Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 14 2012
Ştiri pe scurt

Psihologii cer decontarea serviciilor

   Într-un comunicat de presă, Colegiul Psihologilor din România (CPR) solicită CNAS să introducă în Contractul-cadru 2013–2014 serviciile psihologice, precum şi precizarea obligativităţii consultării reprezentanţilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru şi reglementarea serviciilor conexe actului medical. În prezent, CNAS nu decontează servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi logopedie şi nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. (Dr. M. D.)

Progrese în vaccinarea DTP

   Pe parcursul anului trecut, în întreaga lume, patru din cinci copii au primit toate cele trei doze recomandate de vaccin DTP, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cifrele demonstrează un progres continuu, comparativ cu anii 2010 şi 2009, şi, în acelaşi timp, o realizare importantă de la implementarea programului extins de imunizare al OMS, în urmă cu aproximativ 40 de ani, când mai puţin de 5% din copii erau vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. Statisticile OMS arată că, în 2011, peste 22 de milioane de copii, majoritatea din ţări slab dezvoltate (mai mult de jumătate din aceştia trăiesc în India, Indonezia şi Nigeria), nu au primit vaccinul DTP, pe parcursul primului an de viaţă. Potrivit directorului Departamentului OMS de imunizare, vaccinuri şi preparate biologice, dr. Jean-Marie Okwo-bele, „un program de imunizare accesibil şi funcţional trebuie să fie o componentă-cheie în serviciile de sănătate din orice ţară“. (Mirabela Viaşu)

Libertate particulară

   În avanpremiera unei campanii sociale de informare şi conştientizare a populaţiei în legătură cu afecţiunile alergice, care se va desfăşura anul viitor în întreaga ţară, în organizarea Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, în Capitală a fost demarat proiectul „Sănătatea înseamnă libertate“. Acesta cuprinde o campanie-pilot, care are loc deocamdată doar la o clinică particulară, până la 20 decembrie a.c., dar se va extinde la nivel naţional. (Dr. M. D.)

Cabinet reabilitat

   Cabinetul medical al Fundaţiei Hospice Casa Speranţei, ce acordă servicii de îngrijire paliativă pacienţilor din Bucureşti şi zonele limitrofe, a fost reabilitat, cu sprijinul grupului Rompetrol, prin programul său naţional de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare“. Cabinetul va oferi anual servicii de specialitate în ambulatoriu, gratuit, unui număr de 100 de pacienţi cu afecţiuni incurabile. (Dr. D. M.)

Sănătate prin plante

   Compania germană Bionorica, având în portofoliu produse naturiste care se adresează patologiei ORL, urologice, ginecologice, circulatorii, hepatice, alergice, reumatismale ş.a., a sărbătorit recent cinci ani de prezenţă pe piaţa farmaceutică din România. Cu această ocazie, prof. dr. Michael A. Popp, proprietarul companiei, a trecut în revistă istoria acesteia, iar prof. dr. Codruţ Sarafoleanu (Bucureşti) şi conf. dr. Emil Ceban (Chişinău) au prezentat unele opţiuni terapeutice pentru rinosinuzita acută şi, respectiv, litiaza renală. (S. L.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe