Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 7 2012
Ştiri pe scurt

Promisiune reînnoită

   Raportul anual realizat de UNICEF şi Grupul interinstituţional al ONU pentru estimarea mortalităţii infantile (IGME) arată că rata mortalităţii la copiii sub 5 ani a scăzut în toate regiunile lumii, în ultimele două decenii, de la aproximativ 12 milioane, în 1990, la 6,9 milioane în 2011. Şi progresele s-au accelerat, între 2000 şi 2011, rata anuală de reducere a mortalităţii copiilor sub 5 ani a crescut de la 1,8% în 1990–2000 la 3,2% în 2000–2011. Se estimează că 19.000 de copii au murit zilnic în 2011, 40% în prima lună de viaţă, majoritatea din cauze prevenibile. Progresele, deşi semnificative, sunt încă insuficiente pentru atingerea punctului 4 din obiectivele de dezvoltare ale mileniului – reducerea ratei globale de mortalitate a copiilor sub 5 ani cu două treimi între 1990 şi 2015. Pe lângă estimările mortalităţii, raportul furnizează analiza principalelor cauze ale mortalităţii şi strategiile de impact major necesare pentru accelerarea progresului în domeniu. Jumătate din decesele copiilor sub 5 ani din lume au survenit în cinci ţări: India (24%), Nigeria (11%), Congo (7%), Pakistan (5%), China (4%). Principalele cauze ale deceselor la această categorie de vârstă sunt pneumonia (18%), complicaţii ale naşterilor înainte de termen (14%), diareea (11%), complicaţii la naştere (9%) şi malaria (7%). „Chemarea la acţiune pentru supravieţuirea copiilor: o promisiune reînnoită“ este o mişcare globală pentru accelerarea acţiunii privind supravieţuirea mamelor, a nou-născuţilor şi copiilor. (Dr. M. D.)

Săptămâna europeană pentru sănătate şi securitate în muncă

   Cu prilejul Săptămânii europene pentru sănătate şi securitate în muncă (22–26 octombrie a.c.), organizate de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) şi partenerii acesteia, au fost programate evenimente ce subliniază rolul aptitudinilor de conducere şi gestionare fermă, în combinaţie cu participarea activă a lucrărilor în garantarea securităţii, sănătăţii şi productivităţii locurilor de muncă de pe continent. În ţara noastră, manifestările, coordonate de Inspecţia Muncii la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale, au abordat teme precum: politici de prevenire a riscului în IMM-uri, sisteme online de evaluare a riscurilor la locul de muncă etc. Pentru a susţine campania Locuri de muncă sigure şi sănătoase – „Împreună pentru prevenirea riscurilor“, EU-OSHA a elaborat două ghiduri practice cu privire la aptitudinile de conducere şi de gestionare şi participarea lucrătorilor la sănătatea şi securitatea în muncă. (Dr. M. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe