Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - sept. 30 2016
Știri pe scurt

Dușman comun pentru liderii politici din toată lumea

 

Lideri politici din întreaga lume au semnat zilele trecute o importantă declarație ONU prin care își iau angajamentul să lupte împotriva unui dușman comun: rezistența microbiană. Anual, la nivel mondial, supermicrobii omoară peste 700.000 de oameni, spun estimările OMS. Prin declarația semnată în cadrul Adunării generale ONU (New York, 21 septembrie), 193 de state membre se angajează să investească în cercetare și inovație pentru descoperirea de noi antibiotice, să crească nivelul de educație a populației privind amenințarea reprezentată de microbii superrezistenți și, mai ales, să creeze sau îmbunătățească sistemele de reglementare și supraveghere privind folosirea și comercializarea medicației antimicrobiene pentru oameni și animale. Semnatarii declarației au responsabilitatea de a declina, în planuri naționale de acțiune, planul global de acțiune pentru combaterea rezistenței microbiene, dezvoltat de OMS încă din 2015. Astfel de planuri sunt necesare pentru a stopa folosirea greșită sau excesivă a antibioticelor în medicina umană, veterinară și în agricultură. Planurile naționale ar trebui să cuprindă, pe lângă promovarea celor mai bune practici în folosirea antibioticelor, și modalități de a susține alternative originale la folosirea de antimicrobiene în aceste sectoare și dezvoltarea de noi tehnologii pentru diagnostic și vaccinuri. Este doar a patra oară când o problemă de sănătate publică face obiectul unei adunări generale a ONU, după ce același nivel de îngrijorare fusese stârnit în trecut de HIV/SIDA, bolile netransmisibile și Ebola. Peste doi ani, grupurile de experți, agențiile ONU și șefii de stat se vor reîntâlni pentru a raporta progresele înregistrate cu rezistența microbiană.

 

HTA în România

 

    Peste șapte milioane de români suferă de hipertensiune arterială (HTA), arată cel mai recent studiu de prevalență a HTA și a factorilor de risc cardiovascular, SEPHAR 3, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune (SRH). Potrivit acestui studiu, 19,1% din hipertensivi nu știau de boala lor, ei fiind diagnosticați cu ocazia studiului. Dacă în anul 2005, după primul studiu SEPHAR doar 44,3% din persoanele hipertensive aveau cunoscută HTA, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80,9%, a explicat prof. dr. Maria Dorobanțu, președinta SRH și coordonatoarea studiului. Aceeași tendință se regăsește și în cazul persoanelor care urmează un tratament pentru HTA: 38,9% în urmă cu 11 ani, 75,2% anul acesta. La fel se întâmplă și în cazul hipertensivilor aflați sub control terapeutic: 19,9% în 2005, 30,8% în 2016. Cu toate acestea, recent încheiatul studiu arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Diabetul zaharat și dislipidemiile, de exemplu, înregistrează prevalențe de două ori mai ridicate decât în 2006. Studiul SEPHAR 3 a fost efectuat pe un eșantion de 1.970 de persoane de pe întreg teritoriul României, în perioada 16 octombrie 2015 – 25 aprilie 2016. (D. D. M.)

 

Luna Alzheimer

 

    Luna internațională de conștientizare și informare asupra bolii Alzheimer este, începând de anul acesta, marcată și în România, cu sprijinul și organizarea Societății Române Alzheimer. În acest sens, la 16 septembrie, Biblioteca Academiei Române din București a găzduit o conferință privind educația pentru diagnostic și îngrijire, un workshop de arhitectură adaptată nevoilor persoanelor cu demență, un atelier de terapie ocupațională și proiecții de filme documentare. S-au abordat tematici privind nevoile specifice ale pacienților cu demență, tratarea acestora în sistemul actual de sănătate publică, diagnosticarea demenței și diferențele dintre diagnosticul precoce și cel întârziat în evoluția și controlul progresiei bolii. Prof. dr. Cătălina Tudose a atenționat asupra unei tendințe îngrijorătoare de pierdere a familiei ca partener în procesul de tratament și îngrijire a pacienților cu demență. Ea a semnalat nevoia înființării unor centre de consiliere și educație atât pentru pacienți, cât și pentru familie. Prof. dr. Gabriel Prada a subliniat necesitatea adoptării unui plan național pentru demență. (M. G.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe