Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 1 2012
Ştiri pe scurt

„Lumea“ din noi

   Secţiunea Gut Microbiota & Health a Societăţii de Neurogastroenterologie şi Motilitate (ESNM) a lansat Gut Microbiota World Watch, un centru internaţional de informare online, cu scopul de a creşte cunoaşterea şi înţelegerea microbiomului intestinal şi a importanţei sale pentru sănătate şi calitatea vieţii. Centrul va oferi interviuri cu experţi, filme şi comentarii ale publicaţiilor recente, asigurând totodată diseminarea descoperirilor celor mai importante entităţi de cercetare internaţionale. Zeci de trilioane de bacterii, incluzând peste o mie de specii diferite, cu 3,3 milioane de gene – de 150 de ori mai multe decât genomul uman – compun microbiomul intestinal al omului, având o greutate de 1,5–2 kg la adult. Acesta se dezvoltă după naştere, iar compoziţia şi diversitatea sa evoluează de-a lungul vieţii, influenţate de factori externi, precum condiţiile naşterii, dieta, mediul, utilizarea antibioticelor. Microbiomul intestinal joacă un rol major în funcţionarea şi sănătatea organismului – digestie, imunitate etc. (Dr. M. D.)

Renunţarea la fumat şi creşterea ponderală

   Renunţarea la fumat duce la o creştere în greutate mai mare decât s-ar fi crezut iniţial, reiese dintr-un studiu publicat în British Medical Journal şi comunicat în România de MediHelp International. Cauza: atunci când renunţă la acest obicei, fumătorii au tendinţa de a mânca mai mult. După cum arată rezultatele studiului, în primul an după ce renunţă la fumat, aproximativ 35–38% din fumători cresc în greutate cu mai puţin de 5 kg, iar 29–34% din ei adaugă 5–10 kg. Cercetătorii atrag însă atenţia că studiul a fost realizat pe un eşantion de fumători înrăiţi, iar pentru a explora în totalitate efectele secundare ale renunţării la fumat vor fi necesare analize suplimentare. Exerciţiile fizice regulate ar putea preveni creşterea în greutate a celor care renunţă la fumat sau se gândesc să facă acest pas, sugerează studiul. Mai mult, exerciţiile fizice completate cu o dietă sănătoasă pot conduce chiar şi la scăderea dorinţei de a fuma. (Dan Mihalache)

m-Health pentru bolile netransmisibile

   Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) şi OMS au lansat un nou parteneriat, numit Iniţiativa m-Health, pentru utilizarea tehnologiei mobile în scopul combaterii bolilor netransmisibile precum DZ, cancerul, bolile cardiovasculare şi afecţiunile cronice respiratorii. Prin aceasta va fi furnizată ghidare bazată pe dovezi şi operaţională pentru a încuraja partenerii din întreaga lume, în special guvernele, să implementeze intervenţiile m-Health în abordarea prevenţiei şi tratamentului bolilor netransmisibile şi al factorilor de risc ai acestora – consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, inactivitatea fizică şi consumul nesănătos de alcool. Iniţiativa va fi construită pe proiectele actuale, sistemele şi platformele de sănătate existente şi va implica parteneriate între guverne, organizaţii nonguvernamentale şi sectorul privat. Ea se va derula iniţial pe o perioadă de patru ani şi se va concentra pe prevenţia, tratamentul şi întărirea controlului bolilor netransmisibile. La nivel global, partenerii vor împărtăşi cunoştinţele şi expertiza tehnică pentru a ajuta dezvoltarea procedurilor standard operative pentru fiecare intervenţie m-Health. La nivel naţional, guvernele vor conlucra cu Iniţiativa, pentru accelerarea dezvoltării proiectelor operaţionale. (Dr. D. M.)

Conflict şi sănătate

   OMS a condamnat cu tărie atacurile asupra instituţiilor sanitare în Republica Arabă Siriană şi a exprimat îngrijorare privind implicaţiile acestora asupra personalului medical, pacienţilor şi infrastructurii sanitare. Aproape două treimi din spitalele publice au fost afectate iar 29% din acestea sunt închise. Defectarea ambulanţelor (271 din 520) împiedică transportul în siguranţă al pacienţilor. OMS subliniază obligaţia tuturor părţilor în conflict de a proteja civilii, instituţiile sanitare şi profesioniştii din sănătate, pe întreaga durată a conflictului, şi cheamă la stoparea violenţei, pentru a asigura accesul sigur al pacienţilor la îngrijiri medicale, protecţia personalului sanitar şi aprovizionarea cu medicamente, vaccinuri şi echipament medical. (Dr. M. D.)

Evaluarea online a riscurilor la locul de muncă

   Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) oferă întreprinderilor mici şi microîntre­prinderilor europene un software gratuit – OiRA – prin care să poată realiza evaluări online ale riscurilor la locul de muncă. „Evaluarea riscurilor reprezintă piatra de temelie în ceea ce priveşte gestionarea sănătăţii şi securităţii“, relata, în mesajul său, Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, în cadrul conferinţei „Împreună pentru viitorul securităţii şi sănătăţii în muncă în Europa“, recent desfăşurată la Nicosia. Unul dintre primele instrumente OiRA a fost realizat chiar în Cipru: un instrument specific saloanelor de coafură, care se confruntă cu o incidenţă ridicată a bolilor profesionale de piele şi a afecţiunilor aparatului locomotor. Alte instrumente sunt în curs de lansare în Cipru, în Franţa şi la nivelul UE. O serie de alte ţări europene care au semnat memorandumuri de înţelegere în vederea dezvoltării OiRA sunt în curs de elaborare a unor noi instrumente sau participă la proiecte-pilot. Printre acestea se numără Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Grecia, Belgia, Letonia, Lituania şi Slovenia. (D. D. Mihalache)

Contracepţie fără contraceptive

Două dispozitive cu ajutorul cărora se pot stabili zilele fertile ale femeii, precum şi un test pentru depistarea rapidă a infecţiei cu Chlamydia, toate din gama Cyclotest, au fost lansate de curând şi pe piaţa românească. Testul de depistare rapidă a C. trachomatis este recomandat mai ales anterior unei sarcini plani­fi­­cate, întrucât aproximativ 50% din mamele infectate transmit  infecţia nou-născutului. Dispozitivele Cyclotest „2 plus“ şi „baby“ – minicomputere folosite pentru stabilirea zilelor fertile – se adresează femeilor care doresc contracepţie pe cale natu­rală şi celor care vor să îşi planifice  sarcina cu rezultate foarte rapide. (D. D. M.)

Uşi deschise

   Compania farmaceutică GSK susţine transparenţa şi comunicarea în combaterea tuberculozei, prin acţiuni precum publicarea rezultatelor analizei bibliotecii farma­ceu­tice proprii, ce conţine compuşi care pot inhiba Mycobac­terium tuberculosis, cu rezultate promiţătoare pentru descoperirea de noi medicamente antituberculoase. O altă iniţiativă pentru încurajarea împărtăşirii cunoştinţelor şi a informaţiilor în comunitatea ştiinţifică este alocarea a şase milioane de euro Laboratorului Deschis Tres Cantos (Spania), ce permite accesul cercetărilor independenţi la facilităţile şi resursele companiei, pentru cercetările în cadrul proiectelor de sănătate din ţările în curs de dezvoltare (TB, malarie, leishmanioză, boala Chagas, boala somnului). De asemenea, informaţii detaliate provenite din studiile clinice desfăşurate de companie vor fi disponibile cercetătorilor. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe