Newsflash
Știri

ȘTIRI PE SCURT

ȘTIRI PE SCURT
Deliciile cu azot lichid ar trebui evitate

    FDA (US Food and Drug Administration) avertizează că vaporii din alimentație au potențial nociv pentru sănătate. Astfel, ar trebui evitat orice aliment sau băutură cu azot lichid adăugat. Comercializate sub nume misterioase și atractive precum „dragon breath” (respirația dragonului) sau „heaven breath” (respirație angelică), aceste produse pot cauza leziuni severe ireversibile la nivel cutanat sau la nivelul organelor interne, dacă sunt manipulate necorespunzător. Azotul lichid produce vapori la temperaturi extrem de scăzute. Inhalarea acestora poate induce dispnee persoanelor sănătoase, iar în cazul astmaticilor poate avea consecințe nefaste. Produsele care conțin azot lichid sunt disponibile în marile centre comerciale, cafenele sau restaurante. În cazul copiilor, alimentele sau băuturile cu azot lichid ar trebui interzise, întrucât le pot pune viața în pericol. (A. S.)

Posibilă colaborare medicală româno-austriacă

    Ministrul sănătății, Sorina Pintea, i-a propus omologului său austriac, Beate Hartinger-Klein, încheierea unui memorandum de colaborare pe termen lung. Invitația a fost lansată în cadrul unei discuții purtate săptămâna aceasta la Viena, unde oficialul român participă la reuniunea informală a miniștrilor sănătății din statele membre UE. Sorina Pintea a explicat că propunerea a fost făcută ca urmare a faptului că mulți pacienți români accesează serviciile medicale din Austria. „La nivelul celor două țări am avut decontări în acest sens, dar, din păcate, acestea s-au datorat unor relații personale”, a adăugat ministrul sănătății. Alte subiecte abordate au fost preluarea președinției Consiliului Europei de către România, coordonarea și preluarea dosarelor tematice din timpul președinției austriece, dar și prioritățile României, după preluarea acestui portofoliu, în anul 2019. (C. G.)

Chimioterapia neo-adjuvantă, în cancerul de vezică urinară

    În cazul pacienților cu cancer de vezică urinară, chimioterapia neo-adjuvantă (preoperatorie) îmbunătățește supraviețuirea, comparativ cu tratamentul chirurgical simplu. Totuși, există controverse cu privire la alegerea schemei de chimioterapie cu eficiență maximă. Deși asocierea gemcitabinei cu cisplatinul a devenit un regim standard în acest caz, o nouă schemă de tip ddMVAC (metotrexat, vinblastină, doxorubicină, cisplatin) este utilizată din ce în ce mai frecvent. Un studiu recent publicat în revista JAMA Oncology a demonstrat că schema de tip ddMVAC, deși mai rar folosită, este asociată cu rate de răspuns semnificativ mai bune la pacienții care necesită cistectomie radicală pentru cancerul de vezică urinară invaziv. (A. S.)

Toate femeile gravide ar trebui testate pentru sifilis

    Ultima recomandare a USPSTF (US Preventive Services Task Force) apărută în revista JAMA specifică importanța screeningului precoce pentru sifilis în cazul tuturor femeilor gravide și nu doar în cazul celor cu risc crescut de dobândire a infecției (încarcerare, consum de droguri, comportament sexual deviant). Sifilisul, infecție cu transmitere sexuală, poate fi transferat și fetusului (sifilis congenital) în perioada intrauterină sau în timpul nașterii. Consecințele infecției sifilitice congenitale sunt severe, incluzând: nașterea prematură, decesul neonatal sau alte patologii grave, după cum precizează unul dintre autori, dr. Susan J. Curry. Potrivit noilor recomandări, screeningul pentru sifilis ar trebui să fie efectuat în doi pași, respectiv: un test nontreponemic inițial – testul VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) sau RPR (Rapid Plasma Reagin), urmat de un test treponemic pentru confirmare – FTA-ABS (testul fluorescent de absorbție de anticorpi treponema) și MHA-TP (proba de microhemaglutinare pentru Treponema pallidum). (A. S.)

Risc crescut de diabet în cazul afro-americanilor sau asiaticilor

    Un studiu publicat în revista AHA remarcă asocierea independentă între nivelurile crescute de aldosteron și diabetul zaharat de tip 2, în special în cazul anumitor grupuri etnice. Potrivit cercetării, afro-americanii sau asiaticii prezintă un risc de zece ori mai mare de a dezvolta diabet. Aldosteronul, hormon sintetizat de suprarenale, este cunoscut pentru legătura sa cu hipertensiunea arterială, recent fiind asociat și cu secreția defectuoasă de insulină. Lotul de studiu a fost alcătuit din persoane cu vârsta cuprinsă între 45–85 de ani, 44% caucazieni, 13% asiatici, 19% afro-americani și 24% hispanici. Pe parcursul a zece ani, au fost evidențiate 116 cazuri de diabet zaharat de tip 2 definit prin nivelul glicemiei a jeun ≥126 mg/dL sau necesitatea utilizării antidiabeticelor orale. O creștere de 100% a nivelului de aldosteron a fost asociată cu o creștere a glicemiei a jeun de 2,6 mg/dL. Având implicații clinice importante în țintirea aldosteronului pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, continuarea cercetărilor în acest domeniu este esențială pentru înțelegerea mai bună a mecanismelor implicate, sunt de părere autorii studiului. (A. S.)

Spitalul Regional Craiova „se va construi”

    Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări că Spitalul Regional Craiova se va construi. Anunțul a fost făcut în cadrul unei mese rotunde organizate, în data de 5 septembrie, la sediul Consiliului Județean Craiova, de responsabilii instituției, împreună cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții (BEI). Cererea de finanțare va fi depusă până la sfârșitul acestui an, odată cu cererile pentru finanțarea proiectelor de construcție a spitalelor regionale din Cluj-Napoca și Iași. Potrivit ministrului, instituția sanitară va cuprinde toate specialitățile medicale, va avea peste 800 de paturi și un concept modern, care va oferi pacienților o mai bună mobilitate de la o specialitate medicală la alta, în funcție de necesități. De altfel, în cadrul reuniunii de la Craiova, expertul BEI, Martin Schriever, a prezentat evaluarea nevoilor și cererilor de servicii în regiunea de sud-vest a României, pe care Spitalul Regional Craiova trebuie să le acopere. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, suma primită pentru finanțarea celor trei proiecte se ridică la 150 de milioane de euro, iar diferența va fi suportată de la bugetul de stat. De asemenea, pentru realizarea infrastructurii necesare celor trei spitale regionale,
autoritățile locale vor accesa și fonduri europene. (C. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe