Newsflash
Știri

ȘTIRI PE SCURT

de Cristina GHIOCA - aug. 31 2018
ȘTIRI PE SCURT

Rectificarea bugetară și serviciile medicale

    Reducerile de fonduri cuprinse în proiectul pentru rectificarea bugetului de stat vor cauza „o amputare a serviciilor medicale și a accesului la medicamente”, atrage atenția Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), într-o scrisoare deschisă transmisă autorităților. Potrivit APCR, „subfinanțarea sistemului de sănătate va continua să facă victime, întrucât moartea ajunge astăzi mai repede la pacienții pierduți în jungla din centrul sistemului de sănătate decât sosesc banii în spitale și medicamentele în farmaciile acestora”. Reprezentanții asociației remarcă, de asemenea, alocarea doar a 4,9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate – în scădere de la 5,7% în 2010 și mult sub media Uniunii Europene (UE), de 9,9%.
    Totodată, APCR subliniază faptul că România se situează pe ultimele locuri la majoritatea indicatorilor de sănătate europeni. Ea amintește că UE a semnalat o serie de tendințe nefavorabile în țara noastră, între care creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare.
    Mai mult de atât, APCR precizează că lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente determină autoritățile din domeniu „să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente”.

Donare de sânge în București

    La sfârșitul acestei săptămâni, Asociația React va derula cea de-a șaptea ediție a campaniei „Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București. Doritorii se pot prezenta, în perioada 31 august-2 septembrie, între orele 9,00 și 13,00, la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, cu cartea de identitate și micul dejun consumat. De asemenea, este foarte important să nu fumeze timp de o oră înainte și după donare. Pentru a putea fi eligibili, donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, iar greutatea între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații). Totodată, ei trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele trei luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii. Mai este necesar ca femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie să treacă minimum cinci zile de la ultima zi a menstruației).

Pacienții cu HIV riscă să rămână fără tratament

    Guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru suplimentarea fondurilor pentru tratamentul pacienților români cu HIV, atrage atenția Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) într-un comunicat de presă. Dacă până la sfârșitul lunii august nu pleacă file de buget către județe, jumătate din acestea vor rămâne fără tratament, atrage atenția UNOPA. Mai mult, dacă suplimentarea bugetelor va avea loc după 10 septembrie, aproape toți cei peste 12.000 de pacienți aflați în tratament vor fi afectați.
    Reprezentanții asociației subliniază că întreruperea tratamentului pentru pacientul cu HIV conduce la eșec terapeutic cu schema actuală de tratament, ceea ce pune grav în pericol viața pacienților. Totodată, crește riscul apariției unor noi cazuri de infecție. UNOPA susține că situația actuală este generată de faptul că, la începutul anului, au fost alocate fonduri insuficiente pentru Programul Național de Tratament al Infecției HIV, derulat de Ministerul Sănătății. Potrivit comunicatului de presă, deși se știa că suma necesară derulării programului pentru tot anul este mult mai mare, s-au alocat fonduri doar până în luna august. Întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente, explică UNOPA.

Abordări integrate la Congresul AECR

    În perioada 5–8 septembrie, în Capitală are loc cea de-a 13-a ediție a Congresului anual al Asociației de Endocrinologie Clinică din România (AECR). Manifestația științifică va avea loc la București, iar între temele abordate se numără multidisciplinaritatea, noutăți în ghidurile de practică medicală endocrină sau comentarea unor cazuri clinice. Obiectivele congresului AECR sunt: discutarea modului în care optimizarea terapiei medicamentoase și intervenționale poate conduce la ameliorarea simptomelor și prognosticului pacienților cu afecțiuni endocrine, dar și necesitatea unei abordări integrate, multidisciplinare, a managementului în endocrinologie. Congresul reunește peste 200 de participanți, medici endocrinologi, studenți la medicină, rezidenți, dar și personal din alte specialități conexe endocrinologiei.

Sancțiuni pentru farmacii

    Farmaciile care eliberează medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății (MS) sau care practică prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de minister vor fi sancționate, ca urmare a unei Ordonanțe de Guvern aprobate la 24 august. Potrivit unui comunicat de presă emis de MS, sunt prevăzute sancțiuni și pentru unitățile farmaceutice care nu dețin autorizație de funcționare emisă de MS în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea și eliberarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală. Mai mult decât atât, potrivit Ordonanței, inspecția de autorizare a unităților farmaceutice va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică. În același timp, pentru o supraveghere riguroasă, inspecția de supraveghere a activității farmaciilor va fi exercitată de personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor.

Schemă nouă de tratament pentru hepatită

    De la 1 septembrie, bolnavii de hepatită cronică virală C vor avea acces la trei scheme de tratament fără interferon, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, una dintre scheme este complet nouă, iar cele trei variante vor fi disponibile cu o lună mai devreme decât termenul stabilit inițial. Recent, CNAS a anunțat că a finalizat și a încheiat noi contracte cost–volum–rezultat, cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală. Potrivit CNAS, de aceste produse vor beneficia 13.000 de pacienți, din care peste 2.000 sunt cu fibroză F1, F2, F3 și F4 (ciroză compensată).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe