice a virusului H1N1 2009, la porci, de la începutul anului 2010. Cazurile de infecţii cu H1N2v demonstrează încă o dată faptul că virusurile gripale porcine se pot răspândi la om. CDC recomandă ca persoanele cu risc de complicaţii grave ale gripei – copiii cu vârsta sub 5 ani, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile însărcinate şi pacienţii cu boli cronice – să evite contactul apropiat cu porcii. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe