Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 23 2015
Ştiri pe scurt

Strategie pentru îmbătrânirea activă

 

    Guvernul a adoptat miercuri Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice pentru perioada 2015–2020, precum şi un plan de acţiuni pentru implementarea ei. Actul normativ stabileşte trei obiective principale: prelungirea vieţii active, promovarea participării sociale active şi demne pentru persoanele vârstnice şi obţinerea unui grad mai ridicat de independenţă şi siguranţă pentru persoanele cu necesităţi de îngrijire de lungă durată. Pentru prelungirea vieţii active, măsurile propuse cuprind consolidarea reformei sistemului public de pensii şi modificarea politicilor de resurse umane pentru o mai bună integrare a lucrătorilor vârstnici. Strategia mai prevede crearea unui sistem unificat de îngrijire de lungă durată (ILD), prin înfiinţarea unui departament dedicat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În plus va fi revizuit cadrul legal pentru acreditarea şi monitorizarea tuturor tipurilor de furnizori de servicii în domeniu. Unul dintre obiectivele transversale ale strategiei este întârzierea îmbătrânirii fizice şi a apariţiei afecţiunilor cronice. La acest capitol, guvernul spune că va continua creşterea „taxei pe viciu” şi alocarea sumelor obţinute în direcţia finanţării programelor de sănătate publică. Acelaşi act normativ prevede creşterea numărului de specialişti în geriatrie, dezvoltarea, finanţarea şi implementarea de servicii comunitare şi îngrijirea la domiciliu pentru pacienţii cu grad mare de dependenţă cu afecţiuni cronice. (A. N.)

 

Lume–SIDA: 1–0

 

„Epidemia de HIV/SIDA s-a oprit şi a devenit reversibilă“, arată raportul Agenţiei Naţiunilor Unite împotriva SIDA (UNAIDS) intitulat „Cum SIDA a schimbat totul“. Raportul nu enumeră doar succesele înregistrate până în prezent, ci stabileşte şi priorităţile pentru lupta împotriva virusului HIV în următoarele decenii. Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, afirmă că noul obiectiv al organizaţiei este să pună capăt epidemiei în 2030. Cel puţin 15 milioane de oameni au beneficiat până în prezent de tratamentul antiretroviral, a anunţat UNAIDS cu nouă luni înainte de termenul fixat pentru a ajunge la acest număr. Succesul vine după decenii întregi de eforturi şi investiţii pentru a asigura accesul la terapie celor care au nevoie de ea, în special în Africa Subsahariană. Anul trecut, 83 de state, în care trăieşte 83% din întreaga populaţie seropozitivă (37 de milioane de oameni din întreaga lume) au reuşit să stopeze avansul epidemiei. Printre ele se numără şi ţările cu cea mai mare prevalenţă: India, Kenya, Mozambic, Africa de Sud şi Zimbabwe. În 2000, când ONU şi-a propus primele ţinte în lupta cu HIV, mai puţin de 700.000 de oameni primeau aceste medicamente vitale. Răspunsul global în lupta cu HIV/SIDA a reuşit să evite peste 30 de milioane de infecţii noi şi aproximativ opt milioane de decese asociate HIV/SIDA de la începutul mileniului. Numărul de infecţii noi a scăzut de la 2,6 milioane la 1,8 milioane pe an, pe plan mondial. Anul acesta, Cuba a anunţat, în premieră, oprirea transmisiilor virusului de la mamă la făt în timpul sarcinii. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe