Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 31 2012
Ştiri pe scurt

Medicina militară – 150

   Anul acesta, la 21 august, se împlineşte un veac şi jumătate de la promulgarea decretului domnitorului Alexandru Ioan Cuza de înfiinţare a Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român, în cadrul „Ministerului Treburilor Dinlăuntru“, actualul Minister al Administraţiei şi Internelor, condus la acea vreme de dr. Nicolae Kretzulescu. La 21 august este marcată Ziua medicinii militare în ţara noastră. Elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor“ şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată“, precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei“ au creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război. (Dr. M. D.)

APMGR contra taxei clawback

   Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) afirmă că varianta de modificare a taxei de clawback – aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice – ignoră propunerile APMGR şi conţine măsuri care continuă să penalizeze producătorii de medicamente generice pentru deficienţele legislative şi îi obligă să plătească pentru veniturile întregului lanţ de distribuţie.
   În comunicatul de presă al APMGR, sosit la redacţie, se arată că mărirea nesustenabilă a consumului de medicamente este datorată cheltuielilor cu tratamente scumpe, ca urmare a stabilirii listei de medicamente, compensate în 2008 şi eliminării plafoanelor la farmacie.
   Companiile membre APMGR continuă să susţină următoarele principii pentru o taxă clawback sustenabilă de către industrie: o nouă formă a taxei clawback, începând cu 1 ianuarie 2013, care să excludă din calcul medicamentele cu preţul de producător sub 30 lei. Astfel, este asigurat accesul populaţiei la medicamente de bază; în acelaşi timp s-ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producătorilor de medicamente generice, principalii furnizori de medicamente cu preţ accesibil; baza de calcul a taxei să fie preţul de vânzare al producătorului, nu preţul de raft; consumul real din anul anterior să fie suma de referinţă folosită la calcularea taxei; termenele de plată corelate cu termenele de decontare (în prezent 300 de zile în farmacii). (Dr. D. M.)

Controlul epilepsiei prin TES

   Activitatea cerebrală aberantă poate fi, în principiu, tratată prin stimulare electrică. Un implant cranian ce poate detecta crizele epileptice şi livra impulsuri electrice terapeutice poate reduce durata acestor evenimente. Dispozitivul a fost testat pe nouă şobolani cu epilepsie „petit mal“, după cum aflăm din studiul publicat recent în Science (Berényi, Belluscio M, Mao D, Buzsáki G. Closed-loop control of epilepsy by transcranial electrical stimulation. Science. 2012 Aug 10;337:735-7). Autorii au utilizat stimularea electrică transcraniană (TES), tehnică ce s-a dovedit eficientă în modularea activităţii majorităţii neuronilor excitaţi anormal în timpul crizelor epileptice la şobolani. TES declanşată de crizele epileptice poate reduce semnificativ episoadele „vârf-undă“ la un model de rozătoare pentru epilepsia generalizată. TES în circuit închis poate fi un instrument clinic eficient pentru reducerea pattern-urilor cerebrale patologice la pacienţii cu epilepsie rezistentă la tratamentul medicamentos. Modul de funcţionare „la cerere“ va elimina şi efectele secundare nedorite pe care le produc dispozitivele de stimulare continuă (precum cele de stimulare cerebrală profundă, utilizate în tratamentul bolii Parkinson). (Dr. M. D.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe