Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 20 2012
Ştiri pe scurt

Studiu de referinţă în diabetologie

    Recent, la Bucureşti, au fost anunţate rezultatele studiului ORIGIN (Outcome Reduction with an Initial Glargine Intervention), susţinut de grupul Sanofi şi desfăşurat la nivel mondial, în cadrul căruia insulina glargin a fost utilizată timp de şase ani în schema de tratament a peste 12.500 de pacienţi – ceea ce-l face unul din cele mai îndelungate şi ample studii din diabetologie. Datele obţinute au arătat că acest medicament permite atingerea controlului glicemic pe termen lung, nu prezintă risc cardiovascular sau risc de cancer de orice tip şi întârzie cu 28% evoluţia afecţiunii de la starea de prediabet la diabetul zaharat de tip 2. În acest moment însă, insulina glargin nu este aprobată pentru utilizare decât pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, nu şi la cei cu prediabet. Evenimentele hipoglicemice au fost rare, iar tratamentul s-a însoţit de o uşoară creştere în greutate a pacienţilor. Dintre cele 40 de ţări participante la studiu, România, care l-a avut ca investigator principal pe dl prof. dr. Nicolae Hâncu, s-a aflat pe primul loc în Europa şi pe al treilea în lume ca număr de pacienţi înrolaţi – 846. Pe plan mondial, se estimează că, la ora actuală, circa 346 de milioane de oameni au diabet – şi 280 de milioane prediabet – iar numărul lor ar putea ajunge la 552 de milioane, respectiv 400 de milioane în 2030; anual, aproximativ o treime din persoanele cu prediabet evoluează către diabetul de tip 2. (Dr. M. C)

Viaţa sexuală şi sănătatea

     Viaţa sexuală satisfăcătoare este foarte importantă în contextul stării de sănătate, afirmă 70% din românii (77% din bărbaţi şi 66% din femei) din mediul urban – chestionaţi în cadrul unui studiu realizat de Isra Center. Eşantionul a cuprins 1.044 de respondenţi (din care 546 de femei), reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (praşe cu peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 65 de ani. Datele au fost culese prin interviu, faţă în faţă, la domiciliul respondentului. Persoanele cu vârsta între 20 şi 39 de ani, cele cu educaţie superioară şi cele necăsătorite acordă o importanţă mai mare vieţii sexuale ca factor al vieţii sănătoase. 44% din repondenţi consideră că două-trei acte sexuale pe săptămână reprezintă frecvenţa optimă a activităţii sexuale. Cei cu vârsta 20–39 de ani consideră că patru contacte săptămânal reflectă o viaţă sexuală satisfăcătoare, frecvenţa scăzând cu vârsta (medie 1,6 ori/săptămână la cei cu vârsta 50–65 de ani). Pentru persoanele necăsătorite, frecvenţa optimă este patru contacte pe săptămână, în timp ce, pentru cele căsătorite, numărul se reduce la jumătate. 17% din repondenţi nu ştiu sau nu vor să facă estimări în acest sens. În ceea ce priveşte contracepţia, 44% din femeile chestionate utilizează cel puţin o metodă contraceptivă (proporţia e mai crescută la femeile până în 40 de ani şi la cele cu educaţie superioară). Motivele invocate de femeile active sexual, dar care nu folosesc contracepţia sunt contraindicaţiile legate de alte afecţiuni (24%), refuzul partenerului (23%), efectele secundare (19%), scăderea plăcerii sexuale (15%), dorinţa de a rămâne însărcinate (15%) etc. Metodele contraceptive utilizate sunt: prezervativul – 47%, pilulele contraceptive – 32%,  actul sexual întrerupt – 32%, metoda calendarului – 19%, steriletul – 6%, contracepţia de urgenţă – 5%, prezervativul feminin – 3%. (Dr. M. D.)

Concepţii despre contracepţie

     În cadrul celui de-al 12-lea Congres European al Societăţii Contracepţiei şi a Sănătăţii Reproducerii, ce a avut loc recent la Atena, compania MSD a prezentat rezultatele unui studiu internaţional (desfăşurat în nouă ţări) privind contracepţia, realizat pe 4.199 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Acesta a relevat că foarte multe femei nu sunt informate corect cu privire la folosirea metodelor contraceptive. În privinţa ideilor preconcepute, 28% din intervievate cred că metodele contraceptive reversibile de lungă durată sunt permanente, iar 31% sunt de părere că pilulele contraceptive au cea mai mare rată de eficacitate. Una din cinci femei nu crede că poate rămâne însărcinată dacă uită să ia o pilulă contraceptivă. Mai multe şi-ar schimba metoda contraceptivă, dar puţine au discutat cu medicul specialist despre aceasta. Pilula contraceptivă este metoda cel mai des folosită (44% din participante la studiu); mai puţin de 10% utilizează metode contraceptive cu acţiune îndelungată (injecţii sau implanturi hormonale, dispozitive sau sisteme intrauterine). Două treimi din femeile intervievate au discutat cu medicul specialist referitor la pilulele contraceptive, dar puţine despre alte metode: plasturele hormonal – 18%, inelul vaginal – 16%, implantul hormonal – 13%, injecţiile hormonale – 13%. 30% din cele care folosesc contracepţia (96% – pilula contraceptivă) ar schimba modul de administrare regulat. Din rândul femeilor care nu plănuiesc să rămână însărcinate în viitorul apropiat (68%), aproape jumătate preferă să se concentreze pe alte obiective înainte de a avea copii. (Dr. M. D.)

„Pelicanii sanitari“ din Delta Dunării

     La 20 iunie a.c., a debutat proiectul „Pelicanii sanitari“ – parte din programul „Sănătatea copiilor din Delta Dunării“ – pentru screening şi educaţie sanitară adresat comunităţilor izolate din Delta Dunării, realizat de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“, cu sprijinul companiei GSK România. În cadrul proiectului, peste 100 de copii şi 14 adulţi din comuna C. A. Rosetti au beneficiat de lecţii de acordare a primului ajutor, susţinute de specialişti SMURD. De asemenea, şcolile din localităţile C.A. Rosetti, Letea şi Periprava au fost dotate cu truse de prim ajutor, materiale didactice şi cărţi pentru activităţile de educaţie pentru sănătate, în urma donaţiei de 15.000 de euro, făcute de compania amintită. Proiectul „Pelicanii sanitari“ îşi propune să răspundă unora dintre problemele stringente menţionate în Delta Warning Report 2012 – Raportul de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării – realizat în noiembrie 2011 de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“, respectiv lipsa resurselor pentru activităţile de educaţie pentru sănătate şi accesul dificil la cabinetele medicale şi la serviciile medicale de urgenţă. Astfel, până la începutul anului şcolar, încă 11 şcoli din comunele Ceatalchioi, Crişan, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Mahmudia şi Sfântu Gheorghe vor fi dotate cu truse de prim ajutor, mulaje şi planşe didactice, cărţi de specialitate şi atlase utile în activităţile de educaţie pentru sănătate. (Dr. M. D.)

Împreună pentru prevenirea riscurilor

     Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a anunţat „primul val“ de 57 de parteneri oficiali ai Campaniei europene pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2012–2013, „Împreună pentru prevenirea riscurilor“, printre care se numără un număr mare de organizaţii, inclusiv parteneri sociali, interprofesionali şi sectoriali, companii multinaţionale şi non-profit, organizaţii paneuropene ce reprezintă sectoare diferite. Campania încurajează manageri, lucrători, reprezentanţi şi alte părţi interesate să lucreze împreună pentru gestionarea riscurilor la locul de muncă. Partenerii, din care 43 au colaborat cu succes cu EU-OSHA în campaniile anterioare pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase, se angajează să promoveze campania prin intermediul propriilor reţele, canale de comunicaţii şi reuniuni. În schimb, acestora li se oferă multe oportunităţi de construire a unor relaţii şi parteneriate cu alte companii şi asociaţii angajate în temele securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi prilejul de a face schimb de bune practici şi de a utiliza campania pentru a-şi promova propriile activităţi. BSTI (Behavioral Science Technology International) va organiza conferinţa intitulată „Securitatea în acţiune în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa“, iar EULAR (European League against Rheumatism) – o conferinţă referitoare la prevenirea bolilor cronice, la 16 octombrie, la Parlamentul European, o secţiune fiind dedicată „prevenirii şi muncii“. (Dr. M. D.)

Costurile colaterale ale gripei

     Deşi mai multe studii au cercetat costurile medicale directe ale afecţiunilor cauzate de gripă la copiii mici, puţine se ştiu despre costurile din buzunarul propriu şi despre cele indirecte (precum timpul de lucru pierdut) ale persoanelor care îi îngrijesc pe aceştia. Un studiu realizat de Ismael R. Ortega-Sanchez şi colab. de la CDC – Atlanta, publicat în revista Vaccine în iunie (şi preluat de Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino), şi-a propus să determine aceste costuri. A fost evaluat un grup reprezentativ de copii cu vârste sub cinci ani cu gripă confirmată de labo­rator în timpul sezonului 2003–2004, datele fiind colec­tate din fişele medicale, baze de date contabile şi interviuri cu persoanele care au îngrijit copiii. Au fost astfel obţinute date despre 67 de pacienţi inter­naţi, 121 de pacienţi veniţi la urgenţe şi 92 trataţi în ambulatoriu. Persoanele care i-au îngrijit au pierdut, în medie, 73 de oră de muncă (cu un cost estimat de 1.456 de dolari), respectiv 19 (383 de dolari) şi 11 (222 de dolari) ore pentru cele trei categorii. Cheltuielile medii din buzunarul propriu (ex.: pentru medicamente sau pentru deplasare) au fost de 178, 125 şi, respectiv, 52 de dolari, iar cele medicale s-au ridicat la aproape 4.000 de dolari pentru pacienţii internaţi şi 730 de dolari pentru cei care s-au prezentat la urgenţe. Costurile din propriul buzunar şi cele indirecte ale gripei confirmate de laborator şi îngrijite medical sunt, aşadar, substanţiale, susţinând – şi din acest punct de vedere – beneficiile vaccinării. (Dr. M. C.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe