Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - nov. 11 2016
Știri pe scurt

Vaccinul pneumococic conjugat induce memoria imunologică

 

    Centrul de control european al bolilor transmisibile (ECDC) arată că în România rata rezistenței bolilor pneumococice la antibiotice este de 50%. În Europa, zilnic sunt raportate în medie 9.000 de cazuri de îmbolnăviri de pneumonie dobândită în comunitate, aceasta fiind cea mai frecventă cauză infecțioasă de deces. În anul 2012, douăzeci și șapte de state membre au raportat peste 20.700 de cazuri confirmate de boală invazivă pneumococică, cu o rată globală de 4,28 la 100.000 de locuitori. Acestea sunt doar câteva din datele prezentate recent în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării, organizate la Senatul României de Societatea Română de Microbiologie, Coaliția pentru o nouă prevenție, Coaliția România Sănătoasă, Asociația Mame pentru Mame și Comisia de Sănătate din Senat. OMS recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naționale de imunizare în lumea întreagă, cu prioritate în țările cu o rată ridicată a mortalității infantile. Dr. Miljana Grbic, reprezentantul în România al Biroului regional pentru Europa al OMS, spunea că toate studiile acestei organizații subliniază importanța vaccinării împotriva Streptococcus pneumoniae. Vaccinarea antipneumococică este soluția pentru aceste probleme, spune și prof. dr. Florin Mihălțan, fost președinte al Societății Române de Pneumologie: „Vaccinurile conjugate pot determina un răspuns imun mai rapid și mai eficient prin inducerea memoriei imunologice“. Copiii, vârstnicii și persoanele cu comorbidități prezintă cel mai mare risc de boli pneumococice și de deces prin astfel de boli. Ministerul Sănătății informa în urmă cu două săptămâni că din a doua parte a acestei luni intră în normalitate programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naționale de imunizare, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare și va fi demarată procedura de achiziție. (D. D. M.)

 

Alinarea bolnavilor incurabili

 

    Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) și Fundația Hospice „Casa Speranței“ organizează în perioada 27–29 octombrie, a XVII-a Conferință națională de îngrijiri paliative, la Băile Felix. Evenimentul din acest an are ca temă „Actualități în îngrijirea paliativă“, peste 30 de lectori din tară, dar și invitați din străinătate fiind așteptați să prezinte subiecte de interes și actualitate din domeniu, să susțină ateliere și sesiuni de comunicare orală. Sunt așteptați participanți din toată țara, medici de familie, oncologi, dar și asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și terapeuți.
    La acestă ediție a conferinței, ANIP va decerna în premieră certificatele de acreditare pentru cinci furnizori de îngrijiri paliative din țară. Îngrijirea paliativă îi ajută pe cei care se confruntă cu o boală incurabilă prin prevenirea și tratarea suferinței, prin identificarea, evaluarea și tratamentul durerii, prin consiliere psihologică și prin alinarea problemelor fizice, psihice și emoționale. Îngrijirile paliative pot fi acordate în paralel cu tratamentele medicale, scopul fiind de a crește calitatea vieții celor suferinzi. Conferința este acreditată EMC. (M. G.)

 

Un nou nivel de transparență

 

    Începând cu 20 octombrie a. c., Agenția europeană a medicamentului (EMA) oferă acces publicului la rapoartele clinice pentru aprobarea medicamentelor noi în EU. Agenția este responsabilă de evaluarea științifică a cererilor de autorizație europeană de punere pe piață a medicamentelor și produselor medicinale. Ea a anunțat recent că dorește să crească gradul de transparență și încredere prin publicarea completă a studiilor clinice asociate solicitărilor de aprobare a comercializării pe piața europeană a medicamentelor și produselor farmaceutice.
    Astfel, datele obținute din studiile clinice efectuate de producătorii de medicamente urmează să fie puse la dispoziția publicului larg, dar și medicilor și cercetătorilor interesați. Rapoartele publicate includ atât informații legate de protocoalele și metodele folosite în studii, cât și de rezultatele acestora. Această decizie facilitează analiza independentă a datelor clinice de către cercetători și companii interesate. EMA este prima organizație de acest tip din lume care se angajează să ofere acest nivel de transparență al datelor clinice.
    Guido Rasi, directorul executiv al EMA, a declarat că, prin acest pas, agenția își respectă angajamentul de a oferi maximum de transparența referitor la informațiile pe baza cărora instituția autorizează punerea în piață a noilor medicamente, sperând că această inițiativă va aduce beneficii comunității științifice și medicale. Odată implementată și perfecționată această procedură, reprezentanții EMA au estimat că vor oferi acces la aproximativ 4.500 de rapoarte clinice în fiecare an. (M. G.)



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe