Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 27 2012
Ştiri pe scurt

Revizuirea taxei clawback

   Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) critică, într-un comunicat, faptul că, în pofida demersurilor făcute la toate instituţiile abilitate, taxa clawback în trimestrul 2 al acestui an a rămas la acelaşi nivel cu cea din trim. 1, afirmând că sumele de plată sunt cu 60% mai mari decât ar fi normal. APMGR cere prim-ministrului şi ministrului de finanţe să introducă în proiectul noii taxe clawback propunerile făcute de industrie şi să rezolve această problemă începând cu trimestrul 3 a.c. (Dr. M. D.)

Coplata e prea mare!

   Într-un comunicat de presă primit la redacţie, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România se pronunţă împotriva proiectului de Hotărâre de Guvern privind coplata, afirmând că valoarea coplăţii (procentul din costul serviciului) este mare faţă de „ceea ce se consideră a fi adecvat pentru păstrarea principiului social-democrat al solidarităţii la accesul unei consultaţii la un cabinet de MF sau de specialitate“. În plus, compararea procentelor de plată între ambulatoriu şi spital conduce la ideea că se doreşte sprijinirea spitalelor faţă de sistemul ambulatoriu, se mai arată în comunicat. În final, se cere ca orice modificare majoră în sistemul de sănătate să fie precedată de proiecte-pilot. (Dr. M. D.)

Bani puţini pentru medicamente

   Într-un comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), se arată că România este pe unul din ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte compensarea medicamentelor, precum şi procentul din PIB alocat sănătăţii. Media europeană a proporţiei din preţul medicamentelor plătite de pacienţi este 20%, pe când în ţara noastră este de 40%; în ceea ce priveşte procentul din PIB pentru sănătate, la noi este 3,84%, iar media pe continent – 9%. (Dr. M. D.)

Dispozitive online

170 de ani împliniţi de compania germană B. Braun şi 15 ţări de pe mapamond care îi folosesc dispozitivele şi pro­dusele medicale o fac să aspire la locuri de top. Mai mult, doreşte să devină lider în sistemul de servicii me­dicale din România. Joi, 2 august a.c., compania a lansat un site, de unde atât pacienţii, cât şi cadrele medicale pot achiziţiona branule, truse de perfuzie, catetere ve­noase centrale, dezinfectanţi de mâini şi alte suprafeţe, produse de nutriţie etc. De asemenea, reprezentanţii companiei au anunţat că îşi vor oferi cunoştinţele şi expert­iza pentru informarea şi instruirea personalului din do­meniul sănătăţii. La 7 august, a avut loc primul curs, adre­sat asistentelor medicale, organizat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti. (Constanţa Marinescu)

Dermatita de contact

   În cadrul conferinţei „Managementul escarelor“, programată la 25 septembrie a.c., în Capitală, dr. Călin Boeru va discuta despre „Escarele nou-născutului, dermatita de scutec“. Această afecţiune iritantă de la nivelul zonei de contact dintre scutec şi regiunea fesieră este rezultatul acţiunii combinate a umidităţii, căldurii, contactului cu urina şi materiile fecale, frecării, infecţiilor secundare. Necesită prezentarea la medic în cazul apariţiei flictenelor, a febrei sau a unei erupţii care se extinde. (Dr. M. D.)

Informaţii generice

   Date corecte şi amănunţite despre medicamentele fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale produse de Labormed sunt disponibile atât pentru specialiştii din sănătate, cât şi pentru publicul larg, pe platforma de comunicare online bilingvă (română/engleză), recent lansată – www.labormed.eu. Aceasta mai conţine şi secţiuni de noutăţi şi reglementări în domeniul sănătăţii. (Dr. M. D) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe