Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - aug. 11 2017
Știri pe scurt

EMA se pregătește de Brexit

 

     Agenția europeană a medicamentului (EMA) își va schimba sediul odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Procesul este însă unul complex și presupune stabilirea unui plan al activităților și obligațiilor EMA, care au fost repartizate pe trei niveluri de prioritate.
     Activitățile cu prioritate minimă sunt deja în desfășurare, din luna mai a anului 2017. Printre acestea se numără formarea unui grup de 43 de angajați responsabili de întregul proces ce ține de mutarea agenției, până la sfârșitul anului. Constituirea grupului a necesitat suspendarea temporară a altor activități, precum dezvoltarea unui site cu informații despre medicamentele comercializate pe teritoriul Uniunii Europene, crearea unei platforme care să permită depunerea electronică a documentelor pentru autorizarea medicamentelor, creșterea transparenței activităților EMA, sau participarea la programul de evaluare a autorităților de reglementare a medicamentelor.
     Activitățile cu prioritate medie constau în continuarea publicării studiilor clinice care să permită folosirea pe scară largă a diverselor medicamente și dezvoltarea politicilor pentru controlul rezistenței bacteriene. Monitorizarea siguranței și eficacității medicamentelor și menținerea infrastructurii sistemului european de reglementare a medicamentelor sunt activități cu prioritate maximă și includ păstrarea controalelor regulate și a funcționalității aplicațiilor IT. Pentru a prelua găzduirea EMA, Bucureștiul și-a depus candidatura, alături de alte orașe europene, printre care: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bratislava, Copenhaga, Helsinki, Stockholm sau Zagreb. (O. R.)

 

Diplomația și bolile sănătății românești

 

     În cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării lucrărilor la noua secție de hematologie a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, ministrul sănătății a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe mai multe teme de actualitate. S-a vorbit, astfel, despre noua Lege a sănătății în contextul debirocratizării și simplificării unor proceduri, dar și despre programul de transplant medular și alte programe de transplant. Ministrul sănătății a declarat că acestea funcționează și că în prezent nu există niciun program național de transplant care să fie pornit și apoi blocat.
     Cele mai multe întrebări au vizat situația vaccinărilor antirujeolă. Conform declarațiilor ministrului, noua Lege a sănătății va include prevederi pentru situațiile în care părinții vor să refuze vaccinarea copiilor. S-a vorbit și despre producerea vaccinului antirujeolic la Institutul Cantacuzino, un grafic de lucru urmând a fi prezentat după numirea oficială a noului manager. „Am găsit un profesor de la UMF din București, care a acceptat să preia această grea sarcină de a conduce Institutul Cantacuzino. Avem o analiză făcută, vom face și o analiză de caz, pentru că intenționăm să separăm componentele de cercetare de cele de laborator, respectiv de producție, în așa fel încât să relansăm producția institutului”, a spus Florian Bodog.
     Din păcate, conferința de presă s-a încheiat abrupt atunci când întrebările jurnaliștilor au atins subiecte incomode, precum relația dintre recentele demiteri din sistemul de sănătate și rezolvarea problemei vaccinării antirujeolice. (D. Ș.)

 

Alăptarea ca investiție în viitor

 

     Nicio țară din lume nu îndeplinește standardele propuse în ceea ce privește alăptarea, arată cel mai nou raport publicat de UNICEF și Organizația mondială a sănătății (OMS) în Săptămâna internațională pentru promovarea alăptatului, celebrată în fiecare an la începutul lunii august. La nivel global, doar 40% din copiii sub șase luni sunt alăptați exclusiv natural, conform raportului de evaluare a practicilor de alăptare în 194 de țări. Doar 23 dintre țările analizate au înregistrat rate mai mari de 60% în ceea ce privește alăptatul exclusiv natural.
     Îmbunătățirea pe plan global a practicilor de alăptare ar putea salva viața a 520.000 de copii, generând în același timp creșteri economice de 300 de miliarde de dolari în decursul unei decade, prin creșterea productivității și reducerea costurilor din domeniul serviciilor sanitare, arată raportul. Această țintă ar putea fi atinsă cu o investiție suplimentară anuală de doar 4,7 dolari per nou-născut, bani direcționați spre campanii de promovare, educare și încurajare a alăptatului.
     Alăptarea naturală oferă beneficii importante atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului: „Alăptarea naturală funcționează ca un prim vaccin pentru copil”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Una din cele mai inteligente și eficiente investiții pe care o țară o poate face în domeniul sănătății este să promoveze și să încurajeze alăptatul”, susține și directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake. (M. G.)

 

Noi mediciniști la Cluj-Napoca

 

            Peste 1.900 de candidați s-au înscris la concursul pentru ocuparea unuia din cele 600 de locuri la buget și 328 cu taxă, oferite de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru anul universitar 2017–2018. Dintre aceștia, 1.889 s-au prezentat la concurs. Pentru medicină generală au candidat 867 de absolvenți de liceu, din care admiși au fost 290 pe locurile bugetate, cărora li s-au adăugat 13 olimpici naționali, admiterea acestora la universitate fiind posibilă, conform normelor Ministerului Educației și Cercetării, fără examen de admitere. Cea mai mare medie admisă a fost 9,67, iar cea mai mică 7,81. Pe locurile cu taxă au fost admiși 70 de candidați cu medii între 8,89 și 7,60. Pentru medicină dentară s-au înscris 226 de concurenți, din care au fost admiși 80 pe locurile de la buget și 17 pe cele cu taxă. Asistență medicală generală: înscriși 208, admiși la buget 39 și cu taxă 60. Farmacie: înscriși 150, admiși la buget 93 și cu taxă 40. S-a mai ținut concurs de admitere pentru balneofiziokinetoterapie și recuperare, radiologie și imagistică, tehnică dentară, nutriție și dietetică. Cinci locuri bugetate au fost alocate cetățenilor de etnie romă pentru specializările asistență medicală generală, balneofiziokinetoterapie și recuperare, medicină dentară, tehnică dentară și farmacie. (D. Ș.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe