Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - dec. 15 2016
Știri pe scurt

Bani pentru noile spitale

 

     Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat luni, 5 decembrie, un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Construirea acestor spitale este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul operațional regional pentru perioada 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale. Vazil Hudák, vicepreședintele BEI, a declarat că experții BEI vor consilia România asupra modului în care serviciile medicale pot fi îmbunătățite în țară. România va beneficia de asistență prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiții (EIAH – European Investment Advisory Hub), parte a Planului de investiții pentru Europa lansat în 2014. Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene, spune că prin semnarea acestui acord se va oferi asistența tehnică specializată necesară la nivel local pentru pregătirea construirii celor trei noi spitale în România. (D. D. M.)

 

Plan pentru criza personalului medical

 

     Ministerul Sănătății a prezentat, la 5 decembrie, Planul multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane din sănătate 2017–2020, prin intermediul căruia se dorește gestionarea migrației personalului medical din România. Din 2007 până în prezent, 43.000 de specialiști din sectorul medical au solicitat ministerului documentele necesare pentru a emigra. Cu toate acestea, țara noastră pregătește anual mii de specialiști.
     Cu această ocazie, ministrul Voiculescu a prezentat rezultatele unui studiu realizat de OMS  asupra costurilor de instruire universitară a personalului medical. Conform acestor date, pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat. Un simplu calcul relevă că pentru pregătirea cadrelor medicale care și-au manifestat până în prezent intenția de  a emigra, țara noastră a cheltuit aproximativ 3,5 miliarde de lei, această sumă transformându-se din investiție în pierdere.
     Planul propus se axează pe patru direcții majore: guvernanță, formare, gestionare și motivare a personalului medical. „De succesul implementării tuturor acțiunilor din acest plan va depinde dacă personalul medical va rămâne în România să asigure îngrijiri de calitate românilor.”, a declarat ministrul. (M. G.)

 

Concurs public pentru managerii de spitale

 

     Ministerul Sănătății a lansat, în dezbatere publică, noul ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager – persoană fizică la spitalele publice din rețeaua proprie. Noua procedură de concurs va consta în susținerea publică a unui proiect de management și o partea teoretică de legislație și management sanitar.
     Proiectele de management ale candidaților se vor publica pe site-ul spitalului la care se organizează concursul, cu cel puțin cinci zile înainte de data susținerii publice. Mass-media și orice persoană pot participa la susținerea publică, în baza unei confirmări prealabile.
            Din comisia de concurs vor face parte, pe lângă președintele consiliului de administrație, două persoane cu expertiză teoretică sau practică în domeniul managementului sanitar. Reprezentantul ales al asociațiilor de pacienți din cadrul consiliului de etică al spitalului unde se organizează concursul va avea calitatea de observator fără drept de vot și notare în cadrul comisiei de concurs, însă va putea adresa întrebări candidaților. Susținerea proiectului de management se înregistrează audio-video. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe